Yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşayan Çeşme’nin su problemi sona eriyor. Geçen yıl tamamlanarak su tutulmaya başlanan Karareis ve Salman Barajları’nın suyunu turistik ilçeye getirecek iletim hattı ve arıtma tesisi inşaatlarına başlandı. Arıtma Tesisinde günde 24 bin m³ su arıtılacak Konvansiyonel tipte inşa edilecek arıtma tesisinde Günde 24 bin m³ su arıtılacaktır. 

34 kilometre boru döşenecek
Mart ayında yaklaşık 70 milyon liraya ihale edilen inşaatın son durumunu yerinde inceleyen  DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar” 20 Mart’ta yüklenici firma ile sözleşmeyi imzaladık ve hemen 1 hafta sonra 26 Mart’ta yer teslimi yapılarak işe başladık. Salman ve Karareis Barajları’nın suyunu bölgeye getirmek için farklı çaplarda 34 kilometre boru döşeyeceğiz. “ dedi.

Tüm boruların fabrika siparişlerinin verildiğini kaydeden Çınar, 12 bin metre borunun da şantiye alanına getirilerek, döşeme işlemlerine başlandığını söyledi.  Çalışmalarda şu anda %10 fiziki gerçekleşme sağlandığını kaydeden Çınar, projeyi 2023 Kasım’ına bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Yılda 3.74 milyon m3 içme suyu verilecek
Proje tamamlandığında Çeşme Yarımadası’na  Karareis Barajı’ndan 2,84 milyon m³/yıl (175 lt/sn), Salman Barajı’ndan 0,90 milyon m³/yıl (100 lt/sn) olmak üzere toplam  3,74 milyon m³/yıl içmesuyu sağlanarak bölgenin içme suyu problemi kökünden çözülecek Salman ve Karareis Barajı'ndan Çeşme İlçe merkezi ve Urla’nın Balıklıova ve Ildır Mahallelerine arıtılmış içme ve kullanma suyu verilecek.

Salman Barajı ayrıca bin 700 dekar tarım arazisini de modern sulama ile tanıştıracak.

Bozköy Barajı yapıldı
Karaburun ve mahallelerine yılda 1 milyon 98 bin metreküp içme ve kullanma suyu sağlayacak Bozköy Barajı ise 2017 başında tamamlandı. 37.5 metre yüksekliğinde ve 3 milyon 653 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olarak inşa edilen baraj, 1000 metre tarım arazisine de can suyu verecek.