GÜNDEME BAKIŞ  - Cumhuriyet Halk Partisi Örgüt ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Gazeteci Onur Çakır’ın sorularını yanıtladı. Türkiye genelinde CHP'ye büyük bir yönelim olduğunu anlatan Salıcı, geçmişte farklı siyasi partilere oy veren ya da farklı siyasi partilerde görev alan kişilerin artık CHP saflarında yer almak istediğini kaydetti.

"MÜCADELEMİZE ORTAK OLUYORLAR"

CHP'ye olan yönelimden büyük mutluluk duyduğunu aktaran Salıcı, "Zaten yönelim olmasa bu kadar insan CHP'ye katılmak için özel bir çaba içine girmez. Bir örnek vereyim; biz geçen hafta Mardin'de üye katılım yaptık. 2 bin kişi katıldı. Ben kürsüden il başkanımıza 'En son ne zaman Mardin'de 2 bin kişiyi partimize kattık' diye sordum. Hatırlamıyorlar. Çok uzun zaman olmuş. Viranşehir'de bin 200 kişiyi kattık, 2018 seçiminde almış olduğumuz oy bin 287, yani 100 bine yakın seçmeni olan bir yerde, bin 287 oy aldığımız bir yerde bin 200 arkadaşımızı partimize kattık. Biz meseleye şuradan bakıyoruz; kim katıldı? Muhtemelen daha önce Adalet ve Kalkınma Partisi'ne ya da başka bir siyasi partiye oy veren vatandaşımız katıldı. CHP'ye oy verenlerin sayısı çok az çünkü. Biz başka bir siyasi partiye oy vermiş, başka bir siyasi partide siyaset yapmış ama CHP'ye katılma kararı almış vatandaşlarımızın katılımından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. CHP kimsenin bilmediği, yeni kurulmuş bir siyasi parti değil. Türkiye'nin en eski partisi, 100 yıllık bir parti, kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, amblemi altı ok, herkes CHP'yi biliyor ve CHP'ye katılmanın kendileri için doğru bir mücadele olduğunu biliyor, bu mücadeleyi birlikte verelim diyorlarsa bizim o yurttaşlarımıza söyleyeceğimiz bir tek kelime var; o da hoş geldiniz. Biz bundan memnunuz" dedi.

"DÜŞÜK OY ALDIĞIMIZ YERLERDE KATILIMI TEŞVİK EDİYORUZ"

CHP'li Salıcı Türkiye'nin bir değişim sürecine girdiğini kaydederek, "Türkiye'de iktidar değişiyor. Türkiye'de iktidar değiştiği için, iktidarın tartışmaya gerek kalmadan değişmesi için yurttaşlarımız CHP'ye katılıyor. Bu mücadelede bizimle birlikte oluyorlar ve mümkün oldukça daha önceki dönemlerde düşük oy aldığımız kesimlerde biz partiye katılımı teşvik ediyoruz. Çünkü iktidar olacağız ama Türkiye'nin doğusuyla batısıyla, Karadeniz'iyle, İç Anadolu'suyla, Türkiye'nin bütün kesim ve bölgelerinden güçlü bir temsille CHP parlamentoya girsin çabası içindeyiz" ifadelerini kullandı.

"CHP'YE YÖNELİK ALGILAR YIKILIYOR"

Muhalefet kanadından yöneltilen "CHP sadece sahillerden oy alır" söylemini değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, "Kırşehir'in denize kıyısı var mı? Biz belediye kazandık. Ardahan'ın, Bolu'nun, denize kıyısı var mı, biz belediye kazandık. İstanbul'un içinde denize kıyısı olmayan ilçelerden de biz belediye kazandık. CHP ile ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yaratmaya çalıştığı algılar vardı, bu algılar birer birer parçalanıyor. Hani 'sosyal yardım yapmaz CHP seçilirse' diyorlardı, sorun vatandaşa bakalım, bizim belediye başkanlarımız sosyal yardım yapıyor mu yapmıyor mu? Adalet ve Kalkınma Partililerden çok daha şeffaf, kimse görmeden ve daha fazla sosyal yardım yapıyor mu, yapmıyor mu? Birçok şey Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, büyük medya gücü ile yaratılmaya çalışıldı. Bunların tek tek yalan olduğunu vatandaşımız görüyor. Hani biz Sivas ve ötesine gidemiyorduk? Sınır noktasından selam yolluyoruz biz Tayyip Bey'e. Bak Tayyip Bey biz buradayız göresin diye..." açıklamasında bulundu.

