Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, geçtiğimiz ay belediye meclisinde AK Partili Namık Aydoğdu ile yaşanan tartışmaya yönelik açıklamada bulundu. Oran, Aydoğdu’nun bir başkasının yazdıklarını okuyarak eleştirilerde bulunduğunu, eleştirilere cevap verdiği esnada da 6 defa Aydoğdu tarafından sözünün kesildiğini kaydetti. Başkan Oran Gündeme Bakış Tv’de yaptığı açıklamada, “Biz belediye meclisinde kararlarımızın çoğunu oybirliğiyle alıyoruz. Bazen arkadaşlarımız özellikle örgütlerinin baskısıyla muhalefet yapmak adına bazı şeyler yapıyor. Bazı tatsız olaylar da yaşadık meclisimizde, istenmeyen olaylar ama belediye meclisinin bir ritüeli var. Kuralları var, herkes bu kurallara uymak zorunda. Namık (Aydoğdu) Bey o gün konuştu, eline bir kağıt yazıp vermişler, yazılı kağıdı okudu. Aldı, okudu, ben de dinledim. Cevap verme kısmı bana geldiğinde benim sözümü 6’ncı kez böldü, benim 6 uyarımdan sonra 7’ncisinde yetkimi kullanarak kendisini meclis dışına aldım. Kendisi bana, ‘İlk kez bir belediye meclis üyesini meclisten çıkaran başkan olarak tarihe geçeceksiniz’ dedi, ben de, ‘Siz ilk kez kendisini meclisten attıran meclis üyesi olarak tarihe geçtiniz Sayın Aydoğdu’ dedim ve kendisini çıkarttım. Ben ümit ediyorum ki bundan sonra meclisimizde Çeşme’nin yararına olacak kararlara muhalefet yapmak için değil Çeşme için katılım olur. Ben şunu da soruyorum; siz Çeşme için Ankara’da Çeşme’nin hangi işini hallettiniz geldiniz? Çeşme halkının takdirine” ifadelerini kullandı.  

AK PARTİLİ KARATAŞ’A: ÇAPA YAPMASINDA FAYDA VAR 

Çeşme AK Parti İlçe Başkanı Yeliz Karataş’ın nezaketsiz siyaset yaptığını savunan Başkan Oran, “Daha çok toy yazık. Yani siyaset nezaket işidir, siyaset iletişim işidir. Çamur atarak, suçlayarak bu işler olmaz. Nezaketsizlik yakışmaz bir hanımefendiye hiç yakışmaz. Dolayısıyla bilmeden de bilgi sahibi olmadan da fikir sahibi olunmaz. Bir örnek vereyim, TOKİ’deki Pazar yeri projesi. Ben eminim kendisinin büyükleri bu hatayı yapmaz, kendisi daha çok toy olduğu için yaptı. Çıktı, ‘TOKİ’deki Pazar arazisini reisimiz Çeşme halkına tahsis etti’ dedi. Oysa Çeşme belediyesi o araziyi çil çil Çeşme halkının vergilerinden elde ettiği parayla, TOKİ yöneticilerinin de anlayışıyla satın aldı. Bunu bilmemesi mümkün değil ama ‘söyleyeyim’ dedi. Konuştuğunu bilmek lazım, siyaset kolay iş değil. Ben 2003’ten beri Çeşme’de aktif siyaset yapıyorum. 18 sene… Tabi 1-2 senede kolay değil. Ben kendisinin telaşını da anlıyorum, belediye başkan adayı olmak istiyor. Çok da sevinirim 2024 seçimlerinde Yeliz Hanım’ı karşımda görmekten ama emek ister. Sevgi emek ister, emek vermek lazım. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Biraz çapa yapmasında fayda var” dedi.  

