Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayısının erken bir süreçte düşüşe geçmesinin filyasyon ekipleriyle sağlandığını belirterek, “Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu” dedi. Koronavirüse karşı önemli bir yer tutan filyasyon ekibinin İzmir’deki sayısı 500 olduğu öğrenildi.  

HASTANIN TEMAS ETTİĞİ İSİMLERE TEK TEK ULAŞIYOR
Filyasyon ekipleri, hastalığa yakalanan kişiyi ilk önce bir dedektif gibi sorguya çekiyor ve bir hafta içerisinde temas kurduğu isimleri tek tek belirliyor. Ardından bu kişilerle temasa geçilerek karantinaya alınmalarını sağlıyor.

SAĞLAM VERİ KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR!
Bakan Koca, filyasyon ekibinin önemine ve yaptıklarını şu sözlerle anlatmıştı:

 “Yeni bir tanı konduğunda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taramaktadırlar. Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Filyasyon çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyonda sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır” dedi.