Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün saat 12.05'te başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışıyor. Türkiye'yi dehşete düşüren felaket nedeniyle Yeniköy, Evrenseki, Bahçelievler ve Sarılar mahalleleri boşaltılırken, yangın yerleşim bölgelerine de sıçradı.

Birçok ev, sera, tarım alanı küle dönerken, çok sayıda hayvan da yangın nedeniyle öldü. Saatlerin ilerlemesiyle facianın boyutları gözler önüne serilirken, yangında hayatını kaybeden insan olmaması şimdilik tek sevindirici haber...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Antalyalı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yangın bölgesinde incelemelerde bulunuyor. Bakanlar ve yetkililer bölgede yaşanan son dakika gelişmelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.
Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

İşte Antalya Manavgat'ta yaşanan son dakika gelişmeleri...

07.30 - Antalya'daki yangın felaketinin boyutları sabah saatlerinde daha net şekilde ortaya çıkmaya başladı.Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

05.33 - ANTALYA'DA BİR BÖLGEDE DAHA YANGIN

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi.

Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı.

Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

00:10 - YANGININ ETKİLİ OLDUĞU ALAN NE KADAR?

Yangını söndürme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Bakan Pakdemirli'nin konuşması şöyle:

* Şu an sahada ne işe, ne yemek ne de başka bir şey için herhangi bir ihtiyaç yok. Vatandaşlar genelde akrabalarına, hısımlarına dağılmış durumda.

* AFAD'dan Kızılay'dan yardımın bekleyen bir vatandaş yok. Yanan alan 600 hektar, bunun üç dört misline çıkacağını öngörüyoruz. Bunlar ölçümlerden sonra birkaç hafta sonra çıkıyor genelde.

* Yangının çıkış nedeniyle alakalı soruşturma sürüyor. Netlik kazanan bir durum yok. Şu anda birincil amacımız yangın ve yangınların sürdürülmesidir.

00:00 - ÇOLAKLI'DA TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Çolaklı'da elektriklerin kesik olması nedeniyle vatandaşlar karanlıkta evlerinin önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar ise yol kenarından alevleri tedirgin bakışlarla seyretti.

Çolaklı Mahallesi'nde yaşayan Ayşe Aktaş, hayvanlarının yanında beklediğini söyledi. Sabaha kadar ahırdaki keçi ve ineklerini korumak için uyumayacağını belirten Aktaş, "Korktuk ama mal da canın yongası. Mecburen onları bekleyeceğim. Başka bir şeyimiz kalmadı" dedi.

Öte yandan, yanan alana çok yakın noktada muz seralarının olduğu, yangının rüzgarın da etkisiyle birlikte seralara doğru ilerlediği görüldü.Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

22.00 - DHA EKİBİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Manavgat'taki orman yangını devam ederken DHA Muhabiri Alparslan Çınar ve kameraman Burak Yalman canlı yayında büyük tehlike atlattı.

DHA ekibi, yangında son durumu aktarırken yoldan geçen beton mikseri elektrik tellerine takıldı. Muhabir Çınar ve kameraman Yalman, kopan telleri son anda fark ederek kurtuldu.

21.55 - BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede dört farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.

* Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir.
Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

21.38 - ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Manavgat'taki yangın) Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır."

20.51 - SAĞLIK BAKANI KOCA DUYURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet Hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun."

Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

20.27 - BAKANLAR SON GELİŞMELERİ PAYLAŞTI

Bakan Pakdemirli, Bakan Nuri Ersoy ve Bakan Çavuşoğlu, helikopterle bölgeyi gezdikten sonra gazetecilere son gelişmeleri aktardı:

Bakan Pakdemirli, sekiz saattir yangınla mücadele edildiğini ancak hala kontrol altına alınamadığını belirterek, tahliye edilen mahalle sayısının 5 olduğunu bildirdi. Yavrudoğan Mahallesi'nde de sekiz evin zarar gördüğü yönünde bilgi geldiğini ve bu mahalleyi de boşalttıklarını aktardı.

Bir arazözün devrildiğini ve üç kişinin yaralandığını anımsatan Pakdemirli, "Şu an itibarıyla hastanedeki dumandan etkilenen vatandaşlarımızın iki kişi hariç hepsi taburcu oldu. Can kaybı olmaması bizim için sevindirici. Tabi gece boyunca da mücadelemiz yangını bir an evvel kontrol altına almak ve soğutma çalışmalarına başlamak için devam ediyor olacak" dedi.

Pakdemirli, "Evleri boşaltılan vatandaşların hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklamayla ilgili odamız mevcut. Ancak şu ana kadar bir başvuru yok. Buradan da bilgilendirme yapalım. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız, Manavgat'ta kriz masasına uğrarlarsa kendi konaklamalarıyla ayarlama yapılacak" diye konuştu.Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

CAN KAYBININ OLMAMASI SEVİNDİRİCİ

Bakan Çavuşoğlu da yangına anında müdahale edildiğini, ekiplerin, cansiperane çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Yangının devam ettiğine değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Can kaybının olmaması sevindirici. İnşallah da olmaz. Dumandan zehirlenen vatandaşların durumu da iyi. Vatandaşın zararının telafisi yapılacak. Evi, serası ya da tarım ürünleri zarar görenlerin hepsinin telafisini yaparız, hepsini gideririz. İnşallah kısa süre içinde, umut ediyoruz ki bu gece yangın kontrol altına alınır, ondan sonra da gerekli çalışmaları yaparız."Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

ZAMANINDA MÜDAHALE NEDENİYLE...

Bakan Ersoy da çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, "Yangına tam zamanında, çok fazla ekipmanla müdahale edildiği için turizm bölgelerine ulaşmadı. Yerleşim yerlerine uzak bölgelerde seyrediyor" ifadesini kullandı. Bakan Ersoy şunları söyledi:

"Hem yerleşim yerleri hem de turizm merkezinden uzaklaşmaya başladı yangın. Rüzgar da hızını keserse yangının kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz. Gece de arkadaşlarımızın çalışmaları devam edecek. Ümidimiz yangın sıçramadan yangını kontrol altına alabilmek."

Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

NEYİN İÇİNDE OLDUĞUMUZU FARK EDEMEDİK

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yangına ilişkin CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra CNN Türk'e bağlanan Sözen, "Hâlâ devam ediyor, komple yanıyor. yerleşim alanlarına girdi. birçok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölge yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli" dedi.

Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

19.00 - AFAD'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Manavgat yangınına ilişkin 19.00 sularında AFAD'dan yapılan son açıklamada, yangının Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda başladığı belirtildi. AFAD'ın açıklaması özetle şöyle:

* Söndürme çalışmalarında bir uçak, bir İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracının görev yapıyor.

* Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera, araç zarar görmüştür. Tedbir amaçlı toplam 1300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir."Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor

PROF. DR. ŞEN: ÇOK KURU, ÇOK SICAK BİR HAVA VAR

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Çok kuru bir hava, çok sıcak bir hava, rüzgar da az bir rüzgar değil. Biz burada fırtına bekliyoruz aslında kuzey yönlerden, iç tarafta şu anda fırtına ihtimali var. Çok dikkatli olmak lazım. Yanan maddenin tutuşma sıcaklığı çok yükselmiş durumda şu anda. En ufak bir sürtünmeden dahi yangın çıkma ihtimali var" dedi.Son dakika haberi... Manavgatta büyük felaket 4 farklı noktada yangın... Mahalleler boşaltıldı Dehşet verici görüntüler geliyor