GÜNDEME BAKIŞ -  Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’i vuran 6.9’lu depremle ilgili dikkat çeken sözler söyledi. Sözbilir, “Depremin büyüklüğü 7’ye varıyor. 7.1, 7.3 bile veren var. 18 ülkede hissedildi. Şiddeti yüksek bir deprem. Bayraklı üzerinde yoğunlaşıldı ama Gümüldür, Seferihisar’da belirli hasarlar var. Bayraklı’da yapılaşmaya uygun bir zemin yok. Zemin uygunsa binayı yapıyorsunuz. Değilse yapamıyorsunuz. Ya da zemini iyileştirdikten sonra inşaat yapabilirsiniz. Ama zemini iyileştirmezseniz ve uygun inşaat yapmasanız kaçınılmaz sonuç doğuyor. İnsanlar yerleştikten sonra giriş kattaki kolonları kestikten sonra binaların taşıma gücü zayıflıyor. Ölmemize yardımcı olmuşuz!” dedi.

DEPREM BAYRAKLI’YI İKİ KEZ VURDU

Sözbilir, sözlerine şöyle devam etti:

“Gümüldür, Özdere, Ahmet Beyli’de sağlam kayalar var. Oradan deprem dalgaları hızlı bir şekilde geçiyor. Gaziemir, Buca’dan geçiyor. Bayraklı’ya geliyor. Normalde etkisi bitecek. Ama öyle bir zemin var ki…Yoğurt gibi…Daha genç bir zemin var. O zemine gelince dalga rahatlıyor ve o zeminde oyalanmaya başlıyor. Orada zamanını uzatıyor. Orası havzanın sınırı. Atatürk Mahallesi sağlam yerdir. Oraya vurup geri geliyor. Bayraklı’daki deprem iki kez vurmuş oluyor”

İLÇE BAZINDA MASTER PLANI OLUŞTURULMALI

İzmir’de ilçe bazlı master planı yapılması gerektiğini vurgulayan Sözbilir, “Master planı 1/1000 ölçekli imar haritaları üzerine diri fayları işlemek demek. Bunların üzerindeki bina envanterini çıkartırıyoruz. İlçe, mahalle, sokak bazında ortaya çıkıyoruz. Onun için bütünleşik master haritası diyoruz. Her bölgeye göre bir senaryo oluşturmamız gerekiyor. Gülbahçe fayı 6.7  deprem üretirse neresi nasıl etkilenir, bunu çıkartıyoruz. Bunu 10 yıldır İzmir’de uygulanması için uğraşıyoruz” dedi.

BAYRAKLI’NIN HER BÖLGESİ BÖYLE DEĞİL…

Sözbilir Bayraklı’da zeminin her yerde kötü olmadığını ifade etti. Sözbilir, “En yakın faylarda gözlem yapmaya başladık. Depremden aylar önce sıcak sularda artış olabilir. Suların kimyası değişebilir. Bunları ölçebilirsiniz. Depremin olacağını bilmek değildir bu…Deprem olduktan sonra da değişimler olur. Enerji boşalımı yaşanır. Samos, Kuşadası, Gümüldür, Seferihisar, Gülbahçe fayları aynı sistem içerisinde…Birbirlerini etkilerler. Bu fayların deprem üreteceği anlamına gelmez. Faylar etkileşim halinde yaşıyorlar. Gülbahçe taraflarında sıvalaşmayla ilgili bir durum tespit ettik. Su ve kum yüzeye çıktı. Yüzeyin altındaki katman yer üzerine çıktı. Eğer orada bina olsaydı çökecekti. Bayraklı’nın her bölgesi böyle değil. Sapa sağlam binalar var. Eski olup da ayakta kalan da var. Daha yeni olup çökmüş olanlar da... Zemin niteliği önemli. Yapılaşmadan önce zemin etüdü o yüzden çok önemli” diye konuştu.