"BİZ HALKIN PARTİSİYİZ"

Saha gözlemlerini ve anketlere ilişkin sonuçları da anlatan Salıcı, "Bizim sahadaki tespitlerimiz, anketlerde ortaya çıkan rakamların çok ötesinde. Saha, sokak bize 'Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarı sona erdi, onların sokağa çıkacak yüzü kalmadı, şuraya yanımıza bir gelseler de biz onlara birkaç soru sorsak ama gelmiyorlar' diyor. Ortada seçim yok, seçimin tarihi belli değil. Biz erken seçim istiyoruz, iktidar da olabildiğince geciktirmeye çalışıyor. Bu ortamda biz tüm Türkiye'yi dolaşıyoruz. Genel Başkanımız, milletvekillerimiz dolaşıyor, örgütümüz çalışıyor. Seçim olmayan bir ortamda çalışan bir CHP var ve seçime doğru Türkiye'nin gittiği ayan beyanken sokağa çıkmaktan imtina eden Adalet ve Kalkınma Partililer var. Bu tablo bize zaten bugün seçim olsa iktidarın değişeceğini, seçim ne zaman olacaksa o zaman da farkla değişeceğini gösteriyor. Biz toplumun bütün kesimlerinden onay alıyoruz. Bugün katılım yaptığımız arkadaşların arasında, siz daha önce CHP'ye yapıştırılmaya çalışılan elitist CHP modeline benzeyen birisini gördünüz mü? Hepsi halktan insanlar, çoluk çocuk gelmişler. Bütün ev halkı kadınıyla, erkeğiyle beraber gelmiş. Biz bundan mutluluk duyuyoruz, biz halk partisiyiz, biz halkın partisiyiz" diye konuştu.

"SEÇİM MİLAT DEĞİL BAŞLANGIÇ"

CHP örgütünün ilk seçimde CHP'nin iktidar olacağına inanmakta haklı olduğunu aktaran Salıcı, "Bizim partililerimiz inanacak ki toplum da inansın. Bizim partililerimiz şu anda inanıyorlar, çalışıyorlar, motivasyonları yüksek. Bir yandan da seçimi kazandıktan sonra nasıl bir Türkiye kuracağız; bunu 6'lı masadaki liderlerle Sayın Genel Başkanımız yürütüyor. Çünkü seçimi kazanmak bir başlangıç. Seçimi kazandığınız gün iş bitmiş olmuyor, iktidar değişmiş oluyor, şimdi söylediklerinizi yapma zamanı başlamış oluyor. Dolayısıyla buna da hazırlık yapıyoruz. Bunu rehavet içeren bir cümle olarak almamak lazım. Seçim günü ıslak imzalı tutanaklar ulaşıp da biz mazbatayı alana kadar seçim hala üzerinde çalışılması gereken, sokakta vatandaşla temas edilmesi gereken bir iştir. Bir yandan da partinin kurullarının seçim sonrasına dair  kafa yorması kadar doğal bir şey yoktur. Seçim bir milat değil başlangıç. Bir iktidarın sonu ama CHP iktidarının başlangıcı. Dolayısıyla biz Türkiye'yi bahsetmiş olduğumuz o aydınlık Türkiye'ye ulaştırmak için bir yandan mutfak çalışmaları yapıyoruz, bir yandan da mazbatayı alana kadar saha çalışması. Bunu AK Partililer de görüyor, MHP'liler de görüyor. Bunu Türkiye'nin başka partilerine oy vermiş diğer yurttaşlarımız da görüyorlar" dedi.

"PARTİ İÇİ TARTIŞMAYA TAVİZİMİZ YOK"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Parti içi tartışma" uyarısının Türkiye'deki tüm örgütleri kapsadığını dile getiren Salıcı, "Biz CHP'nin kendi iç bünyesindeki birlik beraberliği tahsis etmiş durumdayız. Bu birlik beraberlikle herkesin ortak bir hedefi var. Türkiye'nin geleceğini kurmak. Biz kurucu partiyiz, kurucu parti olmanın bize yüklemiş olduğu sorumlulukların farkındayız. Türkiye'nin ikinci yüzyıla giderken kurucu parti olarak demokratikleşmeye, zenginleşmeye, hakça bölüşmeye ihtiyacı var. CHP örgütlerinin içinde bir yarış var, o yarış daha fazla çalışma, daha fazla vatandaşa ulaşma yarışı" dedi.

"İZMİR ÖRGÜTÜ DİSİPLİNLE ÇALIŞIYOR"

Salıcı "Parti içi tartışmaya taviz verilmemesi CHP'nin iktidar olacağına inancından mı" sorusunun üzerine ise, "Bu konuda hiçbir zaman da tavizimiz yoktu. Biz seçimi kazanacağız ondan dolayı bu konulara tavizsiz davranacağız gibi bir algı oluşsun hiç istemeyiz. CHP İzmir örgütü belli bir disiplinle, parti hiyerarşisiyle davranıyor ve sokağa yönelik çalışmaları en iyi organize etmek için belediye başkanlarımızla uyum içinde çalışıyor. Bu arada eksik, tartışma olur mu olur ama CHP bunu hızlı bir şekilde çözer ve yola devam eder" diye konuştu.

