Ziyaretle ilgili yazılı açıklama yapan Av. Sevda Erdan Kılıç, görüşmede; pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman eksikliklerinin, tüm sağlık çalışanlarının ek ödemelerindeki adaletsizliklerin yanı sıra meslek odaları üzerindeki baskıları da değerlendirdiklerini ifade etti. 

Oda Başkanı Obuz’un, “pandemi nöbeti tutan sağlık çalışanlarının ödemelerinde tutarsızlık olduğunu, (eşit işe eşit ücret) verilmediğini, yani ödemelerin adil olmadığını” söylediğini aktaran Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarının, bu sese kulak vermesi gerektiğini kaydetti. 

Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şu anda İzmir’de Covid-19 tanılı sağlık çalışanı sayısının 501 olduğunu belirterek, “Bunun 155’i hekim, 2’si diş hekimi, 160’ı hemşire, ebe, sağlık memuru, 90’ı personel, 17’si tıbbı sekreter, 27’si teknisyen, 30’u memur, 6’sı eczacı, 2’si psikolog, 5’i güvenlik görevlisi, 1’i şoför, 2’si mühendis, 4’ü veteriner hekim. Daha önce de söylediğimiz gibi, sağlık çalışanlarını koruyamazsak halkı da koruyamayız. Bu sayılar gerçekten çok fazla. Korona virüs hastalarının iyileşmesi için çabalayan, mücadele eden sağlık çalışanlarından bu kadar kişinin hastalığa yakalanmış olması çok vahim bir durum. Bu tablo bize sağlık çalışanlarımızı koruyamadığımızı, koruyucu ekipman ve maskelerin yetersiz olduğunu, AKP iktidarının da bu işi ciddiyetle götürmediğini göstermektedir. Sağlık çalışanlarının da hastalığa yakalanması vahim. Çünkü, o hekim önce kendisini mi iyileştirsin yoksa korona hastasına mı baksın? Tabi ki önce kendisini iyileştirecek ki sonra da hastasına bakacak. Ancak o sağlık çalışanları için yeterli önlemler zamanında alınsaydı, koruyucu ekipmanlar yeteri kadar ve zamanında verilseydi ve hekimlerimiz bu hastalığa yakalanmasıydı, bu salgın ile mücadele daha kolay ve daha şeffaf olabilirdi.” dedi. 

"KORUYUCU EKİPMAN EKSİKLİĞİ BİRÇOK HEKİMİN HAYATINA MAL OLDU."

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de şu ana kadar 5 hekimin Korona virüsten dolayı vefat ettiğini söyledi. Son olarak Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Salih Cenap Çevli'nin Korona virüsten dolayı hayatını kaybetmeden önceki twitter mesajının, aslında her şeyi özetlediğine işaret eden Av. Kılıç, şunları kaydetti: 

“Doktor Çevli yürek burkan mesajında, sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman eksikliğini ve tedirginliklerini anlatarak diyor ki (Hala koruyucu giysimiz yok. Ellerimiz alkolden hışır oldu. Bulaşma korkusuyla yemek yiyemez olduk. Evde çocuğumuza sarılmaya korkuyoruz. Hastalar dezenfektan, eldiven, maskeleri kutuyla çaldı. Yurtdışından gelen iki doktor arkadaş pozitif çıktı. Bizi kim koruyacak.) Evet onları kim koruyacak sayın iktidar, sayın Sağlık Bakanlığı? Ölmeden önce sessiz çığlığını mesajında haykıran Doktor Çevli’yi koruyamadınız ama bundan sonraki hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı korumak, sizin birinci öncelikli göreviniz olmalıdır. Bunun için de yapılması gereken gayet basittir; bütün hekimleri ve ayırım yapmadan bütün sağlık çalışanlarını belirli periyotlarla rutin olarak Korona virüs testinden geçirmek. Çünkü, onlar tedavi ettikleri için, bu hastalığa yakalanan kişilerle sürekli temas halindeler. Ne kadar koruyucu elbise giyseler de maske vb. önlemler alsalar da yakalanmada en riskli grupta olanlar onlar. Testlerinin pozitif çıkması halinde hemen kendilerini karantinaya alarak tedavilerine başlarlar ve karantinanın sonunda da tekrar korona virüs hastalarını iyileştirme mücadelelerine devam ederler. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka bütün doktorlarımızı ve sağlık çalışanlarını rutin olarak korona testine tabi tutmalıyız.” 
     Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun hayatını kaybetttiği 1 Nisan tarihinden sonra onlarca sağlık çalışanının daha Koronadan hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Bu kayıpların yanı sıra her gün birlerce sağlık çalışanı, hastanelerde, ASM’lerde ve filyasyon sırasında enfekte olmaktadır. Sağlık kurumlarını salgınla mücadeleye uygun hale getirmeyen, gerekli önlemleri zamanında ve etkin olarak almayan, gerekli denetimleri yapmayan, kişisel koruyucu ekipman sağlamayanlar bu kayıplardan sorumludur.” dedi. 

“1,2 MİLYAR LİRALIK EK DESTEK NE OLDU?”

     CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, yaptığı bir açıklamada, “üniversite hastanelerindeki çalışanlara da performans ödemelerini 3 ay tavandan yapacaklarını ve bu kapsamda 1,2 milyar liralık bir ek destek sağlayacaklarını” söylediğini ifade ederek, “Bu paranın akıbeti ne oldu? Ödendi mi? Sağlık çalışanları adına merak ediyoruz. Bakanlık gönderdi mi? Halihazırda borç yükü altında olan üniversite hastaneleri bu destek ödemelerini amacına uygun mu kullandı, yoksa borçlarını kapatmak için mi kullandı?” sorularını yöneltti.