Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Eylül ayı olağan birinci oturumu Başkan Soyer yönetiminde   Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.  

DÜNYANIN HER YERİNDEN İZMİR’E YATIRIM TEVECCÜHÜ GÖSTERİYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “30 Ağustos’tan bugüne yoğun bir İzmir gündemi vardı. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmirlilerin ve İzmir dışından gelen vatandaşlarımızın çok büyük bir ilgisine mazhar oldu. Canlı, neşeli, çok keyifli, çok katılımlı bir fuar yaşadık. Hepimiz özlemişiz. Nostaljik oldu, güzel geçti. Ve dünyanın en büyük zirvelerinden biri olan Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. Organizasyon kapasitesi, katılım ve içerik kalitesi açısından bugüne kadar yapılmış olan en başarılı zirve olduğuna dair söylemler duyduk, iftihar ediyoruz. Bu gibi zirvelerin etkisi bittikten sonra ortaya çıkar. Kültür Zirvesi, aylarca, yıllarca konuşulacak bir zirvedir. İzmir olarak bundan da yüz akıyla çıktığımızı söylemek isterim, gurur duyduğumuzu bilmenizi isterim. 9 Eylül kutlamaları olağanüstü güzeldi. Sadece resmi sınırlar içinde yapılan bir program olmadı, İzmirliler yoğun bir biçimde katılmaya gayret ettiler.  Karnaval havasında yaşanan çok coşkulu bir 9 Eylül kutlaması oldu. Bütün bunlar hepimizin yüzünü ağartan, gurur duymamıza vesile olan etkinliklerdi.  Buca Metrosu’nun ihalesi gerçekleşti, 8 ayrı teklif sunuldu. Örnekköy-Yeni Girne arasında 5 kilometrelik tramvay hattı ihalesi gerçekleşti. Çok kısa sürede hattın yapımı gerçekleştirilecek. Bu arada geçen yıl içinde yarım kalan Buca Tüneli ihalesinde de 25 firma teklif verdi, kent içinden geçen en uzun tünel olma özelliği taşıyor. Viyadük ve altgeçit projeleri de buna ekleniyor. Konak ve İzmir Otogarı arasında 45 dakika olan mesafe 10 dakikaya inecek. Büyük mutluluk duyuyoruz. Her yağışta Mavişehir’de su baskınları yaşanırdı, bir daha yaşanmayacak. 37 milyon bütçeyle bir çalışma yaptık. Bütün bunlar bize hem İBB’nin şeffaf ihale politikalarının sonucunu, hem de sadece Türkiye’den değil dünyanın her yerinden İzmir’e yatırım yapma konusunda büyük bir teveccüh olduğunu gösteriyor” dedi.  

MECLİS’E YENİ İSİMLERE GÖREV
Meclis toplantısında bilgilendirmeye göre; MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçen ardından İBB ve Foça Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerinden istifa eden Osman Mert’in yerine CHP’li Alp Atay göreve geldi. MHP’nin İBB Meclisi’ndeki meclis üyesi sayısı 1 kişi azalmış, CHP’nin ise 1 kişi artmış oldu. 

ÖNERİ- ÖNERGE TARTIŞMASI 
AK Partili meclis üyeleri Ahmet Uğur Baran ve Çile Özkul’un hazırladığı ‘Korkuluk demirlerine görme engeliler için Braille alfabesi ile tasvir edilen yazıların yazılması’ konusunun öneri olarak kabul edilmesi toplantıda tartışmaya neden oldu. Konuyla ilgili söz alan Özkul, “Her devasında bu tarz bir uygulama ile karşı karşıya kalıyoruz. Verdiğimiz her önerge öneri olarak kabul ediliyor. Bu da bizi rahatsız ediyor ve Engelsiz İzmir Komisyonun çalışmasına engel oluyor.  Kadınlara şunu yapalım, kenara koyalım. Çocuklara şunu yapalım, kenara koyalım. Başta kendi ilçem olmak üzere CHP’li belediyelerde sıkıntı büyük. Biz de bu şekilde bu şehre katkı sağlayamıyoruz” dedi. 

CHP’Lİ BELEDİYELER BÖYLE YAPIYOR DEMEK ÜZÜCÜ
Konuyla ilgili konuşan Başkan Soyer, “Öneri ile önerge arasında fark var. Burada bir art niyet aramak doğru değil. Hepimiz farklı siyasi partilerden olabiliriz ama hepimiz İzmir için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu kategorik olarak ‘CHP’li belediyeler böyle yapılıyor’ demek üzücü olur. Burada kimsenin önerisini rafa kaldırma gibi bir niyetimiz yok. Burada her öneri önerge değildir. Bu ilk de değil, son da değildir. Bunu her meclis üyesi ayrım yapsın” diye konuştu.  

GEÇİCİ SEYYAR TARTIŞMASI  
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan, Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı ve Zabıta Dairesi Başkanlığınca birlikte yürütülmesi planlanan “Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesine ilişkin Yönetmelik Taslağı tartışma konusu oldu. AK Parti Grubu söz konusu taslağa yönelik eleştirilerde bulunurken Başkan Soyer ise, “Bu yeni bir adım, izlemek lazım. Eğer bu uygulamadan beklediğimiz sonucu alamazsak, bırakın genişletmeyi durdurma ihtimalimiz olur. Ama esnaf odamızla mutabakat içinde oldu. Biz de öngörüldüğü şekilde esnafımıza zarar vermeden devam edeceğini umuyoruz” dedi. 

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU!
Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Bu konuyla alakalı isminin değiştirilmesi, farklı isimlerin konması doğru şeyler değil. Bu illegal olarak yapılan seyyar satıcılığın legalleştirmeye çalışma çabasından başka bir şey değil. Meseleyi acite etmenin bir anlamı yok. Oysa Büyükşehir bir kentteki her konuyla ilgilenmeli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir vizyonla göreve başladı ve “İzmir’i bir dünya kenti yapacağız” dedi. Bu halde mi yapacağız? Hepimiz inşallah çok uzun bir süre daha bu şehirde yaşayacağız. Daha önce İzmir’in kalbine bir hançer saplayıp büfeleri getirdiniz, şimdi ikinci bir hançer saplayıp acite ederek seyyar satıcıları gündeme getiriyorsunuz. Zabıta bir yandan seyyar satıcı ile mücadele edecek diğer sokakta seyyar satıcıların hangi noktalarda satış yapacağını belirleyecek. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!” dedi. 

ESEFLE KINIYORUM
Hızal’a yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Bütün bu düzenlemeler içerisinde konuştuğumuz gündem maddesine ithafen söylüyorum; orada da İzmir’in bir gerçeği var. Sahilde mısır, kestane, çiçek satan insanlar var. Bunların düzenlenmesi, örgütlenmesi ve meslek odalarıyla birlikte değerlendirilerek, vergi vererek onuruyla çalışan vatandaşlar haline getirilmek istenmesinin bu şekilde küçük görülmesini esefle kınıyorum” diye konuştu. 

KİMSE ENDİŞE ETMESİN
AK Partili meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren CHP’li Kökkılınç da “Bu konunun abartıldığını ve yanlış bir algı yaratılmaya çalışıldığını düşünüyorum. Bu seyyar ile ilgili bir durum değil. Bugün kaçak çalışan birçok seyyar var ve işgal harcı ödemiyor. İşgal harcı almak kamu yararına yapılan bir düzenleme. Biz burada geçici işgal faaliyetlerinin düzenlenmesine yönelik bir önerge hazırladık. Kimse endişe etmesin çok güzel düzenlenmiş bir kent görecekler” diye konuştu.