Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Menderes İlçe örgütü, başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Örgüt, sabahın erken saatlerinde Menderes Nikah ve Kongre Salonu’nda toplanmaya başladı. 7 Eylül 2021 Salı günü, 8 ilçe yöneticisinin istifası nedeniyle başkanlıktan düşen Kemal Koç’un yerine, ilçeyi kongreye götürmek üzere atanan kayyum başkan Muammer Karabacak, ilçe başkanlığına aday olmadı. Menderes İlçe örgütünün başına geçmek için Ahmet İşler, Güler Yılmaz, Çağrı Çiftçi ve Ferhun Baloğlu’nun isimleri ön plana çıkarken, Baloğlu sağlık gerekçeleri nedeniyle adaylıktan çekildi.  

3 ADAYLI SEÇİM

Ahmet İşler, Güler Yılmaz ve Çağrı Çiftçi adaylık için yeterli imzayı toplayabilirse, kongre 3 adaylı gerçekleşecek. Partililerde heyecan sürüyor.  

TEKİN:“HALKIN İKTİDARINI KURACAĞIZ” 

Kayyum İlçe Başkanı Muammer Karabacak, yeterli sayısının sağlandığını belirterek, olağanüstü kongrenin açılışını yaptı. Kongreyi yönetmek üzere Umut Tekin seçildi. Kongreye İzmir Milletvekili Tacettin Bayır katıldı. Tekin, “Asıl olağanüstü durum ülkede yaşanan, 20 yıldırı bu işin böyle gitmeyeceğini söylediğimiz, olağanüstü yönetim krizi var. Bizim belediyelerimiz ve örgütümüz çalışıyor. CHP erken seçimde bu iktidarı götürecek ve halkın iktidarını kuracak. Menderes birlik, beraberlik içinde erken seçim diyor, diyorum” açıklamasında bulundu.  

KAYALAR: “İLÇE BAŞKANIMIZIN EMRİNDEYİZ” 

Kayalar, “3 adayımız var büyük ihtimalle, 3 aday da başımızın tacı. Kim kazanırsa kazansın, biz Menderes Belediyesi olarak ilçe başkanımızın emrindeyiz. İlçe başkanımızla beraber ilçemizi daha güzel yerlere götürmek için çalışacağımızın sözünü veriyorum. Önümüzde erken seçim var, örgüt belediye bir arada olursak başarılı oluruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da belediyemizle örgütümüz uyumlu olacak, bir arada olacak” 

ALÇAY: “BU ÖYKÜYÜ TÜRKİYE’DE YAZACAĞIZ” 

İl Başkanı Deniz Yücel adına konuşan İl Sekreteri Fulya Alçay, “Önceki yönetim kuruluna ve geçici kurulumuza bu güne kadar verdikleri emekler için teşekkür ederim. Başarılı ve çalışkan belediye başkanımız Mustafa Kayalar’ın  adaylaştırılmasıyla  AKP’nin elinden Menderes’in nasıl alındığı unutulmaması gereken bir başarı öyküsüdür. Bu öyküyü tüm Türkiye’de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde tüm Türkiye’de yazacağız. İl Başkanımız Sayın Deniz Yücel ve il yönetimimiz adına sizleri selamlıyor, kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” 

