Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı son oturumu Kültürpark 2 No’lu Hol’de Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşti.  

BİZDEN İNCELEMEYİN, SADECE ONAYLAYIN DİYORSUNUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’nın komisyonlarda yeterince değerlendirilmediğini söyledi. Hızal, “İzmir için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir imar yönetmeliği taslağı konuşacağız. Çok önemli bir konu diyoruz. 115 sayfalık bir çalışma. Konuyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Pazartesi günü komisyonların önüne geliyor. Bakanlıkla şu görüşmeler yapıldı. Biz bu revizeleri yaptık, siz onaylayın biz de gönderilim diyorsunuz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi en üst karar makamıyız. Bu yetkimizi kullanırken, en sağlıklı şekilde kullanmalıyız. Bu taslağı, iki gün içerisinde okuyup, yorumlayacak bir arkadaşımız var, yok. Bu taslağın alt çalışması bir takım STK’larla yapıldı. Burada çalıma grupları içerisinde yasal olmasa bile bu mevzuata hakim, bununla ilgili arkadaşlarımız var mıydı, 10’larca var. Biz burada noter değiliz. Noterden öte bir muamele görüşüyoruz. Bize siz bunu incelemeyin, onaylamayın. Siyasi hukuki riski siz alın. Gerekirse cezayı siz alın. Buna benzer çalışmaların çok daha sağlıklı yürütülmesi adına meclis üyelerinin görüşlerini alsınlar. Gerçekten yüreğimizin bir kısmında bir takım eksikliklerin olduğunu dile getirmek istiyorum. Buna benzer konularda daha önce bilgi verilmesi gerekiyor. Gerekirse birlikte Ankara’ya gidip mücadele verelim. İki gün kala, bir gün kala, böyle taslaklar önümüze gelirse, ne biz mücadele veririz ne de siz verebilirsiniz” dedi.  

KOMİSYONLARIN ÇOK FAZLA TOPLANMASINDA SAKINCA YOK AMA…
Hızal’a cevap veren CHP’li Özuslu, “Komisyonların çalışma saylarını sınırlayan bir kural yok. Ama sadece örneğin imar komisyonu 11 kez toplandığı zaman 10 toplantı için huzur hakkı alır” dedi. 

HUKUKEN SORUMLUYUZ
AK Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, “Hukuken sorumluyuz ama siyasi olarak sorumluluğu almıyoruz. Bakanlık bunu geri yollarsa bunun sorumluluğu komisyonlar değil, bizim önümüze koyanlardır” diye konuştu.  

“TEŞEKKÜR ETMENİZ GEREKİRKEN…”
Önergenin komisyonlardan oy birliğiyle geldiğine dikkat çeken CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bu gündem maddesi komisyonlardan Oy birliğiyle gelmiş. Eğer siz farklı düşünüyorsanız ya da ilaveleriniz varsa komisyon toplantılarında dile getirirsiniz, değerlendirirsiniz, yönetmelik değişiklikle geçer. Her şekilde operasyon yapabilirsiniz. Bu taslak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu değerlendirme sonucu meclis gündemine tekrar geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istediği noktalarda değişiklik yapıldığı için bu kadar hızlı yapılması vatandaşa daha hızlı hizmet etmekle ilgilidir. Büyükşehir bürokratları insanüstü çalışıyor. Bunlar çözülecek konulardır, burada polemik konusu olacak konular değildir” dedi.  

BU TASLAK BİRKAÇ GÜN İÇİNDE DEĞERLENDİRİLMEDİ
CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın da “Özgür Bey’in söylediği gibi, bir iki günde değerlendirilen bir taslak değil. Kendimize haksızlık yapmayalım. Ben tek tek maddelere bakarak çalıştım. Bazı şeylerin düzeltilmesi, yeni yöntemlerin bulunması gerekiyor. Bu taslak 2020 Ocak ayı öncesi Aralık’ta komisyonlarda havale edildi. Komisyonlar bu konuyu çalıştı. Bazı değişiklikler yapılarak Bakanlığa gönderildi. Bakanlıkla mail üzerinden eleştiriler yaptı. Büyükşehir bürokrasisi de bu teklifleri değiştirmesi yönündeki tekliflerini kabul etti. Bence bazıları çok doğru olmasa bile değiştirildi. Mail üzerinde tartışmaların sonu olmayacağı ‘tamam’ denildi. Önümüzdeki dönemde bu taslakla ilgili değişikliği gündeme getirebiliriz” dedi.  

1 AY DAHA GÖRÜŞÜLSÜN DEDİK AMA…
İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Erhan Uzunoğlu, taslakla çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP’li Uzunoğlu, “Konu komisyonlarda konuşuldu. Hep beraber bu bir ay daha kalsın dedik. Hatta bunu AK Partili arkadaşlarımız söyledi bende kabul ettim. İlgili tüm girişimler yapılsın ve değişiklikler çerçevesinde revize edilsin 1 ay sonra tekrar görüşülsün dedik. Arkadaşlarımız ‘tamam’ dediler. Dışarıya çıkarak telefonla görüşme yaptılar. Böyle yapmayalım bunu ‘oybirliği ile geçirelim’ dediler. Necip Nasır da demiş ki ‘Ankara’ya bu şekilde gitsin daha sonra yapılacak değişikliklerle yönetmeliği İzmir’e uygun hale getirilsin.’ Bu bir ay daha kalabilirdi. Burada bu kadar siyasi tartışmalara neden olmamalıydı. Biz bu yönetmeliği İzmir’e yakışır hale getirebiliriz. Bunu bu kadar detaylı görüşmemize gerek yok. Burada işin özü bakanlığın koyduğu engellerdir. Buradan siyasi fayda elde etmemeli” dedi. 

KRİTİK MESELELERDE SİYASET ÜRETMEYİN
Tekrar söz alan Hızal, “Bürokratları eleştirmiyoruz, bürokrasi anlayışını eleştiriyoruz. Siyasetin o bürokrasi anlayışını hala bu belediyeden uzaklaştıramadığı için eleştiriyoruz. Erhan Bey şuna da dikkat etmiştir; benim şahsım olarak defalarca telefon görüşmeleri yapmamın nedenini anlamıştır. Bu gibi kritik meselelerde biz siyaset üretmeyeceğiz siz de üretmeyin” diye konuştu.  

AK PARTİLİ ARKADAŞLARIMIZ HIZLANDIRMIŞ
Kökkılınç ise, “Erhan Bey’in anlatımlarından anlıyoruz ki bunu hızlandıran AK Partili üyelerimiz. Demek ki burada bir siyaset güdüldü, siyasi olarak bir tavır sergilendi. Bunu siyasete döken taraf CHP’li arkadaşlarımız değildir. Biz onu 18 ay hiç yapmadık. İmar yönetmeliği üç gün evvel yayınlanıyor. Komisyonlarda yer alan arkadaşlarımız bu konuda yetkin arkadaşlarımız. Meclis burada komisyonlardan çıkan kararlara son şeklini veriyor. Kararlar örtüşmüyorsa siyasetin de çok doğru yapılmadığını gösteriyor” dedi.  

BÜROKRAT ARKADAŞLARIMIZI TAKDİR EDİYORLAR  
Son olarak CHP’li Özuslu, “Bir kere meclisimiz ekseriyetle bürokrasimizi ve arkadaşlarımızı olumluyorlar ve onların çalışmalarını takdir ediyorlar. Ben de şahsım ve meclis adına bürokrat arkadaşlarımıza çalışmalarımızdan dolayı takdir ediyorum. Ben eleştiriyi ödül kabul ederim” diye konuştu.