Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ (Kulis) – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, geçtiğimiz aylarda Afyon’da belediye başkanları ile yaptığı toplantıda, “İl kongrelerinde uzlaşı adayını arayacağız” açıklaması büyük ses getirmiş, gözler partinin güçlü olduğu İzmir’de uzlaşı adayının bulunup bulunmayacağına çevrilmişti.

DENİZ YÜCEL YOLA DEVAM ETMEK İSTİYOR!
2 yıl önce gerçekleştirilen il kongresinde İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun öneriyle il başkanı adayı olan ve seçimi kazanan Deniz Yücel, yeni süreçte yola devam etmek istiyor. Yücel, il danışma meclisi toplantısında, “Yapacak daha çok işimiz var” diyerek il kez adaylıkla ilgili net bir mesaj verdi.

BATUR VE ENGİN ARKASINDA
CHP’nin tecrübeli ismi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Yücel’in arkasında en net duran isimlerin başında geliyor. Batur, her fırsatta Yücel’in yola devam etmesi gerektiğini söylüyor. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin de Yücel’e “tam” destek veren diğer bir isim.

ÖZKAN YÜCEL’LE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR
Aday belirleme sürecinde yıldızları hiç barışmayan, Buca Belediye Başkan adayının belirlenmesinde son dakikada “ortak” hareket ederek aralarındaki buzları eriten CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ve Deniz Yücel birlikte hareket ediyor. Özkan’ın, partililerle yaptığı görüşmelerde Yücel’in “uzlaşı adayı olacağını” söylediği belirtiliyor.

Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın da Yücel’in devam etmesi yönünde görüş belirttiği ve bu ekiple hareket ettiği parti kulislerinde konuşuluyor.

YÜCEL’İ HANGİ BAŞKANLAR DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR?
Deniz Yücel’i; Konak ve Narlıdere Belediye başkanlarının yanı sıra Buca, Selçuk, Menderes, Karaburun, Çiğli, Çeşme ve Balçova Belediye başkanlarının desteklediği öne sürülüyor. 

SOYER “DEĞİŞİM” DİYOR
Süreçle ilgili henüz net bir açıklama yapmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile il kongresine yönelik bir görüşme yaptığı ve bu görüşmede Yücel’le ilgili olumsuz görüş bildirdiği öğrenildi.

Soyer’le birlikte siyaset yapan CHP İzmir İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili ve CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun da Yücel yerine daha dinamik bir il başkanı olması gerektiği yönünde görüş ifade ettiği öne sürülüyor.    

DEĞİŞİM İSTEYEN VEKİLLER!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Mahir Polat, Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter, Tacettin Bayır’ın Yücel’in yola devam etmemesi gerektiği savunduğu ve bu yönde çalışma yaptıkları ifade ediliyor.  

Özellikle Buca adayının son dakika değişmesine sert tepki gösteren Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Yücel’in yola devam etmesini istemeyeceği belirtiliyor.

SOYER’LE HAREKET EDEN BAŞKANLAR KİMLER?
Süreçte Soyer’le birlikte Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Dikili, Foça, Gaziemir, Kemalpaşa, Menemen, Torbalı, Urla belediye başkanlarının hareket etmesi bekleniyor.

İLÇE KONGRELERİ ÇOK ÖNEMLİ!
En az iki adaylı olması beklenen il kongresi öncesi ilçe kongreleri büyük önem arz ediyor. Delege sayısı yüksek olan Buca, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka gibi ilçelerdeki kongreler il kongresinin sonucu direkt olarak etkileyecek.


KARABAĞLAR’IN KIRMIZI ÇİZGİSİ…

60 delegesi olan Karabağlar’da Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun kongrede nasıl bir tavır takınacağı sürecin kilit noktasını oluşturacak. Delege yapısına hakim olan Selvitopu’nun bazı kırmızı çizgileri olduğunu belirtiliyor.  Partililer, “Bazı vekiller ilçe kongre sürecine karışmaz, Tunç Soyer de Selvitopu ile iletişime geçerse sorun olmaz” görüşünü savunuyor. 

DİĞER VEKİLLER NE YAPACAK?
CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Özcan Purçu, Mehmet Ali Çelebi, Kani Beko’nun  ise süreçte nasıl bir tavır takınacakları merak konusu.