CHP Menderes Delegesi Azimet Gürbüz, sahilin belediye tarafından işletildiğini, halktan para alındığını belirterek, Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’a yönelik eleştirilerde bulundu. Sahilin halka ait olduğunu vurgulayan Gürbüz, “Biz geçmişte seçimi kaybettik çünkü örgütün direncini kıran bir mantık var. Sonraki dönemde belediye başkanı olmak isteyen ilçe başkanımız kendine ait bir örgüt oluşturdu, o da olmadı. Mevcut belediye başkanının oluşmasında örgütün ne kadar etkisi oldu onu da size bırakıyorum, seçildi geldi. Burada örgütlerin direnci ve etkisi yok, bir şekil şart, bu örgüt yürüyemez, bugüne kadar yürüyemediği, başkanlık edenlerin etkisi olmadığı gibi bundan sonra da böyle olacaktır. Örgüt halkın  sorunlarıyla hiç ilgilenmiyor, öyle bir dertleri de yok. Sayın belediye başkanım kusura bakmasın, bize oy veren halkın derdine derman olamazsak bir anlamı yok. Bundan yıllar önce sahile çelik konsol yaptırmıştı, onu yaptırmasaydı biz seçimi alamazdık, ben oradaki halkın nefretine şahit oldum. Onun sahile yapılmasını Sayın Kocaoğlu 3 milyon 850 bin lira katkı koyarak destekledi, bugün bir tane daha yapılıyor kimin yerini kime veriyorsunuz siz. Bu halkın malı, belediyenin malı değil, bu kültürü CHP benimsemiyorsa… Halkın malını yönetmek için yetki veriliyor” dedi.  

“SAHİL SİZİN DEĞİL” 

Başkan Kayalar’ın sahile şemsiye koyarak halktan para aldığını savunan Gürbüz, “Sahile şemsiye koydu eksik olmasın bir de şezlong koydu, şimdi insanlar denize girmek için 50 lira para veriyor. Bu sahil sizin değil, devletinde değil, ayıp denen bir şey var. Ortaklık da bu kadar boş değil ki. Park olarak yer var, oraya yeni bir çelik konsol koyuluyor. Esnafın sahili masa ve sandalyeyle işgal edilmesini kabul edebiliyorum ama oraya çelik konsol kurulması… Siz orayı yıktırdığınız zaman ne kadar alkış aldınız peki bugün yapılan ne? Belediye başkanını eleştirmek hakkımız olmaması lazım da örgüt bu güveni maalesef sağlamıyor. Oradaki insanlar bize oy vermeyecek bir daha. Özdere de oturan önceki başkan hiç oralı olmadı. Sabah plaja gidiyorsunuz, bıçkın delikanlılar size ters bakıyor, para istiyor, benim bu yaşta kimseyle kavga edecek halim yok ama beni bu duruma belediye başkanım düşürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Buğra Gökçe’yi ardım zabıta geldi sonraki gün aynı devam etti, bunlar yazık günah” ifadelerini kullandı.  

“MAKAMI İYİ KULLANACAKSINIZ” 

Gürbüz, “Kongrede 3 adayın olmasını sevinerek izledim, kazananın halkın sorunlarıyla ilgilenmesini bekliyorum. İlin zaten hiç oralı olduğu yok. Ben 73’ten beri partiliyim. Ben mahallemdeki, bir sorundan bahsediyorum. Bu sorunu Alaaddin Yüksel il başkanıyken bile götürdüm. İzmir’i sevenler mahkemeye götürdü, bugün yine aynı şey yapılıyor. Yakışmıyor, ya partili olacaksınız ya da olmayacaksınız. Sonuçta sizlere bir makam verirler ama o makamı iyi kullanacaksınız” dedi.  

