Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizminin salgından en çok etkilenen sektör olduğunu açıkladı. Salgın öncesi 2020 yılı için 29.5 milyon yolcu beklenirken yılı 6-12 milyon arasında yolcu ile kapatılacağının tahmin edildiğini ifade eden Öztürk, “Dünyada 27 milyon yolcuya ve 35 milyar dolar büyüklüğe sahip olan kruvaziyer turizmi, Covid-19 salgınından en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor. Kruvaziyer gemilerde yaşanan virüs vakaları nedeniyle tüm kruvaziyer operatörleri seferlerini mayıs sonuna kadar durdurdu. Salgın öncesi 29.5 milyon yolcu beklenen kruvaziyer endüstrisinin 2020 yılını 6 milyon - 12 milyon arasında yolcu ile kapatacağı tahmin ediliyor” dedi.

“BÜYÜK UMUTLARIMIZ VARDI”
Türkiye’nin kruvaziyer turizmine 2020 yılında büyük umutlarla başladığını ifade eden Öztürk, “Türkiye olarak kruvaziyer turizminde 2020 yılında büyük umutlarımız vardı. Geçen sezonu 344 sefer ve 300 bin yolcu ile kapatan, 2020 yılına ise bir milyon yolcu hedefiyle umut dolu bir başlangıç yapan Türk kruvaziyer limanları, kruvaziyer operatörlerinin mayıs sonuna kadar operasyonlarını durdurması sonucu nisan sonu itibariyle 5 sefer ve 1.824 yolcuda kaldı. Kruvaziyer operatörleri ve limanları yetkilileri, seferlerin Temmuz ayında yeniden başlayabileceğini, ancak asıl eklentilerin 2021’e ertelendiğini ifade ediyor” dedi.

“2020 KRUVAZİYER SEKTÖRÜ İÇİN KAYIP YIL OLDU”
Salgının kontrol altına alınması ile seferlerin kademeli olarak başlamasıyla dünya pazarına güçlü bir şekilde dönüleceğini vurgulayan Öztürk, “Galataport Limanı’nın faaliyete geçecek olması ile İstanbul’un kruvaziyer limanları hattına dahil olması halinde hem Kuşadası’na MSC gibi yeni hatlar gelecek hem de İzmir Limanı, yıllar sonra kruvaziyer gemilerine ev sahipliği yapacaktı. Ancak kruvaziyer operatörlerinin Covid-19 salgını sonrası operasyonlarını durdurması, 2020’yi sadece ülkemiz için değil dünya kruvaziyer sektörü için de kayıp yıl haline dönüştürdü. Carnival Cruise, Royal Caribbean, MSC Cruise, Costa gibi firmalar haziran-ağustos arası dönemde seferlere başlamayı planlıyorlar. Ancak ikinci bir salgın dalgası, salgın sonrası oluşacak yeni dünya düzeninin kitlesel turizmi de ciddi şekilde değiştirmesi, bireysel ve butik turizmin öne çıkması, kruvaziyer turizminin önündeki belirsizlikler. Bu süreçte gemiler başta olmak üzere sektörün yeni koşullara uygun bir dönüşüm içine girmesi bekleniyor. Salgının kontrol altına alınmasına bağlı olarak kruvaziyer seferlerinin kademeli şekilde başlaması ile birlikte dünya kruvaziyer pazarına güçlü şekilde yeniden döneceğimize inanıyoruz” dedi.