Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu’nun 2021 yılı Kasım Ayı toplantısının 1’inci bileşiminde gündeme gelen, “Katı atık ve bertaraf ücretlerinin su faturası ile birlikte tahakkuk ve tahsilatı uygulamasının 01.01.2022 tarihinden itibaren kaldırılması hususunun görüşülerek karara bağlanması” ifadelerini içeren gündem maddesi kenttin tartışılan konuları arasında yer aldı. 8 Kasım Pazartesi günü meclise gelerek Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen ilgili önerge belediye başkanlarını harekete geçirdi.

BİR ARAYA GELDİLER

Buca, Karşıyaka, Bornova, Ödemiş, Selçuk, Karaburun, Çiğli, Narlıdere, Konak, Güzelbahçe, Balçova, Menderes, Gaziemir, Seferihisar belediye başkanları konuyu detaylı bir şekilde görüşmek için Narlıdere bir araya geldi. Bazı belediyelerin ise başkanvekilleri toplantıya katıldı. 

ÖNCESİ SOYER’E BİLGİ VERİLDİ

Belediye başkanları bir araya gelmeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e bilgi verdikleri öğrenildi. Soyer’in başkanlara, “Katı atık toplama bedeline zam yapılmasın. Bu konuyu şimdilik askıya alalım” dediği bildirildi. Öte yandan Soyer'in bu toplantı öncesi başkanlarla bire bir görüşme yaptığı öğrenildi. 

YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL
Yapılan toplantıda başkanlar, İZSU faturalarının içerisinde yer alan katı atık bedelinin ilçe belediyeleri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu, bunun başka bir şekilde toplanmalarının yasal olarak da mümkün olmadığı konusunda hem fikir oldu. 

TEPKİ GÖSTERDİLER
Buluşmada bazı belediye başkanlarının Büyükşehir Belediye bürokratlarına tepki gösterdiği bildirildi. Başkanların, "Tunç Başkanla ilçe belediyelerini karşı karşıya getirmeye çalışan bir grup var. Bu önerisinin hiçbir yasal alt yapı yok" dediği öğrenildi. 

MECLİSTEN GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Bazı başkanların ise, "Bu önerinin meclisten geçmesi mümkün değil. Kendi kendimize önemli bir gelir kaynağımızdan olamayız. Buna kimse onay da vermez. Zaten evet de dememeli. Buradan gelen parayla birçoğumuz maaşları ödüyoruz. Bu kadar sıkıntılı bir süreçten geçerken bu önerge hiç olmadı. Gereksiz. Tunç Başkana bu konuyu aktarınca bize hak verdi" dediği bildirildi 

ZAM YAPILMAYACAK, GEREKİRSE…
Başkanlar, katı atık toplama bedellerine zam yapmama konusunda hem fikir olurken, özellikle iş yerlerinden yüksek bedel alan belediyelerin bunanla ilgili düzenleme yapması kararlaştırıldı.

Başkanların bu konuda Soyer’le bir görüş ayrılığının olmadığı özellikle vurgulandı.

BAŞKAN SOYER’DEN AÇIKLAMA

Başkan Soyer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Su faturalarındaki “Katı atık bedelleri” ilçe belediyelerimiz tarafından belirlenip, doğrudan kendilerine aktarılıyor. İlçe belediye başkanlarımızdan 2022 yılı için bu bedelin artırılmamasını istedim, kabul ettiler. Başkanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.