Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç oranlarına yönelik yapılan eleştirilere yanıt verdi. AK Parti’nin mecliste yaptığı “Aziz Kocaoğlu’nun 15 yılda yaptığı borçlanmayı Tunç Soyer 2 yılda yaptı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve her dönemi kendi içinde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Nalbantoğlu, “Borçlanma oranları normal. Aziz Bey iyi bir belediye başkanıydı, bunda hiç şüphe yok. Kaldı ki çok da iyi bir dostumdur, ağabeyimdir. Bizim hep göğsümüzü kabarttı, alnımız ak, başımız yukarıda gezmemize olanak sağladı. Bu anlamda hakkını yememiz, eleştiride bulunmamız mümkün değil. İzmir’i finansal açıdan çok doğru yönetti. Bir sürü yatırıma rağmen kasasında parayla, gerçekten yönetilebilir bir borçla belediyeden ayrıldı. Bunda bir tereddüt yok. Her şeyi dönemiyle değerlendirmek lazım. ‘Aziz Kocaoğlu’nun 15 yılda yaptığı borçlanmayı 1 dönemde yaptı’ bir şehir efsanesi ama böyle örnekler verilebilir siyasette, normaldir. Çarpıcı olması açısından böyle örnek verilir. Aziz Kocaoğlu’nun 15 yılda yaptığı borçlanmanın 4’te birini 1 senede yaptı derlerse çarpıcı olmaz ve insanların kafasında kalmaz. Bu yüzden meseleyi büyüterek, abartarak tarif ederler” ifadelerini kullandı.  

“NÜFUS ARTTI, İHTİYAÇLAR DEĞİŞTİ” 

AK Parti tarafından bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yapılan eleştirilerin bir önceki dönem de Aziz Kocaoğlu’na yapıldığına dikkat çeken Nalbantoğlu, “Aziz Kocaoğlu’nu yüceltmek var bunun içinde bu benim hoşuma gider. Hiç değilse işin o kısmını görebilmişler. Aziz Bey, belediye başkanıyken muhtemelen aynı arkadaşlar Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlar bugün Tunç Bey’e söylediklerini o dönem Aziz Bey için söylüyorlardı. Geç de olsa Aziz Bey’in doğru yönettiği konusunda tespit yapmışlar, memnun oldum. Burada bir şeyi iyi görmek lazım; yapılan yatırımları. Ben Aziz Bey’in yaptığı yatırımları küçük görmüyorum, o dönem İzmir’in ihtiyaçlarıdır, yapılacak her şeyi yapmıştır, bunda hiç tereddüt yok ama şimdi ihtiyaçlar değişiyor ve fazlalaşıyor. Aziz Bey’in ikinci dönem belediye başkanlığında ben il başkanıydım. Seçim çalışmalarında Aziz Bey ‘3.5 milyon İzmirli’ derdi, şimdi 4,5 milyon İzmirli olduk. En azından bu var yani. İhtiyaçlar değişti, nüfusumuz arttı tabi ki yatırımlar artacak. Yatırmalara finansman bulunacak. Türkiye’de böyle bir kaynak yok. Bu tür finansmanları yurtdışından bulmak durumundasınız. Siz 1 milyon dolar borçlandınız, bundan 10 sene önce de 1 milyon dolar borçlanıyordunuz, bunu TL’ye çevirdiğiniz zaman 2,5 milyon oluyordu şu an aynı borcu TL’ye çevirdiğinizde 13-14 milyon oluyor” açıklamasında bulundu.  

