İzmir’de yaşayan Eylem Şen Yazıcı ile Çağdaş Yazıcı’nın kızı Öykü Arin’e geçen yıl kasım ayında löseminin çok nadir görülen bir türü olan Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konuldu. Lösemi ile mücadele eden 4 yaşındaki Öykü Arin için “Öykü Arin’e Umut Ol” sloganı ile kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.

Kök hücre nakli bekleyen Öykü Arin ve 4 binden fazla hasta için yapılan ‘donör ol, umut ol’ kampanyası TBMM’den Amerika’ya, Kanada’dan Avrupa’ya, kent meydanlarına kurulan kök hücre bağışı çadırlardan belediyelere, sanatçılardan sendikalara kadar yayıldı, çığ gibi büyüdü ve yüzbinlerce kök hücre bağışı yapıldı.

Geçtiğimiz gün Öykü Arin’e, annesi Eylem Şen Yazıcı’dan yüzde 50 uyumlu ilik başarılı bir operasyonla nakledildi. Anne Yazıcı’dan ameliyathane ortamında akşam saatlerinde toplanan kök hücreler, Öykü Arin için uygun hale getirilerek nakledildi. Önümüzdeki 28 gün naklin başarılı olup olmadığı gözlenecek. Yarı uyumlu nakil başarısız olduğu ya da JMML tekrar ettiği takdirde ise, Öykü Arin’in yeniden nakil olması gerekecek. Bu nedenle kök hücre bağışı kampanyası devam ediyor.

Öte yandan bağış yapılan kan örneklerinin doku tiplemesi çalışmasının hızla devam etmesi ve eşleşmelerin bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak, 150 bine yakın kan örneğinin doku tiplemesi çalışması için beklendiği ifade ediliyor.Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

BİZLER ÖYKÜ ARİN’LER İÇİN SIRALARA GİRDİK, SIRA SİZDE!
“Donör bekleyen hastalar zamana karşı yarışıyor. Kaybedilen her gün binlerce nefes için hayati önem taşıyor” diyen CHP’li Bakan Sağlık Bakanlığı’na seslendi: “On binlerce insan seferber oldu! Öykü Arin ve tüm lösemi hastalarına umut olalım diye kök hücre bağışı yaptık, donör olduk. Zaman daralıyor… Sağlık Bakanlığı toplanan kök hücreleri acilen incelemeli ve eşleşmeleri bir an önce yapmalıdır. Bizler Öykü Arin’ler için sıralara girdik, sıra sizde! Bu umuda sahip çıkın!”

CHP’Lİ BAKAN SAĞLIK BAKANI’NA SORDU:

1 – Son 1 yılda (2018 Nisan – 2019 Nisan ayı dahil) -aylar bazında olmak üzere- Sağlık Bakanlığı’na yapılan kök hücre bağışı sayısı kaçtır?

2 – Son 6 aylık kök hücre bağışı başvuruları kapsamında kaç kan örneğinin doku tiplemesi çalışması tamamlanmıştır?

3 – Son 6 aylık kök hücre bağışı başvuruları kapsamında doku tiplemesi çalışması yapılmayan kaç kan örneği başvurusu vardır?

4 – 150 bine yakın kan örneğinin doku tiplemesi çalışması için beklediği bilgisinden hareketle; zamanla yarışılan bir hastalıkla mücadele eden vatandaşlarımızın yaşam savaşlarında Bakanlığınızın üstüne düşen görev çerçevesinde, doku tiplemesi çalışmanın yapılmamasının veya sürecin yavaş ilerlemesinin nedeni nedir?

5 – Bakanlığınıza iletilen kök hücre bağışı kapsamındaki -ve işlem için beklemede olan- kan örneklerinin doku tiplemesi çalışmasının tamamlanması için öngörülen süre nedir?

6 – Bir kan örneğinin doku tiplemesi çalışması için standart süre nedir?