Türkiye'nin gözde tatil merkezi Çeşme ve Alaçatı'da, restoran ve kafelerin yerli ve yabancı turistlere uyguladığı fahiş fiyat politikası polemik konusu oldu. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler eleştirilere "İlla deniz kenarında marinadaki işletmede kahve içmeyin, arka sokaktaki dükkanda için kahvenizi" diyerek serbest piyasa ekonomisine dikkat çekerken, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ise, "Tabii ki serbest piyasa ekonomisi var ama bu demek değildir ki, Çeşme'yi bir takım vur kaççılara yem edeceğiz. Ben de fahiş fiyatlardan şikayetçiyim ama tüketiciler de bilinçli olsun yemeden önce fiyatını öğrenip, biraz pazarlık etsin" dedi.

ARA SOKAKLARA GİDİN
Turistik beldeler Çeşme ve Alaçatı, gürültüden sonra bu kez bazı işletmelerin uyguladığı fahiş fiyat politikası ile tartışılıyor. ETİK Başkanı İşler Çeşme'de bütçeye göre her ürünün bulunabildiğine dikkat çekerek, "Çeşme'deki fiyatları gösterirken 2-3 işletmenin fiyatları baz alınmamalı. İlla deniz kenarında marinadaki işletmede kahve içmeyin, arka sokaktaki dükkanda için kahvenizi. Kirası yüksek yerde kahve içeceğim diyorsanız ürün fiyatı da yüksek olacaktır" diye konuştu.

ÖNCE FİYATLARI SORUN
ÇEŞTOB Başkanı Demir ise ilçedeki yüksek fiyat uygulayan restoran ve kafelerin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Demir, "Bu demek değildir ki, Çeşme bir takım vur kaççılara yem edilsin veya Çeşme'yi onlar bu şekilde kullansınlar. Bu konuda Çeşme Belediyesi, Çeşme Esnaf Odası ve ÇEŞ- TOB'un da katılımı ile üçlü bir zirve yapılıp, yüksek fiyatları menüye taşımak lazım" dedi. Vatandaşların mekana girmeden fiyatları sormasını öneren Demir, "Artık yabancı turistler bile pazarlık eğitimi alıp geliyor. Ben de tartışma yaşadığım işletmeciye 'Çeşme'nin adını kötüye çıkartıyorsunuz' dedim. Foça'daki balık restoranında içkisiz kişi başı 100 liraya doyarken, Çeşme'de kişi başı 200 liranın altında fiyat gelmiyor. Ben de çözemedim Çeşme'nin fiyatlarını" ifadelerini kullandı. Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü de, Çeşme ve Alaçatı'nın her yıl bu tür konularla gündeme gelmesinden rahatsız olduğunu ancak serbest piyasa ekonomisi nedeni ile odalarına bağlı olmayan işletmelere karışamadıklarını söyledi.

TELKİNDE BULUNUYORUZ
İşletmecilere her fırsatta yerli ve yabancı turiste karşı afaki rakamlardan kaçınmaları konusunda telkinde bulunduklarını da aktaran Köfüncü, "Tabii ki işletmelerin kiraları ve durumları da belli. Ama deniz kenarındaki marinanın içinde oturuyorsanız bir bedeli de var. Burada 2 liraya da 5 liraya da çay var. Mekanlar fiyat tarifelerini müşterilerin görebileceği yerlere koyarsa bu tür sorunlar yaşanmaz. Çünkü insanlar menüdeki fiyatları görecek ve ona göre girip oturacaklardır. Kimseyi de silah zoru ile bir yere oturtmuyorlardır diye düşünüyorum" diye konuştu.

İZMİR'E YABANCI TURİST LAZIM
İzmir'in sahip olduğu güzelliklere rağmen turist fakiri bir şehir olduğunu kaydeden Destination İzmir Başkanı ve SKAL (Uluslararası Turizm Profesyonelleri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, turizm konusunda yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret eden Tercan, "Türkiye'de turizmin başladığı İzmir bugün yabancı turiste muhtaç ancak yabancı turistten çok uzaklarda bir noktada. Yabancı turist getirmek için yazı kaybetmeden kolları sıvamamız lazım" dedi. (Yeni Asır)