GÜNDEME BAKIŞ - Radyo Trafik İzmir’e konuk olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, bisiklet yollarıyla ilgili yeni çalışmalar yapacaklarını söyledi. Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Atak, şu anda sosyal mesafeyi en iyi koruyan ulaşım biçiminin bisiklet olduğuna vurgu yaptı. Eser Atak, Avrupa’da tüm kentlerde bisiklete yönelik teşvik uygulamaları olduğunu hatırlatarak, “Hem sağlığın korunması, hem de havanın daha az kirlenmesi açısından da bisiklet ulaşımı son derece önemli. Ulaşım Daire Başkanlığımız da bir çalışma yapıyor. Şerit düzenlemeleriyle hangi bölgelere bisiklet yolu yapılabileceği planlanıyor. Yakın zamanda bitecek çalışmayı en kısa sürede hayata geçireceğiz” diye konuştu.

İLK UYGULAMA ÇANKAYA’DA…
Genel Sekreter Yardımcısı Atak, Fevzipaşa Bulvarı’nda bir şeridi bisikletlilere ayıracaklarını kaydederken, “Bir aksilik olmazsa bu hafta çalışmaya başlıyoruz. Basmane Garı’na çıkan arterde sol şeridi bisiklet yolu yapacağız, sinyalizasyonuyla birlikte bisikletlilere ayıracağız. İlk kez İzmir’de bir artere bisiklet yolu kazandıracağız” dedi.

2 AYDA 300 BİN TONA YAKIN ASFALT SERİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atak, pandemi dönemiyle birlikte bir bocalama yaşadıklarını ancak çabuk toparlandıklarını anlattı. Bir “Kriz Üst Kurulu” oluşturduklarından ve çalışmaları planladıklarından bahseden Atak, daha çok sosyal çalışmalara ağırlık verdiklerini, kentin temizliği, dezenfeksiyonu, toplu ulaşımın sürdürülmesi gibi konulara da eğildiklerini aktardı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günleri fırsat bilerek asfaltlama işlemleri yaptıklarını bildiren Eser Atak, şu bilgileri aktardı:

“Mart ve Nisan aylarında ciddi anlamda asfaltlama işlemi gerçekleştirdik. Mart ayında arterlerde 98 bin 385 ton (50 km) asfalt döküldü. 72 bin 116 ton civarında da bir yama çalışması yapıldı. Nisan ayında 80 bin 745 ton (41 km) asfalt serimi, 44 bin ton civarında da yama çalışması gerçekleştirildi. Mayıs’ın ilk haftasında 21 ton asfalt serimi yapıldı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günleri belediye olarak fırsat olarak değerlendirdik. Trafik sorunu yaşanmadan asfaltlama çalışmalarımızı yapıp, kent içinde ulaşım konforu anlamında eksikliklerimizi gideriyoruz. Bu hafta sonu da Fahrettin Altay ve diğer bölgelerde de çalışmalar yapacağız.”

1 MİLYON 800 BİNDEN 350 BİNE…
Genel Sekreter Yardımcısı Atak, salgın öncesi ve 11 Mart sonrası toplu ulaşım kullanımı konusunda da çarpıcı rakamlar paylaştı:

“Toplu ulaşımda koronavirüs salgını öncesinde İzmir’de günlük 1 milyon 800 bin civarında yolcu taşıyorduk. 16 Mart’tan itibaren bu sayı düşmeye başladı. İlk hafta 600 binlere, 2. Hafta 400 binlere, 30 Mart’ta 300 binlere düştü. Nisan ayında 250 ila 270 bin arasında sabitlendik. Sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası pazartesi günleri sayılar 300 binlere çıktı. 27 Nisan’dan itibaren bu rakamlar biraz daha artmaya başladı. 320 bine çıkan yolculuk sayısı, bu hafta günlük 350 bine kadar ulaştı.”