“DÖVİZ ARTTI, YATIRIM YAPMAYALIM MI” 

Yatırımların hız kesmeden devam ettiğini kaydeden CHP’li Rıfat Nalbantoğlu, “Şu an Türkiye’de olmayan, Sayın Genel Başkanımızın şiddetle eleştirdiği Planlama Teşkilatının kaldırılmış olması konusu var. Eskiden kalkınma planları yapılırdı, Devlet Planlama Teşkilatı diye devletin yapacağı işleri planlayan bir kurum vardı. Şimdi bu yok ama İzmir’de Büyükşehir’in İzmir Planlama Kurumu var. İzmir’in işleri planlanıyor, hangi yönde büyüyecek, hangi ihtiyaçlar doğacak, bu ihtiyaçlara göre de tabi ki önünüzde ne sorun varsa bunu çözeceksiniz. ‘Bizim borcumuz var, döviz de arttı biz yatırım yapmayalım’ mı diyecek Büyükşehir. Buca Metrosunu yapmayalım olan imkanlarla gitsinler, gelsinler mi diyecek, böyle bir şey yok. Bunu yapacaksınız, o borcu da alacaksınız, bu parayı da iyi kullanacaksınız, o borcunuzu da adam gibi ödeyeceksiniz. Bir şehri yönetmek bu zaten” diye konuştu.  

“HEVAL SAVAŞ KAYA İYİ OLDUĞU İÇİN HEDEF ALINIYOR” 

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde birçok şirket varken neden sadece İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya muhalefetin hedefinde” sorusunu yanıtlayan CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, “Heval Savaş Kaya sadece bir şirketin Genel Müdür değil çünkü. Heval Savaş Kaya siyasi bir arkadaşımız, siyasetle meşgul olan bir arkadaşımız. Ben bir şirketin genel müdürü değilim, bu sorduğunuz sorulara muhatap olmamın sebebi siyasetle ilişkim, Cumhuriyet Halk Partisi ile sevgili Başkanımız Tunç Soyer ile olan ilişkim. Heval Savaş Kaya siyaseti en az benim kadar iyi bilen ve üstüne bir de fiili bir görev üstlenmiş bir siyasetçi. Eğer siyasetle o seviyede meşgulsen böyle şeyler olacak. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Heval, Karabağlar Belediye Başkanlığına aday adayıydı, olmadı. Muhittin (Selvitopu) Bey çok sevdiğimiz, çok değerli bir abimiz. En az Cumhuriyet Halk Partili her arkadaşım gibi üstlendiği görevi en iyi şekilde yapabilecek bir arkadaşımız. Dolayısıyla Heval, sadece İZBETON Genel Müdür olarak asfaltlama yapmıyor. Pazartesi günü mecliste de bir sunum yaptı. Heval Savaş Kaya iyi olduğu için hedef alınıyor. Buradan hedef alınmayan arkadaşların iyi olmadığı sonucunu çıkartmak da doğru değil. Hepsi çok iyiler, hepsi partinin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın kendilerine verdiği görevi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyorlar. Diğerlerinden bir farkı Heval siyasetçi aynı zamanda sadece teknik bir adam değil” dedi.  

“MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN ÖZEL BİR GAYRETİM OLMAYACAK” 

Rıfat Nalbantoğlu, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Yarın kimin milletvekili olacağı emin olun detay” diye konuştu. “Siz milletvekili olmak istiyor musunuz” sorusu üzerine konuşan Nalbantoğlu, “Çok istemiyorum, böyle özel bir gayretim olmayacak. Özel bir çabam olmayacak, net. Benim şöyle bir düsturum var; her şey zamanında güzel. Ben kendi psikolojim olarak özel bir gayret içinde olamam, olmam. Böyle bir şey denk gelirse de gider yaparım. ‘Gider yaparım’ derken öylesine söylemiyorum, yan cebime koy meselesi değil bu. Parti meclisinde şu anda üçüncü dönemim, üçüncü seçilmişliğim ama daha önceki 2 dönemi tamamlayamadım. Sizin planladığınız gibi gelişmiyor işler. 2 defa Parti Meclisine seçildim 2’sini de tamamlayamadım çünkü senin kafandakilerle, beklentilerinle, bazen partinin temel gündemi, beklentileri uyuşmuyor. Ben Parti Meclisi’ne 2 seçilmişliğimde de il başkanlığına geri geldim. Hayat böyle bir şey. Rahatsız değilim, sadece sizin planlarınızla gelişmiyor işler. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel bir politikası, beklentileri var ve tabi ki sizin planlarınız ancak büyük ölçüde örtüşürse sizin planlarınız hayata geçer. Ben milletvekili olmak için özel bir gayret sarf etmeyi planlamıyorum. Milletvekilliği bir insanın belki de yapabileceği en iyi işlerden bir tanesidir. Aşağı yukarı bütün sözlerimde bir alçakgönüllülük var, ben hayatı böyle yaşıyorum. Çok iddialı laflar etmeyi sevmem ama sizin milletvekili olmayı istiyor musunuz sözünüze istinaden de ben iyi bir milletvekili olurum onu da biliyorum” açıklamasında bulundu.  

