Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP TBMM 27. Dönem Milletvekilleri 5. Değerlendirme toplantısı İzmir'de gerçekleştirildi. 3 gün kamp havasında yapılan toplantılardan ekonomiden dış politikaya, sandık güvenliği ve seçmen listelerine kadar birçok konu masaya yatırıldı. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek toplantıların ardından GÜNDEME BAKIŞ'a açıklamada bulundu. 

"TÜRKİYE'Yİ KUTUPLAŞMA GİRDABINDAN KURTARACAĞIZ"

CHP'nin tüm kadrolarıyla genel seçimlere hazır olduğunu anlatan Erkek, "Yarın seçim olacakmış gibi hazırız meclis grubumuzla, örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle bütün olarak hazırız. Değerlendirme toplantımız son derece verimli geçti. Ekonomi, dış politika ve seçim güvenliği ile ilgili sunumlar oldu. Milletvekillerimizin değerlendirmelerini dinledik ve en son Genel Başkanımızın kapanış konuşmasıyla toplantılarımız sona erdi. Türkiye'nin değişime ihtiyacı var, yeni bir yönetim anlayışına, yeni bir siyaset biçimine. Otoriter tek adam sistemleri çatışmadan beslenir, kutuplaşmadan beslenir. Bizler Millet İttifakı ve 6'lı masa olarak; ki 6'lı masa milletin masası Türkiye'yi bu kutuplaşma girdabından çekip çıkartacağız. Çalışmalarımızı da o kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi. 

"KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAK İSTİYOR"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de yaptığı "Gerçekten benimle birlikte misiniz? Bazılarınızın sesi çıkmıyor, bazılarınızın da isteyerek veya istemeyerek zarar verdiğini de görüyorum. Artık karar verin. Bu halk düşmanlarını beraber yenecek miyiz, yenmeyecek miyiz" sözlerinin "Cumhurbaşkanlığı açıklaması olarak yorumlanmasının hatırlatılması üzerine konuşan Erkek, "Çok büyük bir demokrasi mücadelesi veriliyor, çok büyük bir adalet mücadelesi veriliyor çünkü Türkiye tek adam sistemi ve saray iktidarıyla maalesef demokratik hukuk devletinden koptu. O yüzden bu mücadelede bir bütün olarak hareket etmemiz gerekiyor. Genel Başkanımız o yüzden bu önemli mesajı verdi. Birlikte yürürsek, birlikte olursak başarılı oluruz mesajını verdi. Genel Başkanımız tabi ki Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor ama her zaman 'Kararı 6'lı masa verecek' diyor. Bu çok önemli... Bu sebeple 6'lı masada karar verilecek ve 6'lı masanın belirleyeceği Cumhurbaşkanı adayı Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak, 85 milyon rahat bir nefes alacak" ifadelerini kullandı. 

"KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERİYOR"

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım. Ben sülaleme ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nu çocuklarıyla beraber’ vasiyet ettim. Başlarına bir şey gelirse bendedir, bizdedir' sözleri Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek midir?" sorusunu yanıtlayan Muharrem Erkek, "Olağanüstü hal döneminde bir referandum yaşadı Türkiye ve tek adam sistemine savruldu. O dönemdeki 'hayır' hareketini hatırlayın, hayır hareketi ile başlayan demokrasi mücadelesinin en önde gelen 2 ismi Kılıçdaroğlu ve Akşener. Bugün de çok büyük bir mücadele veriyorlar. Diğer genel başkanlarla da beraber... Ancak o hayır hareketinden özellikle 2'si büyük bir demokrasi, özgürlük, adalet mücadelesi veriyorlar. Yani şunu belirteyim durmadan '6'lı masada kriz var, dağılır' diyorlar ya bunların hepsinin ne kadar dayanaksız olduğunu gösteriyor bu açıklamalar" açıklamasında bulundu.  

"SARAY İKTİDARINDA KORKU BÜYÜYOR"

AK Parti iktidarının CHP'li belediyeleri engellediğini kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Tabi ki belediyelerimizin önüne her türlü engeli koyuyorlar. Haksız soruşturmalar, kaynak aktarımının engellenmesi ile karşılaşıyoruz. CHP'li belediyelerimizin kredibilitesi çok yüksek, onlar dünyanın her yerinden çok daha uygun krediler buluyorlar ama onları bile onaylamıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün imkanlarını Cumhur İttifakı'nın belediyelerine aktarıyor. Türkiye Belediyeler Birliği aynı şekilde ama bizim belediyelerimiz engelleri birer birer aşıyorlar, tıkır tıkır çalışıyorlar. Neticede saray iktidarında korku büyüyor. Çünkü yerel seçimlerdeki başarı genel seçime de yansıyacak. Erdoğan ne demişti: İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder... İzmir'de zaten uzun zamandır iktidarız. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de diğer belediyelerimiz de çok önemli projelere imza atıyorlar. Sosyal belediyeciliğin, halkçı belediyeciliğin, dürüst belediyeciliğin, şeffaf belediyeciliğin en güzel örneklerini veriyorlar. Onun için sıkıntı büyük onlarda.... İstanbul'un üstüne çok gidiyorlar neden; çünkü İstanbul'da hortumlar kesildi. Ne yaparlarsa yapsınlar korkunun ecele faydası yok" diye konuştu. 

"SEÇİMLERDE SİSTEM DE OYLANACAK"

Yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı zamanda bir sistem oylaması da olacağını da anlatan Erkek, "İlk seçimde Türkiye otoriter sistemden yana değil demokrasiden yana tavrını koyacaktır. Önümüzdeki ilk seçim aynı zamanda referandum niteliğinde de bir seçim olacak. Yani seçmen Cumhur İttifakı'nın adayına oy verirse Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devam edecek demektir ama Millet İttifakı'nın adayını desteklerse 'Bu sistem değişsin, sağlıklı, güven veren, kuvvetler ayrılığına dayanan, demokratik hukuk devletini tesis eden bir sisteme geçelim' diyecek. Yani önümüzdeki ilk seçimde seçmen şunun da kararını verecek; bu sistem devam mı etsin, bu sistem değişsin mi" dedi.  

"İLK SEÇİMDE BÜYÜK DEĞİŞİM OLACAK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Cumhuriyet tarihimizin en ağır, en derin ekonomik ve siyasi krizini yaşıyorsak eğer bunun en temel sebeplerinden biri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında dayatılan keyfilik ve adaletsizliklerdir. Her alanda adaletsizlik büyüdü. Mahkemelerde adalet yok, yargı bağımsız ve tarafsız değil, yargı ağır vesayet altında, gelir dağılımında adalet yok, geçimde adalet yok, sosyal adalet yok, fırsat adaleti yok... Her alanda adalet yok. Bir ülkede, ülkeyi yönetenler zenginleşirken halk fakirleşiyorsa orada büyük bir sorun, büyük bir adaletsizlik var demektir. Ankara'da birileri 5-6 maaş alırken diğer tarafta birçok anne - baba çocuğuna kırmızı et yediremiyorsa, yeterli protein sağlayamıyorsa, gıdaya ulaşmakta sorun yaşıyorsa burada ciddi bir adaletsizlik var demektir. Bunların hepsini düzelteceğiz. Bütün çalışmalarımızı tamamladık, projelerimiz, kadrolarımız hazır, yasal altyapılar hazır. İlk seçimde büyük değişim olacak, yeni bir siyaset düsturu getireceğiz ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken, 2. Yüzyılın başında Cumhuriyetimizi mutlaka demokrasi ile taçlandıracağız."