GÜNDEME BAKIŞ – İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca metrosu yine mahkemelik oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl uluslararası ihaleye yapıldı. İhaleyi 3 milyar 921 milyon 481 bin lira teklif veren Gülermak A.Ş kazandı. İhaleye en düşük teklifi veren  Yapı Merkezi-Nurol ortaklığı konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

4. İdare Mahkemes ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın verdiği kararı AK Parti cephesi “Metro ihalesi yeniden yapılacak” şeklinde yorumlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi sürecin sonlandığını, mahkemenin kendileri lehinde karar verdiğini belirterek şu açıklamayı yapmıştı.

ENGEL KALMADI

“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin raylı sistem ağını genişletmek, konforlu, çevre dostu ve hızlı bir ulaşım altyapısı tesis etmek amacıyla, inşası için yola çıktığımız Buca Metrosu’nun önünde hukuki bir engel kalmadığını kamuoyuna büyük bir mutlulukla duyururuz. Danıştay 13’üncü Daire’nin aldığı karar doğrultusunda, Buca Metrosu’nun yapım işi kaldığı yerden devam edecek, İzmir tarihinin en büyük projesi planlandığı şekilde öngörülen takvime uygun olarak yapılacaktır.
Danıştay 13’üncü Daire, şartnameye uygun olmayan teklif sunduğu için ihalede değerlendirme dışı kalan Nurol-Yapı Merkezi Ortak Girişimi’nin davacı olduğu dosyaya ilişkin kararını açıklamış, İzmir 4. İdare Mahkemesi'nce verilen kararın bozulması ve sunulan teklifin geçerli sayılması yönündeki temyiz başvurusunu kesin olarak reddetmiştir.
Bilindiği üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Metrosu’nun yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 28.7.2021 tarihinde kredi sözleşmesi imzalamış, ilgili kredi sözleşmesi ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (c) bendi hükümleri gereğince ihale, usul ve esaslar yönünden EBRD’nin öngördüğü kurallar çerçevesinde yapılmıştır. Danıştay’ın gerekçeli kararında belirtildiği üzere Nurol-Yapı Merkezi Ortak Girişimi’nin teklifinin doğrudan geçerli kabul edilmesi talebi uygun görülmemiş, kendilerinden ikinci kez açıklama istenmesi gerektiğine karar verilmiştir.
İhale komisyonu bu işlemi daha önceden yapmış ve gerekçeli biçimde teklifin reddine karar verilmiştir. Bu aşamada yargılama süreci sona ermiştir. Tesis edilen idari işlemler daha önce imzalanan sözleşmede değişiklik yapılmasını gerektirmediğinden yapım işinin kaldığı yerden aynı şekilde devam etmesinde hukuki engel kalmamıştır. İzmir’e ve Buca’ya hayırlı olsun”

İHALE KOMİSYONU İKİNCİ KEZ REDDETTİ

İhale komisyonun ikinci kez Yapı Merkezi-Nurol ortaklığının teklifini reddetmesi yine davalık oldu. Şirket; Büyükşehir’in bu kararını mahkemeye taşıyarak yürütmenin durdurulması ve iptali dava açtı.

TEMELİ 14 ŞUBAT’TA ATILDI

Buca-Üçyol arasında inşa edilecek metro hattının temeli geçtiğimiz 14 Şubat’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla atılmıştı. İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan oluşacak. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da olacak. Buca Metrosu’nun dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.