GÜNDEME BAKIŞ - CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım akaryakıt, otoyol ücretleri ve maliyetlerdeki fahiş zamlara dikkat çekmek için yollara düştü. Tırın üzerinde ise ‘Yollar biter Saray Yönetiminde zamlar bitmez’, ‘Tüm yollar ve köprüler kamyoncu hakkı’, ‘CHP İktidarında kamyoncu  hakkını alacak’ yazıları da dikkatlerden kaçmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İstanbul’dan İzmir’e; yol boyunca ödeme yaptıkları her gişede 2022 yılı fiyatlarını 2021 yılı ile karşılaştırdı.

Kuzey Marmara Otoyolu’na girerken Ahmet Akın, “Bu yollar, bu köprüler elbette olacak. Yollara, köprülere karşı değiliz. Bunların ödenebilir olması lazım. Vatandaşın, esnafın, TIR’cının, kamyonun ödeyebilir olması lazım. TIR esnafımızın, vatandaşımızın üzerinden para aktarma aracı olmaması lazım. Hesaplarını vermeleri lazım. Kaça yaptılar, kaça mâl oldu? Bunu vatandaşın bilmesi lazım” dedi.

"GEÇTİĞİMİZ ARALIK AYINDA BU YOLDAN GEÇSEYDİK YÜZDE 25 DAHA AZ ÖDEYECEKTİK"

Özkan Yalım, Çatalca'dan çıktıktan sonraki ilk gişede ödeme yaptı ve “Biraz önce Selimpaşa’dan hareket ettik. Daha sonra Çatalca’dan Yeni Kuzey Marmara Yolu’na girdik. Şu anda İstanbul Yeni Havalimanı gişelerinden geçtik, istikametimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Çatalca’dan sonraki ilk girişimizdeki ilk gişe sonunda 50 TL’lik ödeme yaptık” bilgisini verdi.

Yalım, geçtiğimiz aralık ayında bu yoldan geçişte ise yüzde 25 daha az ödendiğini belirtti.

"BU ANLAYIŞ, BU ZİHNİYET OLDUĞU SÜRECE BU ÜLKEDE ZAMLAR BİTMEZ"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü çıkışında ise Ahmet Akın, şunları söyledi:

“Yavuz Sultan Selim’den çıktık, Osman Gazi’ye doğru gidiyoruz. TIR’larımız, ulaştırma, taşımacılık için yapılan yollara maalesef TIR’lar giremiyor. Neden, çünkü çok pahalı. Ama ne oluyor, zorluyorlar. ‘Buradan gideceksiniz’ diyorlar. Yollar, köprüler elbette yapılacak; daha çok yapılmalı. Ancak yolların geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Hayatında hiç buraya gelmemiş vatandaşlarımızın da geçmeden ödediği yol ücretinin, geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Köprüyü, yolu yapıp; 5 kat, 6 kat fiyatına yandaşlarına peşkeş çekilen bir iktidar var, bu kabul edilemez. Bu zihniyet, bu anlayış şunu söylettiriyor: Bu anlayış, bu zihniyet olduğu sürece bu ülkede zamlar bitmez.”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçtikten sonra Osman Gazi Köprüsü’ne doğru giderken bir bağlantı yoldan geçildi ve burada 43 lira ödendi. Yalım, "Çok kısa bir mesafe için 43 liralık bir ödeme yaptık" yorumunu yaptı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden çıkıp Osmangazi Köprüsü'ne doğru ilerlerken yolda çok az aracın olduğunu belirten Akın, "Yol güzergahımızda gidiyoruz; yolda araç yok, ağır vasıta yok. Binde bir ağır vasıta çıkıyor. Bu maliyetleri kaldırmalarına imkan da yok, ihtimal de yok, mantık da almıyor” dedi.

"İNSAN KÖPRÜYE BU KADAR PARA VERİNCE, YAVAŞ YAVAŞ GEÇMEK İSTİYOR"

Osman Gazi Köprüsü’nden geçerken ise Özkan Yalım, “İnsan köprüye bu kadar para ödeyince, köprüden o kadar yavaş geçesi geliyor ki… Sindire sindire, yavaş yavaş geçmek istiyor insan” dedi.

