GÜNDEME BAKIŞ – Pandemiyle birlikte İzmir’in bir numaraları sorunu trafik oldu…İzmirliler toplu taşıma araçlarını kullanmayı bıraktı, özel araçlara yöneldi. Trafiğe çıkan günlük araç sayısı 700 binlerden 1.5 milyonlara kadar çıktı. Bu durum da kent trafiğini vurdu. Günün her saatinde ana arterlerde sıkışıklıklar yaşanmaya başladı.

NEŞTERİ VERİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç soyer, “Hafif raylı sistem ve metro ihalelerine başlıyoruz. Üç yeni aks metro için ihaleye çıkacağız. Alsancak Garı önünde alt geçit için fizibilite rakamları çok yüksek çıktı ancak vazgeçmedik. Alternatif bir güzergah açarak bu projeye devam edeceğiz. İkinci boğaz köprüsü’nden sonra en yoğun trafiğin izlendiği Zafer Payzın Kavşağı ile Halkapınar Eski DGM Binası kavşağı bölgesi en büyük trafik sıkıntısının olduğu alan. Bu bölgedeki köprü ve kavşaklara yeni köprü kolları ve şeni şeritler yapmak istiyoruz, bunun için çalışmalarımız sürüyor” açıklaması yaptı.

GÜNDEME BAKIŞ DETAYLARI ARAŞTIRDI

Soyer’in bu açıklamalarının detaylarını GÜNDEME BAKIŞ araştırdı. Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan Alsancak Sait Altınordu Meydanı ile Vahap Özaltay arasını derin tünelle kazmayı planladı. Ancak bunun teknik olarak mümkün olmadığı anlaşıldı. Yaptırılan 3 ayrı farklı zemin etüd çalışması, zeminin kötü olduğunu ortaya çıkardı, ayrıca böyle bir çalışmanın binaların göçmesine neden olacağı belirlendi.  Her şeye rağmen bu projeyi yapmanın kent trafiğini işin içinden çıkılmaz bir hale sokacağı görüldü. Bunun üzerine alternatif projelere çalışmalara başlandı.

LİMAN ARKASI BÖLGESİ

İlk olarak Ege Mahallesine çıkacak şekilde bir kavşak yapılması Alsancak'a gelen trafiğin bir bölümünün liman arkasına yönlendirilmesi düşünüldü. Bununla ilgili detaylı çalışmanın sürdüğü bildirildi.  

ANKARA CADDESİNE YENİ KAVŞAK

İkinci boğaz köprüsü’nden sonra en yoğun trafiğin izlendiği Ege Perla Alışveriş Merkezinin hemen karşısındaki bölgeye Büyükşehir Belediyesi tarafından köprülü kavşaklar, yeni ilave yan yollar yapacak. Böylece hem Yeşildereye hem Ankara Caddesine akan trafikte birikme yaşanmayacak.

YENİ METRO HATLARI İÇİN ÇALIŞMA

Üçyol-Buca metro hattının temelini önümüzdeki Kasım ayında atması beklenen Büyükşehir Belediyesi, yeni metro hatları ile ilgili çalışmaları hızlandırma kararı aldı. Soyer’in bürokratlara Bornova-Kemalpaşa metro hattı projesiyle ilgili çalışma yapmasını istediği öğrenildi. Yine Üçyol-Karabağlar-Gaziemir metro hattıyla ilgili şimdiye kadar atılan adımlar gözden geçirilecek.

Başkan Soyer'in bu projelerle ilgili açıklaması yapması bekleniyor.