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını getirdiğini belirterek, “Yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Verilen oyların hakkını teslim etmeye çalışıyoruz. Burada bir aile ortamı var. Tabi ki adaylar olacak. Tatlı rekabetle seçim olur, seçtiğimiz arkadaşımızın arkasında dururuz. Önseçimde beni ikinci sırada meclise gönderdiğiniz biri olarak sizden bir ricam var, bu seçimin kazananı kaybedeni olmayacak. Bizim kendi aramızda rekabet yapma şansımız yok. Biz iktidara yürüyoruz. 38 yıllık siyasi hayatımda hiç CHP’yi bu kadar iktidara yakın görmedim. Her şey hazır. Un hazır, yağ, ocak hazır, ustamız da var. Her şey iyi, yeter ki bizler partinin iktidar olmasını özlemiş, çocuklarımızın kamu kurumlarında iş başına hasret kalmış, itilmiş, kakılmış, bir gecede faizlerle oynanan oyunla bir gecede 40 milyarlar doları uçurdular. Dolar pırt yükseldi. 40 milyarımız uçtu. Şu ana kadar yaptıkları otoyollar, tünellerle yapılan anlaşmalar dolarla olduğu için, 5’li çeteye 40 milyar daha fazla para vereceğiz. Yarın ne olacağı belli değil, dolar arttıkça vereceğimiz para da artacak. Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi, resmen devletin malını 5’li çeteye peşkeş çekmişler. CHP iktidarında mutfaktaki yangında, işsizlikte çözülecek, bizim bu konuda kadrolarımız hazır. Bundan sonraki hedefte Menderes’te ilçe başkanını belirleyeceğiz, yarın da Menderes’te kimi ilçe milli eğitim müdürü, kimi sağlık müdürü yapacağız. Bu kadrolar lazım bize, biz iktidara gidiyoruz artık. Bizim birbirimizi itelemek şansımız yok. Geçmişte delege seçiminde bana şöyle yaptılar, onun amcasının kızını meclis üyesi yaptılar beni yapmadılar bunları geçeceksiniz, bunlar bugünün meselesi değil. Hepimiz geçmişte kullanılmak istenildik. Ben il başkanıyken ne çektim ben bilirim. Plajla ilgili konuda, CHP’nin iktidar olduğu hiçbir belediyenin sahilinde biz mafyaya plaj işlettirmeyiz. Belediye başkanı benim belediye başkanım, aslan gibi arkasında dururuz. Kim ceket altından bize silah gösterirse o silahı da bilmem ne yaparız, biz sokaklardan geliyoruz, asla teslim olmayacağız. O deniz halkın denizidir. O zaman ne farkımız kalır AKP’den AKP rantçı diyoruz, biz halkın yanında olacağız. Ekonomik olarak da belediyemizin kaynağa ihtiyacı varsa başka kaynaklar bulmasına yardımcı olacağız. Ankara’dan gelen para yetmeyebilir, oturacağız yeni kaynaklar için birlikte karar vereceğiz. Hep birlikte yaparız biz bunları, biz becerikli insanlarız. Eğer bizler düştüğümüz yerden bir avuç toprakla kalkmayı öğrenemediysek iktidar olmayalım. Biz iktidar olacağız, onları göndereceğiz. Artık gündemi Kılıçdaroğlu belirliyor.  

“KILÇIKLARI ALINMIŞ BALIK GİBİYİM” 

Bayır, “Duyuyorum, ‘Bunlar seçimi kaybetse de koltuğu bırakmaz’ diyorlar. Neyi bırakmaz, siz sanıyor musunuz bunlar gittiğinde devletin AKP’nin valisi, emniyet müdürü, ordu komutanı 3 dakikada hepsi CHP’li olur. Öyle bırakmıyor falan yok, söke söke alırız, onlar da ceket ilikler, hazır ola geçerler. Ama ceket ilikleyip hazır ola geçtiler diye kimse hesap sorulmayacak sanmasın, hesap sorulacak. Şeker fabrikalarından limanlara Petkim’inden bütün yatırımlara neredeyse 19 yılda 60 milyar dolar karşılığında özelleştirmeye gittiler. Yandaşlara peşkeş çektiler. Biz bunları geri alacağız. Aklınca Mustafa Kemal Atatürk adını statlardan havaalanlarından kaldırmaya çalışıyor ama sizin yüreklerinizden nasıl kaldıracak Atatürk’ü? Mümkün mü bu, değil, o zaman iri, diri, bir olacağız, bu salondan bir çıkacağız, bu seçimin kaybedeni olmayacak. 3 arkadaşım da sahneye çıkacak, birbirinin elinden tutacak. Eskiyi bırakın bir gün hepimiz eskiyeceğiz. İl Başkanlığı yaptık, şimdi başka arkadaşımız yapıyor. Şener Akdemir 2011 yılında benim çırağımdın, sana ilk konuşma verdiğimde bacağın titriyordu. Benim de ilk konuşmamı yaparken titriyordu, şimdi kılçıkları alınmış balık gibiyim” diye konuştu. 

