Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı üçüncü olağan toplantısı Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşti. Toplantı İstiklal Marşı’nın 100’üncü yıl dönümü nedeniyle saygı duruşunda bulunuldu ardından da İstiklal Marşı okundu.

BOZTEPE’DEN İSYAN
Önergelerin görüşülmesine geçilmeden önce söz alan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Biliyorsunuz istiklal marşı ‘korkma’ ile başlar. Bu mecliste de bizler korkmayarak konuşacağız. Çarşamba günü burada ben söz istememe rağmen tıpkı 12 Eylül Cuntası’nda yaşanan olaylarla gibi siz bana söz vermedim. O kürsü ne sizin mülkünüz ne de hepimiz çocuğuz. Ben meclis üyesiyim siz de meclis üyesisiniz. Hiç olmazsa buraya çıkıp görmedim, duymadım demenizi beklerdim. Bütün gündem maddelerini yazıldığı şekilde değil, önergenin şeklinde… Ben söz istememe rağmen siz bana söz vermediniz. Ben bunu size yakıştıramadım. Bu bana yapıldı yarın başkasına yapılır. Bu ayıptır” dedi.  

KONUYU UZATMAK İSTEMİYORUM
AK Partili Boztepe’ye yanıt veren Özuslu, “Bir kere parmak sallayarak meclise konuşursanız bunu kabul etmem. Parmak sallamak yok. İki, hatırlarsanız o gün biz aslında gündem dışı konuşmalarımızı başa aldık. Kayıtlar orada. Eğer yapılan görüşmelerde bir eksiklik olmuşsa ben onun sorumluluğunu almaya hazırım. O gün yeterince tartışıldı. Zaten o arada eğer gündem dışı bir madde ile konuşma yapmayı düşünen meclis arkadaşımız önceden bunu söylemiş olsaydı ben ona söz verirdim. Demokratik teamüllere uygun olarak bir meclis uygulamaya çalışıyoruz. Eksiklikler olabilir, mümkündür. İnsanız çünkü. Ben o açıdan rahatım ve ne yaptığımı biliyorum. Demokratik şekilde davranmaya devam edeceğim. Zaman zaman bu tip meselelerle karşılaşabiliriz. Söz kutsaldır, ben de dinleyeceğim ama daha fazla konuyu uzatmak istemiyorum. Meclis tabii ki hakkaniyet ve gerektiği tavır itibariyle önemli bir konu. Bu tür hassas konular da olabilir, hepimiz insanız” diye konuştu.

YOL KAZASI DİYEBİLİRİZ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
“Burada yeni bir tartışma açma niyetinde değiliz. Aslında burada birini suçlamak adına da konuşma yapılmadı ama buna yol kazası diyebiliriz. O gün biz bir gündem maddesiyle ilgili konuşma yaptık, o maddede biraz hızlı geçtik. Hüsnü ve Hıdır Bey bununla ilgili söz almak istedik. Yoksa biz burada arkadaşlarımızın demokrasi adına ne kadar hassas davrandığına şahidiz, görüyoruz. Yeni tartışma açma niyetimiz yok ama burada her meclis arkadaşımızın bir konuyla ilgili söz alma ihtiyacı duyduğunda bu sözün verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz meclis üyeleri olarak İzmirlilerin oylarıyla seçilmiş kişileriz.” 

HÜSNÜ BEY MAHALLENİN ŞIMARIK ÇOCUĞU GİBİ
CHP’li Meclis üyesi Ozan Parlar, “CHP meclis üyesi olarak ben de mağdurum. Partimdeki diğer meclis üyeleri de mağdur. AKP’den bir arkadaş konuştuğunda CHP’den en az 3 arkadaşa söz vermeniz gerekiyor. Siz ne kadar adaletli davransanız da Hüsnü Bey şımarık çocuk gibi davranıyor. Meclis heyetine saygı gösterilmesi gerekiyor. Biz de en az sizin kadar mağduruz” diye konuştu.  