Osman Gazi Köprüsü’nden geçtikten sonraki ilk ödeme gişesinde köprü geçiş ücreti 464,5 lira tutarında oldu. 4. sınıf aracın geçiş ücretinin 464,5 lira olduğunu, 5. sınıf bir aracın geçiş ücretinin ise 585 lira olduğunu söyleyen Yalım, gişe görevlisine geçen yıl geçiş ücretinin ne kadar olduğunu sordu. Gişe görevlisi, 390 lira olduğunu söyledi.

Osman Gazi Köprüsü çıkışında köprü ve ödedikleri köprü ve otoyol ücretleri hakkında bilgi veren Ahmet Akın şunları söyledi:

"OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ'NDEN GEÇİŞ YAPTIK, 464 LİRA ÖDEDİK"

“Özkan vekilimle birlikte yola çıktık. Yola çıktığımızdan itibaren Kınalı-Fatih Otoyolu’ndan geçtik. Bizimki 4. sınıf bir araçtı. 4. sınıf bir araçla 97 lira ödedik. Peki bu aralık ayında ne kadardı, 78 lira. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçtik, 118 lira ödedik. Ama çarpı iki, 236 lira bu. Daha önce gidiş geliş 171,5 liraydı, 171,5 lirayı 236 lira yaptılar. Kurnaköy-Mermerciler gişesinden geçtik, 43 lira ödedik. Aralık ayında 35 liraydı. Osmangazi Köprüsü’nden geçiş yaptık, burada da 464 lira ödedik. Daha önce 374,5 liraydı. Şimdiye dek ödediğimiz rakamlar bunlar. Bir de bakıyoruz bomboş. TIR yok, ağır vasıta yok, nasıl geçsin insanlar bu maliyetle?

"BU YOLLAR, BU KÖPRÜLER KAMYONCULARINDIR, MİLLETİMİZİNDİR"

Bu milletin gırtlağından azalttığı, biriktirdiği parasıyla yapılan bu yollardan, bu köprülerden; bu TIR’lar, bu nakliyeciler neden geçmiyor? Yollarda hep birlikte gördük. Geçtiğimiz yollarda o kadar az ağır vasıta var ki olamaz böyle bir şey. Bu yollar, bu köprüler kamyoncularındır; bu yollar, bu köprüler milletimizindir. Onun için yolların da köprülerin de ödenebilir olması ve kullanılabilir olması lazım. AK Parti’nin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan fedakarlıktan bahsediyor. Aslında fedakarlığı yapan bu milletin ta kendisi. Bu kadar zamlarla, bu kadar yükle, bu kadar sıkıntıyla fedakarlığı yapan kamyoncumuz, vatandaşımız, esnafımız.”

Özkan Yalım ise burada şu açıklamayı yaptı:

"BU KÖPRÜNÜN GÜNDE 40 BİN GEÇİŞ GARANTİSİ VAR"

“Bu köprünün yap-işlet-devret modeliyle günde 40 bin geçiş garantisi var. Ancak bu köprü 40 bin geçiş garantisinin yarısını bile yakalayamıyor. Yap-işet-devret modeliyle yapan firma için hiç fark etmiyor. İsterse bin tane geçsin, isterse 41 bin tane geçsin. O rakam tutmadığı sürece hazineden milletin ödediği vergilerle bu tutar ödeniyor. Van’daki vatandaşın burayla bir alakası yok ama ödediği vergilerden bu rakam ödeniyor. Bu köprü gayet güzel, çok da hızlı geçiliyor. Vapurla geçmeye göre ciddi anlamda zaman tasarrufu yapılıyor. Bunlar gerçek ancak bu köprünün bizim ulaştırma sektöründeki minibüsçümüzün, taksicimizin, kamyoncumuzun, otobüsçümüzün hepsinin geçmesi lazım. Geçmesi için de makul fiyatlara indirilmesi gerekiyor. Biz inşallah iktidara geldiğimizde bunları makul fiyatlara getireceğiz ve de her kamyoncunun, her otobüsçünün, her minibüsçünün, her otomobilin geçebileceği hale getireceğiz.”

CHP'li Akın ve Yalım şoför esnafına ve taşımacılık sektörüne destek olmak için sabah saatlerinde İstanbul’dan TIR'la yola çıkacaktı ve akşam saat 18.30’da Bornova'dak Işıkkent Kara Nakliyecileri Sitesi Dernek Binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri; Sevda Erdan Kılıç, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve birçok partili katıldı.

“OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜNDEN İLK KEZ GEÇTİM O DA PARASINI BEN ÖDEMEDİĞİM İÇİN GEÇTİM”

Söz alan şoför esnafı, para yok, kazanmak yok, arabamızda lastik yok diye isyan etti. Kredi kartına esnaf kefarete borcumuz var ödeyemiyoruz. Osman Gazi Köprüsünden ilk kez geçtim o da parasını ben ödemediğim için geçtim.  Keşke imkanımız olsa hep geçsek ama fiyatlar el yakıyor geçemiyoruz” diye konuştu.

“AĞLANACAK HALİMİZE GÜLÜYORUZ”

Özkan Yalım, “Ağlanacak halimize gülüyoruz. Kaptan ilk kez geçtim diyor neden çünkü parasını biz ödedik. İdris ağabey 4-5 yıldır yapılmış köprüden ilk kez geçiyor. İşlem güzel, yol güzel, köprü güzel ama maalesef, kamyoncu, otobüsçü, kamyoncu arkadaşlarımız bu yolu bu fiyatlarla kullanamıyor. Bu arkadaşlarımız motorlu taşıt vergisi veriyor ama köprüden geçemiyor. Bu aracın lastiği, vergisi,  bakım masrafını arkadaşlar karşılayamıyor kontak kapatıyor Mazot 14. 30 TL kuruş motorin ile bu iş gitmez. Biz şoför kardeşlerimiz için bu işlemi gerçekleştirdik. Dünyanın, ülkemizin yükünü çeken nakliyeci arkadaşlarımıza daha fazla yük getirmeyin diyoruz” dedi.

“DEPOLAR BOŞ,  TENCERELER DE BOŞ”

Ahmet Akın, “Ülkeyi yönetmek çok ciddi bir iştir, büyük bir ekonomik buhran var yok gibi göstermeye çalışıyorlar ama var. Bir de bu buhrana enerji sektörü eklendi. Kamyoncu, tırcı kontak kapatacak noktada. Bu kafayla bu politika ile zamlar durmaz. Bir de fedakarlıktan söz ediyorlar. Milletin gözüne baka baka bunu diyorlar. Burada bir fedakarlık varsa bunu yapan; esnafımız, çiftçimiz, vatandaşımız. Gelen zamlarla kamyoncular, tırcılar perişan olmuş. Avrupa İstatistik Ofisi vatandaşına zam yansıtmadı. Bizimkiler ise zam üstüne zam. 1 Dolar mazot fiyatının altında kaldı. Depolar boş,  tencereler de boş. Döviz yükseldi zam yaptılar, döviz indi zam bitmedi. Vatandaşı müşteri gibi gören bir AK Parti var. Vatandaşı, şoförü, benzinciyi  vergi dairesi olarak görüyor. Biz tüm şoför esnafın sorunlarına talibiz ve bu sorunu biz çözeriz. Bu konuyla ilgili Genel Başkanımıza biz bir dosya sunacağız. Biz yola, köprüye karşı değiliz ama oraya harcanan paranın hesabını verecekler. Soruyoruz ticari sır diyorlar. Vatandaşın parasını babasının parasından daha rahat harcayan bir iktidar var. 580 Km’lik yolda İstanbul Kınalı’dan çıkıp İzmir’e geldik. Aralık’ta geçen sene bu köprüye 1579 lira ödüyordu bu sene  1890 lira oldu, mazot 1740 liraydı şimdi oldu 3 bin oldu. Toplamda 4500 TL oldu. Buna ayıp yazık günah denir. Esnafta masraf çok gelir yok. Bakım yüzde 100, sigorta yüzde 25, Kasko yüzde 45, lastik yüzde 300, mazot yüzde 100  arttı bunlar burada yok.Tüm şoför esnafı bilsin ümitsiz değiliz bu sorunu bizler çözeceğiz ve mazot desteği vereceğiz. Avrupa’da bu var yıpranma ücreti, mazot desteği verilmeli ve KOSGEB desteğinden yararlanmalıdır. Nakliye alanında yaşanan sorunlar acile çözülmelidir. Biz dostlarımızın sorunlarına talibiz ve sorunlarını da çözeriz. Açık ve net olarak söylemeliyim ki tüm yollar ve köprüler ile mazot desteği kamyoncunun hakkıdır ve bizim iktidarımızda bu haklarını alacaklar” ifadelerini kullandı.