“BALIKÇI BARINAĞINI YAPMAYA HAZIRIZ” 

AK Partili Karataş’ı, Ildır’daki balıkçılar için elini taşın altına koymaya davet eden Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Ildır’da Büyükşehir yasasından sonra bir mahallemiz oldu. Burada insanlar, ya tarımla geçiniyor ya da balıkçılık yapıyor. Ildır’da arkeolojik sit var, evler tabi ki eski evler, restorasyona ihtiyaç var ama SİT olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Biz Kültür Bakanlığı SİT Kurulu’na ‘hem arkeolojik hem kentsel SİT olsun. Buranın koruma planını Çeşme Belediyesi yaptırsın’ dedik. Daha geçen günkü yağmurda evin bahçe duvarları döküldü adam tamir edemiyor çünkü tamir etmek suç. Müze hemen hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Çatısı akıyor, aktaramıyor, duvarlar sıva istiyor, yapamıyor. Çünkü arkeolojik SİT. Evet biz arkeolojimizi koruyalım ama Ildır, içinde yaşayanlarla Ildır ve güzel. Dolayısıyla o insanları da düşünerek buranın Arkeolojik ve Kentsel SİT olma zorunluluğu var. Ildır’da profesyonel olarak balıkçılık yapan hemşerilerim var bir de balıkçılık turizmi yapan hemşerilerim var. Bu hemşerilerimizin balıkçı barınağı sıkıntısı var. Balıkçı barınağımızın olduğu yerde, kıyı şeridinde eskiden kalma seramik fırınları ve seramik imalathaneleri var ama burada bir de yaşayan bir gerçeklik var. Biz balıkçı barınağını yapmak istiyoruz. En azından yapılmasına vesile olmak istiyoruz. Yetkiyi bize Ulaştırma Bakanlığı verirse yapmaya hazırız bunun için bütçemiz de var. Ancak bir arkeolojiye takıldık, yazılarımızı da yazdık, ret cevapları geldi. Yeliz Hanım, ‘hiçbir başvuruları yok, yazıları yok’ demiş. Biz gerekli evrakları gösterdik ama şimdi bir başka çözümle dere ağzında, orası 3’üncü derece arkeolojik, orada balıkçı barınağı imar planı tadilatı ile en azından Ulaştırma Bakanlığı’mızın yolunu açabileceğiz. Bunun çalışmasına başladık. Çünkü mevcut barınakta bunu yapamayacağımızı bize defalarca söylediler. Şunu hepsi bilsin ki; Çeşme Belediyesi ve onların Eko’su Ildırlı balıkçıların her zaman yanında ve onlarla olmaya devam edecek. Çeşme’de en zor şartlarda yaşayan hemşerilerim Ildırlılar. Bunun da sebebi arkeolojik SİT.  Sadece Çeşme Belediyesi ile bitmiyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’nın ciddi destekleri lazım. Bu konuda da Yeliz Hanım’ı göreve davet ediyorum. Gelin; Çeşme Belediyesi’ne rağmen değil, Çeşme Belediyesi ile beraber Ildırlı balıkçıları barınağa kavuşturalım. Yolumuza taş koymayın, gelin; Ildırlının yolunu birlikte açalım” diye konuştu.  

“MHP KENDİ ÜYELERİYLE YÖNETİM YAPSIN” 

MHP Çeşme İlçe başkanlığına yapılan yeni atamanın ardından yaşanan istifaları değerlendiren Başkan Oran, “Herkesin iç işi kendisine, ben MHP’de ne oldu çok bilemem ama MHP, İlçe Yönetimini açıklarken CHP’li üyeleri de listeye koydu. Dünyadan haberi olmayan yani MHP ile uzak yakın alakası olmayan benim CHP üyelerim hatta bazı delegelerim kendisini bir şekilde MHP listesinde buldular. Şaşırdılar ve bununla ilgili beyanat verdiler. Enteresan, benim üyemden ilçe yöneticisi yapmasınlar, yapabiliyorlarsa kendi üyelerinden yapsınlar. Herkes kendi partisinden ilçe yönetimi kursun” açıklamasında bulundu.  