“YENİ İL BİNAMIZI ÇOK BEĞENDİM” 

Geçtiğimiz günlerde yeni alınan CHP İzmir İl Binasına “Hayırlı olsun” ziyaretine giden Nalbantoğlu, “İl başkanı ve yönetimini başarılı buluyorum. Yeni il binasını çok beğendim. Orada il başkanımız Sayın Deniz Yücel’e de ifade ettim. Bu işi planlayan, hayata geçiren emeği geçen başta il başkanı olmak üzere ben herkese teşekkür ettim. Başarılı bir çalışma olmuş, ellerine sağlık, yüreklerine sağlık, önemli bir zaman ayırmışlar. Partimizin müstakil bir il binasına ihtiyacı vardı bunu iyi planlamışlar. İyi değerlendirmişler. Orada değerli il başkanıma da ifade ettim, inşallah yeni il binası bizim iktidarımızı kutladığımız binamız olur. Ben inanıyorum buna, inşallah o binada iktidarımızı kutlayacağız, hiçbirimizin anısından çıkmayacak bir bina haline gelecek. Partimiz için şu sürede ne yapılması gerekiyorsa herkes il başkanlığımız, ilçe başkanlıklarımız elinden geleni yapıyor. Herkesin eline, emeğine sağlık” ifadelerini kullandı. 

“TUNCAY’DAN BİR MİLİM BÜYÜK İMZAMI ATIYORUM” 

CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ile sorun yaşadıklarına yönelik iddiaların sorulması üzerine açıklamada bulunan Nalbantoğlu, “Partimizde herkes üstüne düşen görevi yapıyor, belediye başkanlarımız, il yönetimimiz, ilçe yönetimimiz, milletvekillerimiz  herkes gayret içinde. Benimle Tuncay Özkan arasında nasıl bir uzlaşamamazlık olabilir şu durumda. Hangi konuda uzlaşamayabiliriz. Yarış dönemleri olur, yarışmak gerektiği dönemde yarışmanın gereklerini adam gibi ortaya koymak da meziyettir, vasıftır, yarış bittikten sonra partimizi iktidara taşıyalım demek de bir meziyettir. Gerçekten söylüyorum, merak ediyorum Tuncay Özkan’la nasıl bir uzlaşmaz çelişkim olabilir! Ben sevgili Tuncay Özkan’ın sevgili vekilimin ‘sıkılı bir yumruk gibiyiz’ açıklamasının altına Tuncay’dan bir milim daha büyük imzamı atıyorum” dedi.  

“TÜRKİYE YÖNETİLMİYOR” 

CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, “Şu anda ülkenin temel ihtiyaçları belli. Bu ülke yönetilmiyor, gerçekten yönetilmiyor. Bu ülkenin yönetilebilir ve bugün sorun diye gördüğü meseleleri çözebilir bir anlayışa ihtiyacı var. Bunu yapacak olan da Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı. Biz de bunun farkındayız, üzerimize ne düşüyorsa sonuna kadar yapmak bizim ödevimiz. Yapacağız” diye konuştu.