Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan, geçtiğimiz günlerde sahaya inen İklim Araştırma Komisyonu çalışmaları kapsamında gözlemlerini anlattı. Birçok gölün kuruduğuna, yeraltı sularının çekildiğine ve ekosistemin bozulduğuna dikkat çeken CHP’li Bakan, “İklim krizi; o ikonik fotoğrafta gördüğünüz kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısı demek değil. Gıda krizi, iklim mültecisi krizi, su krizi, toprak krizi… İklim krizi, hızla yaklaştığımız o gelecek krizi… Çok sarsıcı bir saha çalışmasıydı aslında. 2 günde 5 il gezdik. Neler neler gördük… 1970’li yıllarda 320 bin flamingonun, pelikanın ve 250 kuş türünün yaşadığı, sazlıklardan kuşlar havalandığında gökyüzünün karardığı bir alandı Seyfe Gölü. Artık bir çöl… Google’da ‘Dünyanın nazar boncuğu’ diye aradığınızda inanılmaz manzarasını gördüğünüz, 4-5 milyon önce oluşmuş Meke Gölü artık yok… Burdur Gölü, Ramsar alanı olmasına rağmen, milli park tabiat alanı olmasına rağmen yüzde 45 civarı küçülmüş… Nasrettin Hoca'nın göle maya çaldığı göl, artık yok… Akşehir Gölü de kurumuş. Eber Gölü'nün de yüzde 33'ü kalabilmiş… Göllerimiz çöl olmuş yani. Çoğu da tarımsal sulama yüzünden kurumuş. Şimdi buralarda ne göl kalmış ne de tarım… Özellikle son 15 yılda 60 gölümüz tamamen kurumuş, Ramsar alanı ilan edilen sulak alanlarımız tükenmiş, yeraltı suları seviyemiz çok düşmüş, ekosistemimiz bozulmuş” açıklamasında bulundu.  

“BİRKAÇ YIL İÇİNDE SU SIKINTISI YAŞAYACAĞIZ” 

CHP’li Murat Bakan, birkaç yıl içinde su sorunları yaşanacağına dikkat çekerek, “Çok vatanseveriz, milliyiz, yerliyiz ya… E biz buraları 49 yıllığına birinden mi kiraladık? Neden bu kadar hoyrat bu kadar düşüncesizce tüketiyoruz? Bu topraklar, bu gölle, dağlarla, derelerle beraber vatan. Biz bu topraklara, derelere, dağlara, göllere, kuşlara, flamingolara, bu vatana sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bu geleceğimize sahip çıkmak demek. Çok değil, birkaç yıl içinde çok ciddi anlamda su sorunu yaşayacağız. Bundan daha önemli bir konu olmamalı aslında. Ama maalesef başka öncelikler, daha acil yakıcı sorunlar ve o anki hayatta kalma mücadelesi; bu en önemli konuyu konuşmamıza fırsat vermiyor. Sokaktaki vatandaş kendi varoluş problemiyle mücadele ediyor, kuruyan göllerimiz, yok olan sulak alanlarımız onun gündeminde değil. Onun daha yakıcı daha acil çözülmesi gereken sorunları var. Ancak devlet aklı bunu düşünmeli ve öncelemeli. Bizi çok zor zamanlar bekliyor” dedi.  

“SOYER, MUHTEŞEM BİR VİZYON ORTAYA KOYUYOR” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, iklim krizine yönelik çalışmalarını değerlendiren Murat Bakan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer vizyonlu, dünyayı takip eden öngörülü ve çalışkan bir belediye başkanı. İklim kriziyle mücadele kapsamında çok fazla çalışma yürütmüş, eylem planları hazırlamış ve hayata geçirmiştir. Hazırlanan planlar iklim krizi ile mücadele ve uyum da dahil olmak üzere birçok çevre öncelikli konuda 2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını oluşturuyor. İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı, İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi, ekolojik koridorlar, döngüsel ve iklim dostu yatırımlar… Daha niceleri… İzmir Büyükşehir Belediyesi; iklim krizinin farkında, sorumluluğunun bilincinde olarak sağlam çalışmalarla, doğru tercih ve politikalarla muhteşem bir vizyon ve hizmet örneği ortaya koyuyor” diye konuştu.