Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı basın toplantısında vatandaşlara bakanlar kurulunda aldıkları kararları açıkladı. Erdoğan, 6-17-18-19 Mayıs'ta sokağa çıkmayasağının uygulanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Dün saat 11 ile 15 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma imkanı verdik. Bu vatandaşlarımızın kurallara uyarak görmekten memnun olduk. Cuma günü de 15-20 yaş grubu aynı imkandan yararlanacaktır. Herhangi bir olumsuzluk olmadığı sürece önümüzdeki haftalarda da uygulanacaktır. 16-17-18-19 Mayıs'ta yine sokağa çıkma kısıtlandırılması uygulanacaktır. 8-19 Mayıs günlerinde bakkal, market, kasap, manav, fırın, tatlıcı gibi işletmelerin 10.00-16.00 arasında hem satış hem evlere servis için açık olacak" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

ANNELER GÜNÜ MESAJI

Elleri öpülesi tüm annelerimizin Anneler Gününü tebrik ediyorum. Annelerimizin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Özellikle de onlar hayattayken gönüllerini hoş tutmalı dualarını almalıyız. Corona virüs salgınında özellikle batı ülkelerinde tüm dramlar yaşlı bakım evlerinde yaşanmıştır. Türkiye olarak, yaşlılarımıza da sahip çıkıyoruz. Kamuya ait huzur evlerinde 27 bin yaşlıya ithamı gösteriyoruz.

BİZ BİZE YETERİZ'E 2 MİLYAR BAĞIŞ

En düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkartarak yaşlılarımıza ilave hizmet sağladık. Evde bakıma ihtiyacı olan yaşlılarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 5 milyon yaşlı ve ya kronik yaşlımıza evde hizmet götürdük. Kampanyamızda toplanan bağış yaklaşık 2 milyarı bulmuştur. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla devam ederken gereken tüm tedbirleri alıyoruz.

83 MİLYON MÜCADELE VERİYOR

Sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde şehirlerde yaşayanların evcil hayvanlarını gezdirme ve sokak hayvanlarını beslemeye yardımcı olduk. Aziz milletim ülkemizdeki ilk vaka tespit ediliği 10 Mart tarihinden 2 ay geçti. Bu küresel salgına karşı 83 milyon mücadelesini sürdürüyor. İyileşen hasta ve yoğun bakım hastalarımız giderek iyileşiyor. Önümüzdeki güzel tablo sağlık sürecinde bazı kısıtlamaları kontrollü şekilde azaltarak hayatı normalleştirme sürecinde adımlar atmaya yöneltti. Yeni bir döneme girdik. Dünyanın korona salgınını yenmesi uzun süreceği açıkça ortadadır.

10 MART UYARISI

Vatandaşlarımızın hayatı normalleştirme adımlarını 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerekiyor. En küçük ihmalin salgının nasıl boyutlara yol açabileceği dünyada örnekleri vardır. Gerçekten zaruri bir işi olmadan dışarı çıkanlar, sokakta açık ve kapalı mekanlarda bulunanlar virüsü kendi elleriyle besliyorlar. Bu gerçeği nasıl kabul edip işselleştirirsek mücadelemizi öyle sürdürürüz. Attığımız normalleşme adımlarının bu kurallar çerçevesinde değerlendirilmesini istiyorum. Eski günlere tamamen dönmüyoruz sadece salgın döneminde hayatımızı biraz daha kolaylaştırmaya çalıştırıyoruz. Devam eden çalışmalarımızı gözden geçirerek eksiklerimizi tamamlıyoruz.

ERTELEDİĞİMİZ PRİMLERİN TUTARI 40 MİLYARI BULDU

6 ay süreyle ertelediğimiz SSK ve Bağ-kur primlerinin tutarı 40 milyar lirayı buldu. Salgın sonrası siyasi ve ekonomik bakımdan ülkemizi daha avantajlı bir konuma getirmek istiyoruz. Sosyal koruma kalkanını daha da güçlendireceğiz. Milletimizi ve ülkemizi geliştirmeye, kalkındırmaya güçlendirmeye kararlıyız.

JAPONYA BAŞBAKANI İLE HASTANE AÇACAĞIZ

Yüksek standartlarda hizmet veren kamu sağlık kuruluşlarının yanı sıra özel sağlık kuruluşlarınında dahil olması ülkemize mahsus bir durumdur. Yeşilköy ve Sancaktepe hastaneleri ile Hadımköy hastanesinin inşaasını inceledik. 21 Mayıs'ta hastanenin açılışını Japonya Başbakanı Sayın Abe ile gerçekleştireceğiz.  11-17 Mayıs sosyal güvenlik kurumu haftası dolayısıyla çalışanlarımızın gayretleri emekleri için teşekkür ediyorum. Salgın döneminde 43 ilacı daha ödeme kapsamına aldık. Salgınla mücadele gösterdiğimiz başarıyı tedbirleri salgın sonrasında da devam ettirerek üretim ve istihtamı geliştireceğine inanıyorum.

4 GÜN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Dün saat 11 ile 15 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma imkanı verdik. Bu vatandaşlarımızın kurallara uyarak görmekten memnun olduk. Cuma günü de 15-20 yaş grubu aynı imkandan yararlanacaktır. Herhangi bir olumsuzluk olmadığı sürece önümüzdeki haftalarda da uygulanacaktır. 16-17-18-19 Mayıs'ta yine sokağa çıkma kısıtlandırılması uygulanacaktır. 18-19 Mayıs günlerinde bakkal, market, kasap, manav, fırın, tatlıcı gibi işletmelerin 10.00-16.00 arasında hem satış hem evlere servis için açık olmalarına imkan tanıyoruz. Yaşlılarımız 17 Mayıs Pazar günü yine sokağa çıkabileceklerdir.


9 ŞEHRİN GİRİŞ ÇIKIŞ SINIRLANDIRILMASI SONA ERDİ

Geçtiğimiz hafta 7 ilimizdeki şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sonlandırmıştık. Bu haftada yaptığımız değerlendirmede 9 şehirimiz için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Bunlar; Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tekirdağ illerimizdir.

EMEKLİLERE MAAŞ ÖDEMESİ

Emeklilerimizin maaş ödemelerini 15 maaştan itibaren yatırarak bayrama kadar bitireceğiz. Mayıs ayı işsizlik sigorta ödemelerini de öne çektik. 4.4 milyon vatandaşımıza biner lira nakit desteği verdik. İşsiz kalan vatandaşlarımıza yönelik 3. faz nakit desteği programında ödemeler başladı. Sayı 900 bini buldu.

ÇAY ÜRETİCİSİNE MÜJDE

2020 yılı için yaş çay alım fiyatı 3 lira 27 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu rakam 13 kuruş destekleme ile 3 lira 40 kuruşa denk gelmektedir.
Hasat ile beraber yaş çay alımları başlayacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum. Ilısu barajının 6 türbününden ilkini 19 Mayıs'ta hizmete alacağımızın müjdesini de kamuoyu ile paylaşmak istiyorum