GÜNDEME BAKIŞ – İzmir tarfiğindeki sıkışıkla ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir’de çok ciddi bir sorun var. Kent trafiğinin hareket kabiliyeti bitmiş, felç olmuş durumda. Bunun sorumlusu İzmir Büyükşehir’dir. Siyasi sorumsu da yönetimdir. Ana arterlerde ve sokaklarda İzmir’de inanılmaz bir trafik var. Geldiğimiz süreçte trafik sabah 8’de başlıyor 22’ye kadar devam ediyor. Eğer bu trafik üzerinden 1 milyon araç sayısı 1 milyon 250 bine çıktığını, esasında ‘bir şey yapamıyoruz’ gibi bir açıklamayı kabul etmiyoruz. Bu şehri yöneten iktidar olarak kesinlikle bunu öngörmeniz gerekiyor. Alternatif olarak hiçbir adım yapılmadı. Kavşak düzenlemesiyle ilgili bir adım atılmadı. Bazı noktalarda bazı dokunuşlar yapıldı. Bununla ilgili de fizibilitesinin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. İzmir trafiğine el atılıyormuş gibi yapılıyor. İzmir’e büyük bir kötülük yapılıyor. Uzun yıllardır ele alınmayan trafik sorunu şuan da ele alınmıyor. Felç geçerin İzmir’i tedavi etme görevi size düşer. Bu konuda size elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

ARAÇ SAYISI 1 MİLYON 450 BİN

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Öuzsulu ise, “Dünya’nın gelişmiş bütün metropollerinde trafik sorunuyla karşılaşırsınız. Trafik metropollerin önemli bir sorunudur. Elbette ki muhalefetteki arkadaşlarımız sorumluyu Tunç Soyer’i gösterecektir. Bu doğal bir şey. Rahmetli Demirel’in bir sözü vardır, ‘Fırat’ın kenarından bir koyun kaybolsa benden bilecekler derdi. Dünya pandemi belası var. 26 Nisan’da bu ülke kapandı mı, kapandı. O gün İzmir trafiğine 687 bin araç çıktı. 17 Mayıs’ta ise 1 milyon 450 bin araç trafik çıktı. İnsanlar tek tek araçlara biniyor. Aynı yol, bazı yerlerde tabi ki çalışmalar yapıyor. Hakkaniyetli davranacağız. Bu yol tıkanır. El birliğiyle başka bir İzmir mümkün için çalışacağız” dedi.

3 MİSLİ ARTIŞ VAR

Trafik eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hükümete yüklendi. Soyer, “Trafiğe çıkan araç sayısında 3 misli bir artış söz konusu. Muazzam bir artış! Kovid’i biz getirmedik ve biz dedik ki ‘kovid sürecinde toplu ulaşım araçlarını kullanmayın’  Kovid sırasında insanlar özel araçlarla çıkmaya başladılar. Bu rakamlar dünyanın neresinde olursa olsun altyapıyı zorlar” dedi

HÜKÜMETİN YAPTIĞI BİR METRE METRO, TÜNEL YOK! BUNUN SİYASİ SORUMLULUĞU YOK MU?

Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun siyasi sorumluluğu elbette bizde ama bunun birilerinde daha siyasi sorumluluğu var diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de hükümetin bir metre tüneli, metrosu olmayan kent İzmir. Halkapınar-Otogar metrosu 8 yıldır bekliyor. Bunun bir siyasi sorumluluğu yok mu? Elbette var. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hiç boş durmuyoruz, asla ‘mış’ gibi yapıyoruz. Altın dokunuşlarımız, alt ve üst geçit çalışmalarımızı devam ediyor. Elbette bu şehirde çok ciddi bir trafik sorunu var ama İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bu koşullara rağmen bunu çözme gücüne muktedirdir. Elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz, el birliğiyle çözüm üreteceğiz”