“EK GÜNDEME ALINAMAZ MIYDI?” 
AK Partili Meclis üyesi Sema Yeşilçimen, Selçuk’ta bulunan bir okulun yapımında acil notuyla Büyükşehir’e gönderildiğini fakat gecikme olduğunu vurgulayarak, “12 derslik bir ilköğretim okulumuz var. Biz 32 derslik olarak planladığımız için bir aksaklık oldu. Meclis üyeleriyle birlikte bunu gündeme getirdik. Geçen hafta bu evraklar Büyükşehir’e teslim edildi. O günden bugüne saat 17.00 itibariyle konuyu getirdiğinizi öğrendik. Selçuk’ta da çok acil giderilmesi gerekilen bu konu ek gündem olarak alınamaz mıydı?” dedi.  

TELAFİ EDERİZ
Kökkılınç, “Keşke gerçekten gelebilseydi ama her mecliste 100’den fazla konu tartışıyoruz. İlçe belediyelerinden gelen konuların da bir sürü havaleleri var ve üzerinde çalışılması gerekiyor. Aslında cuma günü gelmiş keşke meclis üyeleri arkadaşlarımız takip etseydi. 17.00’de gelince biz hemen Selçuk Belediyesi’ni arayıp yetiştirebilir miyiz diye sorduk ama mümkün olmadığını söylediler. Yeni gelecek bir konu olduğu için zaten belki geçen meclise kalacaktı. Bunu en hızlı şekilde hazırlanıp çalışıp gelelim, pazartesi mecliste acil kaydı ile görüşülsün, Çarşamba sonuca bağlarız. Her şekilde biz bu zamanı telafi ederiz. Kendilerinden gelen bütün dosyaları ilgili bölümden takip etsinler. Burada bir kasıt yok. Telafi olur, olmayacak bir şey değil” diye konuştu.  

GÖKÇE: BU TARİHE YETİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’nin konuyla ilgili Meclis’i bilgilendirmesini istedi. Söz hakkı alan Gökçe, “Meclisimize gelen konuların yüzde 80’i imar. Bunu bir rapora bağlayıp meclisimize iletilmesi yasa gereği zorunlu. 5 Mart’ta belediyemizi verilmiş. Kaldı ki okullarla ilgili konu olduğunda Milli Eğitimin de belediye başkanlarının da aradığı oluyor. Ama 5 Mart’ta meclisimize gelmiş bir konunun meclise yetişmesi mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir kasıt olmasının aksine okullarla ilgili konuları en kısa sürede gündeme getirmeye çalışıyoruz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANIMIZIN BU KONUDA MÜCADELE VERMESİ GEREİKYOR
Hızal da, “Meclis üyesi arkadaşlarımız burada bürokrasinin hatasından bahsetmedi. Aciliyeti gerektiren bir konu Bayraklı’dan geldi ve deprem nedeniyle öne çekildi. Selçuk’ta yapılacak okulla ilgili de bir aciliyet var. Gönül isterdi ki Selçuk Belediye Başkanımız burada kendisinin verdiği bir mücadele varsa bunun detayını, çalışmanın ne anlama geldiğini anlatmasını isterdik. Muhalefet grubu dahi olsa bulunduğumuz yerlerin menfaati neyi gerekiyorsa onun mücadelesini veriyoruz. Kim iktidardaysa onun vermesi gerekiyor. Yoksa dönem dönem gecikebilir, teknik sorunlar yaşanabilir. Ancak asıl sorun madem Selçuk adına böyle bir ittifak kurulmuş, belediye başkanımızın da bu mücadeleyi vermesi gerekirdi” dedi.  

