Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu anımsatan Kızıl, depremin ne zaman yaşanacağının bilinmediğini, hazırlıklı olmanın hayat kurtaracağını söyledi. İlk yardım öğrenmenin her zaman işe yarayacağını aktaran Kızıl; içinde ilk yardım malzemeleri, el feneri, pille çalışan radyo, telefonlar için taşınabilir şarj aletinin de olduğu çanta hazırlanarak yatakların başucuna yerleştirilmesinin faydalı olacağını ifade etti.

AİLENİZLE PLAN YAPIN
Evlerde gaz, su ve elektrik bağlantılarının nasıl kesileceğinin bilinmesini tavsiye eden Kızıl, “Depremden sonra ailenizle nerede buluşacağınıza dair bir plan yapın. Ağır nesneleri raflarda bırakmayın, bu nesneler bir deprem sırasında düşecektir. Ağır mobilyaları, dolapları ve eşyaları, duvarlara veya zemine sabitleyin. Devrilmeyi önlemek için ağır mobilya ve raf ünitelerini sabitleyin. Ağır eşyaları alt raflarda tutun. Aynaları, resimleri ve diğer asılı nesneleri, kancalardan düşmemeleri için sıkıca yapıştırın. Yatak ve sandalyeleri, bacalardan ve pencerelerden uzağa yerleştirin. Yatakların üzerine ağır resimler ve diğer eşyaları asmayın. Kapalı perdeler ve panjurlar, kırık pencere camının yatakların üzerine düşmesini önlemeye yardımcı olacaktır. İçindekilerin dökülmesini önlemek için dolaplarda çocuk emniyeti veya emniyet mandalları kullanın. Okulunuzda veya işyerinizde deprem planını öğrenin ve tatbikat yapın. Cep telefonlarınıza düdük aplikasyonu yükleyin” dedi.

PENCERELERDEN UZAK DURUN
Deprem sırasında sakin kalmanın büyük önem taşıdığını belirten, iç mekânda olunması durumunda ağır mobilyaların yanında başı koruyacak şekilde hayat üçgeni oluşturulmasını öneren Kızıl, deprem anında yapılması gerekenleri sıraladı:
“Öncelikle sakin olun. Koltuk, yatak, kanape, buzdolabı, çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi gibi eşyaların yanında başınızı koruyacak şekilde oturun veya çömelin. Pencerelerden ve dış kapılardan uzak durun. Kapılar çarparak kapanabilir, pencere camları kırılabilir ve yaralanmalara neden olabilir. Dışarıdaysanız, elektrik hatlarından veya düşebilecek herhangi bir şeyden uzak durun. Kibrit, mum veya herhangi bir alev kullanmayın. Gaz kaçağı varsa yangın çıkabilir. Arabada iseniz arabayı durdurun ve yolu kapatmadığınız güvenli bir yere çekin. Köprülerden, üst ve alt geçitlerden, binalardan veya çökebilecek şeylerden kaçının. Asansör kullanmayın, muhtemelen sıkışıp kalacaktır. Deprem anında asansördeyseniz her kat için düğmeye basın ve olabildiğince çabuk çıkın. Plajlardan uzak durun. Eğer deniz geri çekildiyse mutlaka oradan uzaklaşın. Depremler, tsunami adı verilen büyük okyanus dalgalarını tetikleyebilir.” Kızıl, depreme okulda ve iş yerinde yakalanılması durumunda da acil durum planını veya sorumlu kişilerin talimatlarının izlenmesi gerektiğini vurguladı.