GÜNDEME BAKIŞ - Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirmek istediği Çeşme projesi hakkında bilgi verdi. Oran, Çeşme’nin doğal dokusuna aykırı olan her türlü projenin karşısında olduğunu belirterek, “Çeşme Projesine, acele kamulaştırmayla yapılacak istimlak sebebiyleydi ilk başta karşı çıkmıştık. Bazı çizimlerde gördüğümüz yüksek kat ve yoğun betonlaşmaydı. Bu konularda Sayın Bakan istimlakları kaldırdı. Devletimizin bakanı bize 2 kat sınırlamayla yüksekliği kotta bile durduracağını söyledi. Betonlaşmanın zayıf olacağını söyledi. Çeşme’de sezonu uzatacak bu projeyi biz de söylediklerini doğru kabul etmek şartıyla destekleyeceğimizi söyledik. Şimdi bize yapılacak ana sunumu gördük, detay sunumu bekliyoruz. En fazla 2 kat olacak evler de tesisler de. Daha çok net proje görmedik. Sadece bir tasarım önümüze konuldu. Bu konudaki şüphe ve endişeleri kendisiyle paylaştık, şu anda masadayız. Çeşme turizmi adına atılacak tüm adımları destekleyecek, Çeşme’nin doğasını bozacak her türlü şeyin karşısında olacağız” dedi.  

“TARIMDA PİYASA BELİRLEYİCİ OLDUK” 

Çeşme’de tarımın gelişmesi için belediye olarak ellerini taşın altına koyduklarını aktaran Oran, “Öncelikle turizme ardından da tarıma destek veriyorum. Biz geldiğimizde Çeşme Belediyesi tarımla ilgili hiçbir projesi olmayan, tarım hizmetleri birimi olmayan bir belediyeydi. Biz geldik hemen Tarım Hizmetleri Birimi Müdürlüğümüzü kurduk. Ardından da tarım projelerimize başladık. Çalışmalarımızın ilk sırada Çeşme sakızı oldu. 50 sene sonra Çeşme Sakızını hasat ettik, binlerce yeni Çeşme Sakızı fidanını toprakla buluşturduk ve yeni sakızlıklar oluşturduk. İkinci olarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in Seferihisar’da başlattığı ata tohumumuz karakılçığı Seferihisar’dan getirdik, bundan 2 yıl önce 65 çiftçimize bedelsiz verdik. Satın alma garantili dikim yaptık. 65 çiftçimizden 17 ton çıkan buğdayı Çeşme Halk Ekmek Fabrikamızda un yaptırdıktan sonra Halk Ekmek Fabrikamızda karakılçık  ekmeğiyle Çeşmemizi buluşturduk. Bu sene 97 çiftçimize dağıttık, hasadımız 70 ton. Tarım Mahsulleri Ofisi bunu 2 buçuk liradan alırken biz 5 liradan aldık, tüccar da geldi 6 liradan almak zorunda kaldık. Dolayısıyla biz burada piyasa belirleyici olduk. Hem ekmek yapıyoruz, hem de tohumluk isteyenlere de satıyoruz” diye konuştu.  

“HEDEFİMİZ, AGRO TURİZM” 

Agro Turizm için çalıştığını ve altyapısını hazırladığını vurgulayan Oran, “Çeşme kavununun patentini aldık. Bu sene tarlada kalan 50 ton Çeşme kavununu aldık ve tüccara sattık, tarlada kalan 300 bin sakız enginarını satın aldık ve tüccara sattık. Bunları hep Çeşme Belediyesi şirketi üzerinden yapıldı. Burada biz kazanmıyoruz, köylümüzün malının tarlada kalmamasını sağlıyoruz. 50 sene sonra ilk defa efsane geri döndü, Çeşme anasonu dikildi, hasat edildi. Bunu bir firmayla anlaşarak yaptık, Denizli anasonu 20 lirayken Çeşme anasonu 40 liradan köylümüz tarafından satıldı. Beyaz soğan, anason, kavun, enginar, sakız gibi katma değeri yüksek Çeşme’ye has ürünleri yetiştirip, katma değer yaratmak istiyoruz. Pandemide üretimin, kendi kendine yetmenin değeri ortaya çıktı. Çeşme’de dikilmeyen alanımız çok, üreticimiz tarımdan para kazansın, üretime yönelsin istiyoruz. Aynı zamanda hedefimiz; agro turizm. Bu alanda Çeşme’de ciddi adımlar atıyoruz. Tarım üzerine bir turizm. Şu anda projeleniyor” açıklamasında bulundu.  