25 VE 100 BİNLİK PLANLAR ARASINDA UYUMSUZLUK VAR
AK Partili Yıldız’ın İmar planlarında yaşanan aksaklar nedeniyle vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. AK Partili Yıldız’a yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı  Erhan Uzunoğlu, “ Seferihisar Sığacık’taki verilen oy çokluğu kararı ile AK Parti grubu bir farkındalık ve dikkat çekmek istediler. 25 binlik ve 100 binlik plan uyumsuzlukları ciddi bir sorun. Oldukça da eskiye dayanan bir konu. Hatta Hakan Bey itiraz yok dedi ama oy çokluğu olan yerde devam eden bir mahkeme var. Bilir kişiliğinde orada Büyükşehir’in açtığı davalarda Büyükşehir lehinde olan bir rapor var. 25 binlik ve 100 binlik planlar ele alınması ve bu şehir için çözülmesi gereken bir konu. Lütfen 100 binlik planlara 25 binlik planları uydurun dendi. “100 binlik planlar, Bakanlığın yaptığı planlar tek doğrudur, sizde buna tabi olun” demek doğru değildir. Bu şekilde ifade etmek istemediler sanırım; Müzakere edilsin doğrusu bulunsun ve vatandaşın hayrına sonuçlar çıksın” diye konuştu. 

BİLİRKİŞİLER SİYASETE KARIŞIYOR ŞEHRİN ÖNÜNÜ KESİYOR
Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Partili Hızal, “Buradaki mesele yargı kararının ötesinde aslında bir heyetin verdiği bazı siyasal kararlar neticesinde bu şehrin önü kesiliyor ve inatlaşılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi dönem dönem aldığı kararlar neticesinde sorunlar yaşattı mı, yaşattı. Ama bazı kararlarda da 5000’lik değişimler yaptı. Yine aynı Büyükşehir 100 binlik planların değişmesi konusunda da konuşuldu. Geçtiğimiz günlerde önümüze bir fotoğraf geldi, Seferihisar’da hobi bahçeleri adı altında yapılmış yapılar var. Ama bu şehri İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiyor. Orayı da Seferihisar Belediye Başkanı yönetiyor. Buyurun tarım arazilerinin nasıl olduğunu gösterdim. Bunun karşısında biz de duracağız. 30 Ekim’de bir mutabakat sağlandı bunun devam etmesini istiyoruz. Bu şehir plansız bir şehir bunu kabul edelim. Bu şehrin planları doğru değil. Plansız olmasının nedeni de bu şehrin yöneticiler ve Büyükşehir zaman içerisinde inatlaşmayla ortaya tam manasında ilkeler koymaksızın değişiklikler yaparak kişi ve duruma göre değişiklikler yapıp bu şehrin önü açılmaz. Gelin, hep beraber bu mecliste bu şehrin önünü açmak için bir duruş gösterelim. Buyurun, uyumsuzluk olduğunu iddia ettiğiniz durumları bürokratik anlamda çözelim. İnsanlar tabut gibi evlerden kurtulmak istiyor. Bu da yerel yönetimlere düşüyor. Ancak üç gün sonra odalardan dava açılacak. Ben AK Parti Grup Başkan Vekili olarak o davaların karşısında duracağım. Siz de benim gibi o davaların karşısında duracaksanız samimiyetinize inanacağım” dedi.

 ‘BELEDİYE RUHSAT VERMİYOR’
Seferihisar meclis üyesi Sefer Topçu konuyla ilgili söz alarak, “Hobi bahçeleri genelde tarım arazilerinden yapılan imarın arkasından dolanmak adına bazı üçkağıtçıların ürettiği bir yöntem. Belediyeler hobi bahçelerine ruhsat vermiyor. Sadece bunlara kaçık yapılandırma işlemi yapıyor. Seferihisar Belediyesi de bu işlemleri yapmıştır” dedi. 