“KADROLARINIZI HAZIRLAYIN” 

Bayır, CHP’nin yaşanan sıkıntılara çare olacağını kaydederek, “Herkes artık CHP’nin iktidar olmasını istiyor. 40 yıldır ben bu partiye emek verdim, bir çocuğumu işe almadınız sorularına iktidar olmadan cevap veremeyeceğimizi anlamanız lazım. Bütün belediye çalışanlarını kapı önüne koyup yenisini alsanız bile yetişemiyorsunuz. İktidar olmamız lazım ki, devletin resmi kurumlarına çocuklarımızı yerleştirelim. Bu iktidar Atatürkçü çocuklarımızın iş imkanını kesti. Sizde Menderes’teki kadrolarınızı hazırlayın, onlara da hep birlikte sahip çıkalım. Biz AKP’liler gibi atıp tutmayı sevmiyoruz. O kadar derin yaralar açtılar ki, 6 ayda mutfaktaki yangını hafifleteceğiz. İşsizlik için birçok projemiz var, bunları kademeli olarak yapacağız. Geçmişte AKP, MHP’ye oy verenlere kötü davranmayın onların oylarıyla iktidar olacağız” dedi.  

ADAYLAR NE DEDİ? 

GÜLER, “DAİMA YANINIZDA OLACAĞIM” 

Güler, “25 yıllık ziraat mühendisi ve esnaf olan bir kardeşiniz olarak, her gün biraz daha yoksullaşan çiftçiler, partisinin kapısından girmemiş kadınlar, talihsiz söylemlerden istifa etmiş küskünler, unutulanlar bilmelidir ki, ben daima yanınızda olacağım. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını rehber edinerek, demokrasi meşalesi yakan Sayın Kılıçdaroğlu başkanlığında, yerel yönetimlerden sağlanan başarıyı iktidara taşımak için çalışan bir ilçe başkanı olacağım. Belediyemizin CHP tarafından yönetilmesi, özellikle ekonomiyi, yargıyı tek adam sisteminden kurtarmak isteyen tüm seçmenlerimizin onuru, hepimizin kazancıdır” dedi.  

ÇİFTÇİ, “SAHADA OLMAK, ULAŞMAK LAZIM” 

Çağrı Çiftçi, “İlk hedefimizi sahada herkese ulaşmak. Ulaşılabilir olmak, bir nitelik kazandırmıyor, ulaşmanız, dokunmanız lazım. Sayın belediye Başkanımız Kayalar göreve geldikten sonra bizler daha rahat konuşulmaya, gezmeye başlayacağız diye düşündük. Kısmen tabi ki bu var ama belediye başkanımızı da ilk dönemi. Paydaşlarla beraber hepimize düşen paylar var. Ara sıra birbirimizi fırçalamakta bir akınca olmaması gerekli. Kongremizde kazanan ya da kaybeden yok, asıl olan CHP2dir. Koltuklar gelip geçicidir. Kazanan ya da kaybeden sonraki dönemde hizmet safhasında oluyor.  

İŞLER, “UZLAŞMACI, BİRLEŞTİRİCİYİM” 

Ahmet İşler, “Veteriner hekimim, meslek hayatım boyunca Menderes’e en iyi şekilde hizmet ettiğimi düşünüyorum. 2014-2019 yılları arasında meclis üyeliği görevimi en iyi şekilde yaptığıma inanıyorum. AK Parti’den aldık bayrağımızı diktik. Ardından ilçe yönetiminde görevde bulunarak, çeşitli komisyonlarda çalıştım. Uzlaşmacı, birleştirici, bütünleştirici, diyalogdan yanayım. Bir yere hepimiz yumruğumuzu vurursak iktidar yolculuğunda helalleşerek daha güzel günlere yürüyeceğiz. Geliyor gelmekte olan” açıklamasında bulundu.  

İŞTE YENİ BAŞKAN

CHP Menderes İlçe Başkanı, 247 oy kullanan delegenin 151’inin oyunu alarak Ahmet İşler oldu. Güler Yılmaz 84 oy alırken, Çağrı Çifçi 10 oy aldı.