İSTİFA GENELGESİ AÇIKLAMASI

İstifa genelgesinin sorulması üzerine konuşan Salıcı, "Şu anda onun zamanıyla ilgili bir çalışma ya da netleşme yok. Çünkü seçimin tarihi ile ilgili bir netleşme yok. Seçim zamanında yapılacak olursa seçime daha yakın bir tarihte aday olmak isteyen arkadaşlarımızın görevden affını istemesini talep ederiz. Çünkü partinin güçlü bir şekilde seçime girebilmesi için o arkadaşlarımızın görevden ayrılmaları ve aday olmaları gerekiyor ama burada şöyle bir durum söz konusu; iktidar olduğumuzda tek yönetmemiz gereken Türkiye Büyük Millet Meclisindeki meclis çoğunluğu değil. Bizim belediyelerimiz var, belediyelerdeki hizmetlerimizin devam etmesi lazım, TBMM'deki milletvekili sayımızın artarak çoğunluk sağlayacak şekilde devam etmesi lazım aynı zamanda da Türkiye'yi yönetecek kadroların göreve geleceği bir ortamın hazırlanması lazım. Biz burada liyakatli, işini iyi yapan bütün arkadaşlarımızın bu görevlere talip olabileceğini, hepsinin de önümüzdeki dönemde siyasi kadrolar olarak hizmet edeceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

"BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN PERFORMANSINI SAHADA ÖLÇÜYORUZ"

CHP'li belediye başkanlarının performansını sahada ölçtüklerini anlatan Oğuz Kaan Salıcı, "Şu anda biz belediye başkanlarımızın performansını vatandaşımıza sorarak ölçüyoruz. 2019'da seçildiler, 2023'te performansları ölçülecek diyemeyiz. Biz performansları ara ara ölçüyoruz zaten. Dolayısıyla gördüğümüz tabloda vatandaşımız yerel seçimde CHP'ye oy vermiş olmaktan dolayı memnun, belediye başkanlarımızın başarılı işler yaptıklarını düşünüyorlar. Dolayısıyla  o bizi aynı zamanda genel seçimde destekleyecek önemli bir unsurdur" diye konuştu.

"İZMİR'DE OYUMUZ YÜKSELİYOR"

CHP oylarının Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de arttığını dile getiren Salıcı, "İzmir'de de oyumuz yükseliyor, İzmir'de de CHP iyi bir performans gösteriyor ama bizim istediğimiz mevcudun daha ötesine geçebilmek. Yani 2018 genel seçimlerinden daha iyi durumdayız, çok daha iyi bir duruma gitmek istiyoruz. Adalet ve Kalkınma Partililer, İzmir'de ağır bir yenilgiyle karışılacaklar. Buna hazır olsalar iyi olur" ifadelerini kullandı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in "AK Parti'nin oyu İzmir'de yüzde 12 azaldı" açıklamasını da değerlendiren Salıcı, "Daha durun bu daha başlangıç" dedi.

"İL BAŞKANI MİLLETVEKİLLİĞİNE TALİP OLABİLİR, HAKKIDIR"

Salıcı, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in milletvekili adayı olup olmayacağı konusuyla ilgili soruya ise, "Bir il başkanı seçilmiş bir pozisyona, yani kamu görevine talip olabilir. Hakkıdır ama bunun bugün itibariyle cevabını vermek bizim için mümkün değil çünkü seçim sürecine henüz girilmedi ama seçim sürecine girildiğinde doğal olarak partinin yetkili kurulları bu konuyla ilgili çalışma yapacaktır" şeklinde yanıtladı.

İZMİR ÖRGÜTÜNE MESAJ: OYUMUZUN DÜŞÜK OLDUĞU YERLERE YOĞUNLAŞIN

İzmir örgütüne mesaj veren CHP'li Salıcı, "İzmir'de bizim örgütümüzün, oyumuzun düşük olduğu yerlere yoğunlaşması bizim için esas. Ne zaman düşük olduğu; belediye başkanlığı seçiminde düşük oy aldığımız, 2018 yerel seçiminde düşük oy aldığımız yerlere, mahallelere yönelmesi esas. Biz şöyle bakmıyoruz; Karşıyaka bizim çok güçlü olduğumuz bir ilçe... Biz meseleye böyle bakmıyoruz, Karşıyaka'nın içinde düşük oy aldığımız mahallelere Karşıyaka örgütünün yönelmesini bekliyoruz. Toptancı bir bakış açısıyla değil terzi gibi her yere ayrı bakan, her yere göre siyaset üreten ve çalışma yapan bir anlayışla çalışması gerekiyor İzmir örgütünün bütün diğer örgütlerimiz gibi..." dedi.