“KOOPERATİF KURDURDUK” 

İlçedeki hayvancılık faaliyetleri için de yatırım yapıldığını kaydeden Oran, “Çeşme’de mezbaha açıyorum, hayvancılığı gelişmesini istiyorum. Bizim 2 çeşit ürünümüz var, biri sakız koyunu biri kaçeli koyun. Sakız koyunumuz zaten çok meşhur, festival de yapıyoruz. Kaçeli koyununu da Söke’den aldık ve şu an sürümüz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de bir sözleşme imzaladık, kaçeli koyunun ıslahı ve dağıtılması üzerine, bu Büyükşehir tarafından devam ediyor. Şu an Çeşme’de mezbaha olmadığı başka ilçelerde kesim yapılıyor, biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız izinle modern mezbaha  yapacağız. Çeşme’deki 6 tane balık kooperatifimize soğuk hava deposu yapıyoruz. Çeşme köy tarım ürünleri kooperatifi kurdurduk, üreticimize bu kooperatif üzerinden de destek sağlayacağız” ifadelerini kullandı.  

Başkan Oran (sağda) Gazeteci Onur Çakır'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“12 AY HAREKETLİLİK SAĞLAYACAĞIZ” 

Turizmi 12 aya çıkarmak için çalıştıklarını vurgulayan Oran, “Çeşme son 10 yılın en iyi sezonunu geçirdi. Su satan bile para kazandı. Para kazanmadığını söyleyen bu işi bıraksın ya da yalan söylüyor. Bizim için çok kalabalık olması pandemi koşullarında dezavantaj gibi gözüktü, artısı ise, bizde yatay yerleşim olduğu için her şeye rağmen kırmızı bölge olmadık. Biz turizmcileri desteklemeye devam ediyoruz. Festivaller, halka açık plajlar, sahiller, yeni müzelerle, meydanlarla Çeşme’yi çekim merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Turizmde çeşitliliği sağlamaya çalışıyoruz, festivaller, agro turizm, spor turizmi, yelken şampiyonası, sakız koyunu festivali gibi… Çeşitlilik sağlanırsa  2 aylık deniz – kum – güneş turizmini geçip, 12 ay boyunca hareketlilik sağlamayı hedefliyoruz” dedi.  

“ÇEŞME’Yİ SOSYAL BELEDİYECİLİKLE BULUŞTURDUK” 

Oran 2 buçuk yılda yaptıklarını sıralayarak, “Çeşme halkını sosyal belediyecilikle tanıştırdık. Evde bakım hizmetleri, sosyal tesisler, sokak hayvanları polikliniği, ücretsiz cankurtaranlı, duşlu halk plajları, ücretsiz psikolog, sosyolog, diyetisyen, karantinadaki hastalara kahvaltı, akşam yemeği verdik. Sırada özel çocuklarımız için okul, kızlarımız için yurt, Alaçatı Müzesi, Çeşme Kent Kültür Müzesi var. Yurdumuzda kaymakamlığın karşısındaki kendi binamızda hayata geçecek, 150 kızımız barınacak. İhaleye çıkacağız ve kamu yararı olan bir kurumla işleteceğiz. 33 yeni araç aldık, 9 çöp kamyonu, 1 damperli kamyon, 1 tane 56 kişilik otobüs, 7 doblo. Parkları personele zimmetledim, A’dan Z’ye sorumlular hepsinin de çim biçme aracından tüm gereçleri mevcut” diye konuştu.  