‘RANT İÇİN DEĞİL, MENFAAT İÇİN’ 
Hobi bahçeleri sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin sorunu olduğunun altını çizen CHP’li meclis üyesi Ozan Parlar da, “İmar barışına müracaat edilen hobi bahçelerine kaçak yapı yapanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı kayıt belgesini iptal etmediğinde belediyeler bir şey yapamıyor. Burada kamu menfaati düşünülüyorsa bakanlık tarafından bütün Türkiye’deki hobi bahçelerinin iptal edilmesi kararı alınmalıydı. Toplumsal muhalefet sizlerin bizlerin görmediği tarafsız yapılardır. Bunlar meslek örgütleri, odalardır. Halkın ve toplumun çıkarlarında bilim temelli olan meslek odaları tabi ki karşı çıkacaktır. Bu itirazların sonunda uzlaşı ile bir araya gelmemiz gerekiyor. Çünkü meslek odaları rant için koşan yapılar değil, toplumsal menfaati gözetir” diye konuştu. 

O ELEŞTİRİYE CEVAP
Hızal’ın ‘plansız kent’ eleştirisine yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir’e plansız kent demek haksızlık olur. 1950’li yıllardan bu yana gecekondulaşmaya teslim edilmiş. Ardından zaman zaman çıkarılan imar afları buraların ne yazık ki yasal olmasına sebep olmuş. Kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyoruz ama görüldü ki mevcut imar mevzuatları vatandaşı kentsel dönüşüm yapmaktan uzaklaştırıyor” diye konuştu.  

KİMSE SİYASET YAPMADI
AK Partili Hızal’a yanıt veren CHP’li Uzunoğlu, “Özgür Bey çıktı bunun siyasi bir karar olduğunu söyledi. Gösterdiğiniz fotoğraflar sizin bulup çıkardığınız fotoğraflar değil. Bizim komisyonumuzda arkadaşlarımızın bize sunduğu fotoğraflardır. Vatandaş burayı bu hale getirmiş. Problemin ne olduğunu herkes biliyor. O kişi konut istiyor. Hep beraber reddedildi, kimse siyaset yapmadı. Bu problem çözüldü. Bunda siyasi davranış biçimi geliştirirseniz meclisten çözüm çıkmayacak. Biz skor aramıyoruz, bu meclisi izleyenler çözüm bekliyor. Hobi bahçelerini reddettik, üstüne gittik. Seferihisar Belediye Başkanı ile de görüştük. Birbirimizi daha ne kadar döveceğiz, ne yapacağız. Burada Sayın Çevre Bakanının imzasıyla evrak var. Kamu yararı nedeniyle bu işin yapılmasını istiyor. Buradaki bilgi meselesi değil, konu eksik anlatılıyor. Buradan siyaset üretmeye çalışılıyor ama bunun kimseye faydası yok” dedi.  

BÜYÜKŞEHİR TESTLERDEN ALNININ AKIYLA ÇIKTI
Tartışların ardından konuşan CHP’li Özuslu, “İmar ile ilgili konularda meclisimizin gösterdiği hassasiyet daha yaşanabilir ve güzel İzmir için son derece sevindirici bir tablo. İstiyoruz ki İzmir yapı stoku yapılsın, yerinde anahtar teslim İzmir modeli hayata geçsin. Her vatandaşımız kendi yaşadığı mahallede evini değiştirerek daha yaşanabilir, temel ihtiyaçları karşılanmış, insan gibi bir kentte yaşama hakkını elde etmiş… İki yıl içinde hep beraber başımıza gelmedik doğal felaket kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu testten alnının akıyla çıktı. Örnekköy gibi bir Roman mahallesinde yeniden hayat kuruyoruz. Ege Mahallesi’nde işler yürüyor… Yarın hepimiz için bu iktidarlar geçici… Sayın Tunç Soyer’i halka karşı sorumluluğunu yerine getirmek için çaba sarf ediyor. Eğer bu şehri beraber güzelleştireceksek, güzelleştireceğiz. Evet, hobi bahçeleri içimizi sızlatıyor, doğru. Değiştirelim, yapalım… Ama üzüldüğüm şeyler de var; Bakın Özgür Bey’in memleketi Uzungöl’e… Oraya baktığımda için açıyor. Ya da İstanbul’a bakın… Orada binalar insanın üzerine üzerine geliyor… Yarın çocuklarımıza baktıklarında memnun olmayacakları bir şehir bırakmamak için mücadele eden tüm meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.