“ÖRGÜT BELEDİYE UYUM İÇİNDE” 

Çeşme’de örgüt ve belediyenin uyum içinde olduğunu belirten Oran, “Örgüt belediye ilişkisinde hiçbir sorun yok. Ben 3 dönem 5 sene ilçe başkanlığı yapmış, şu anda da seçilmiş belediye başkanıyım. İlçe yönetiminin sorumlulukları belli, belediye başkanının görev ve sorumlulukları belli, herkes görevinin başında ve Çeşme’ye hizmet etmek için çalışıyor. Hiçbir sıkıntı yok, dün ilçe yönetimi geldi, çayımı, kahvemi içti. Görüşmelerimizi yaptık. Ben onların iç işlerine onlar da belediye yönetimine karışmıyorlar. Ben bir ittifakın belediye başkanıyım. Buradan da ittifakımızın diğer partisi İYİ Parti Çeşme İlçe Başkanı Volkan Evci ve yönetimine teşekkür etmek istiyorum. Kendileri tıpkı Sait Kavasoğulları’nın olduğu gibi dimdik arkamızda durdular, durmaya da devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.  

“TUNÇ BAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ” 

Çeşme’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli yatırımı aldığını aktaran Ekrem Oran, “Tunç Başkan benim yoldaşımdır. Çeşme, hayatında 1 seferde aldığı devletin en büyük yatırımını alıyor. Su borularımız, iletişim hatlarımız komple yenileniyor ve bu yaklaşık 3 yıldır süren bir proje. Eskiden Çeşme’deki içme suyunun yüzde 65’i toprağa karışırken fire olarak şu anda yüzde 35’lere düşmüş durumda. Son yağmurlarda barajımız yüzde 50’yi geçti çok şükür. Çeşme evet yatırım alıyor ama daha çok yatırım alacağını biliyoruz. Tunç Başkanımıza güveniyoruz, sonuna kadar yanındayız. Onun bize gösterdiği yolda da hep beraber yürüyoruz. Hiçbir sorunumuz yok” dedi.  

“2 DÖNEM İÇİN GELDİM” 

2024 seçimlerinde tekrar Çeşme Belediye Başkan Adayı olacağını vurgulayan Ekrem Oran, “Bir dönem daha varım. Ben 2 dönem için geliyorum diyerek aday oldum. Çeşme için büyük hayallerimiz var, ‘büyük projelerimiz var’ demiyorum. Bugüne kadar seçimde verdiğim sözlerin yüzde 60’ını tamamlamış durumdayım. İlk dönem bittiğinde de yüzde 97’sini bitirmiş olacağım ama önümüzdeki dönem için Çeşme’yle ilgili büyük hayallerim var. Ben biliyorum Çeşme ailem Eko’suna bugün olduğu gibi o zaman da sahip çıkacak.  Anket yaptırıyorum ve sonuçlar oldukça olumlu çıkıyor. Siyaset artık bir bilim, muhakkak anketleri kullanıyoruz ve anketler de mevcut oyumuzun yüzde 10-15 daha yüksek olduğunu gösteriyor” diye konuştu.  

“ÇEŞME’DE CHP ÜYESİ OLMAYAN KÖY KALMADI” 

CHP’nin üyesi olmayan 8 köyden 1’i olan Çeşme Karaköy’de 2 üyenin partiye kazandırıldığını belirten Başkan Ekrem Oran, “Karaköy’de 2 tane kadın üyemiz kaydedildi partiye. Karaköy’ün nüfusu zaten 15. Karaköy’ümüz terkedilmiş, boşaltılmış, elektriği dahi olmayan bir köyümüz. Çok başarılı da bir muhtarı var. Mühendis Karaköy aşığı bir muhtarımız var.  Çaka Bey’in kurduğu Çeşme Köy’ün 650 yıllık Camini restore ettiğimiz gibi Karaköy’de de Osmanlı döneminden kalma yıkılmış camiyi restore ediyoruz” açıklamasında bulundu.