“İKAMETGAHINIZI BURAYA ALIN” 

Çeşme’de yazlık evi bulunanlara ikametgah çağrısı yapan Ekrem Oran, “Çeşme tarihinin en kalabalık kışını son 2 yılda geçirdi. Ortalama 200- 250 bin kişiye çıktık. Hafta sonları nüfusumuz 1 milyonu geçti. Buna rağmen Çeşme hala 50 bin barajını geçememiş durumda. Biz de, Çeşme’yi seviyorsanız, nimetlerinden yararlanıyorsanız, elinizi taşın altına koyun ve ‘Birinci ikametgahım Çeşme’ deyin. İkametgahlar taşınırsa, Çeşme Devlet Hastanesi’ndeki doktor sayısını değiştirebilirsiniz, öğretmen, polis, belediye personeli sayısını değiştirebilir ve belediye bütçesine katkıda bulunabilirsiniz” açıklamasında  bulundu.  

“TARİHİN EN BÜYÜK YATIRIMI” 

Oran, Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkisini, “Çeşme’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tek seferde tarihin en büyük yatırımını temiz su altyapısını değiştirerek yapıyor. Seçimlerde Tunç Başkan’la el ele söz verdiğimiz gibi Ovacık ve Germiyan’da 2022 yılı sonunda kanalizasyonu da yapmış olacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla ilişkimiz çok iyi, büyük başkanımızla hiçbir sorunumuz yok. Çeşme’nin sorunlarıyla yakından ilgileniyor, bize destek veriyor” sözleriyle anlattı.  

“GÜVENLİ TATİL İÇİN EN DOĞRU SEÇİM” 

Çeşme’de yaşanan asayiş olaylarının hatırlatılması üzerine konuşan Oran, “Ben böyle kötü bir imaj olduğunu kabul etmiyorum. Münferit 2 olayın milyonların eğlendiği Çeşme’de yok kabul edilebilir sayıyorum. Hiçbir asayiş, temizlik, çöp toplama problemi yok. Güvenli, sağlıklı, temiz bir tatil için Çeşme, Türkiye’deki en doğru seçim” dedi. Oran, Çeşme’deki fiyat eleştirilerini değerlendirerek, “Serbest piyasa ekonomisine göre herkes dilediği malı dilediği fiyata satabilir. Biz de orta ve alt gelir gruplarına hizmet etmek üzere belediyemizin Çeş-Tur şirketini devreye soktuk. Hem eğlence mekanları hem plajlar hem de kafeteryaları halkımızın hizmetine açtık. Burada çok cüzi miktarlarla alkol alıp, yemek yer, denize girebilir, eğlenebilirsiniz. Pahalılık beni rahatsız etmiyor, pahalı olan da var, olmayan da var. Çeşme’de her bütçeye uygun kalacak, eğlenecek yer var, bu sadece seçim meselesi. Çok lüks bir yerde ucuz yemek yemeyi kimse beklemesin, uygun fiyata kaliteli yemek için de belediyemizin şirketleri açık, herkesi bekleriz” açıklamasında bulundu.  

“ÖRGÜTÜN ÖZ EVLADIYIM” 

Örgütle olan ilişkisinin sorulması üzerine konuşan Oran, “3 dönem ilçe başkanlığım 2 dönem belediye meclis üyeliğim var. Ben onlarla çok ilgilenmiyorum. Muhakkak vardır, siyasetin doğasında bu var ama ben temiz, dürüst siyasetten yanayım. Belden aşağı vuran, hakaret eden, çamur atanları Allah’a havale ediyorum. Sayın genel Başkanımızın babası, kendilerine ‘Sen doğru ol, kem kendi belasını bulur’ ben de kem belasını bulur diyorum. Ben örgütün öz evladıyım. Ailemle  herhangi bir sorun olması mümkün değil” dedi. Oran Çeşme’deki muhalefet içinse, “Onların daha çok toy olduğunu, özellikle ilçe başkanlarının siyasette daha çok yeni olduğunu, siyaset etiğiyle ilgili çok okuması ve kendini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.  

“1 DÖNEM İÇİN GELMEDİM, ADAYIM” 

Tekrar belediye başkanlığına aday olacağını ifade eden Oran, “Ben Çeşme Belediye Başkanıyım, bir belediye başkanı her zaman adaydır. Ben 1 dönem için gelmedim. Çeşme’nin Eko’su olarak baş olmaya değil, yoldaş olmaya geldim. Düğünde oynamaya gelen çoktur ama iyi günde kötü günde hastalıkta, sağlıkta, cenazede her zaman onlarla birlikte oldum ve olmaya devam edeceğim” dedi.