GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem Bayraklı’da evlreni yıkılmasına neden oldu. Uzmanlar depremin dene Bayraklı’yı etkilediğini anlattı.

ZEMİN ÇOK KÖTÜ!
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir: “Depremle birlikte sismik dalgalar geliyor. Zemin titreşime giriyor. Bina sallanmaya sonra da yıkılıyor. Deprem denizde oldu. Bu fayın biz güneyindeyiz. Depreme çok yakın  Menderes, Gaziemir var. Bu tür hasarlar oralarda yok. Sismik dalga buraya geliyor. Zemin özelliği devreye giriyor. Deprem bina seçiyor. İnşaat kalitesi açısından kötü olduğunu görüyoruz. Burada zemin ve inşaatlar kötü. Zeminin kötü olması bina yapılamaz anlamına gelmez. Zemini iyileştirmeniz gerekiyor. Ona göre inşaat yaparsınız. Çürük zeminin taşıma kapasitesi kötü olur. Binayı yapmadan önce gereken işlemlerin yapılması gerekiyor”

DEPREM UZUN SÜRSEYDİ…
Prof. Dr. Orhan Tatar, “Deprem merkeziyle yıkılan yerler arası hemen hemen 70 km mesafeye denk geliyor. Buralarda en temel neden zemin ve kötü inşaat. Bunu net olarak söyleyebiliriz. Binaların etrafında camı kırılmamış binalar varken bunların yerle bir olduğunu görüyoruz. Zemin koşullarının iyi anlaşılması gerekiyor. En kötü zemin sahip bölge Bayraklı…Kuzeyinde daha sağlam bölgeler var. Denize yakın kesimlerde dolgu var. Kötü zemin olarak adlandırdığımız yerde doğru teknikler kullanarak inşaat yapılmalı. Kıyı şeridi boyunca baktığınızda Balçova, Konak, Güzelbahçe’de de belli zeminler var. Bu tür yerlerde inşaatlar yapılırken doğru teknikler kullanılmalı. Taşıyıcı kolan kirişler tamamen koptuğunu görüyoruz. En temel nedeni bu. Bu tür binalarını yaptıktan sonra müdahale etmemek gerekiyor. Deprem 15 saniyeden fazla sürseydi durum daha kötü olurdu. Yıkılan bina sayısı artardı, Bölgede güvensiz binalar olduğunu görüyoruz. Sıkıntılı binalar var. Bunun bizim için teselli olması gerekir. İzmir’de 15 fay var. Bina yapı stoğunun elden geçirilmesi gerekiyor”