Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı birinci oturumu Kültürpark 2 No’lu Hol’de Başkan Soyer idaresinde gerçekleşti.   

GÜNDEM DIŞI TARTIŞMASI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gündem dışı (dilek ve temenni) bölümünde 3 meclis üyelerine söz hakkı vereceğini söyledi. Soyer’in açıklamasına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Yeni usul tartışma açma niyetinde değilim. Bu gündem dışı konuşma talepleri, meselesi esasında çok uzadı. Uzamaması da gereken bir konu. Yaklaşık 18 aydır oldukça güzel bir uygulama devam ediyordu. Geçen mecliste konuşuldu, sonrasında grup başkanvekillerimiz de görüştü. Gruplar adına 3 arkadaşımıza söz vereceğiz denilince şaşırdık. Bunun çok doğru olmadığını düşünüyorum. Geçmişten gelen doğru teamülün devam etmesini istiyor” dedi.

KOMİSYONLARDA UZUN UZUN KONUŞULUP TARTIŞILIYOR
Hızal’a cevap veren Başkan Soyer, “18 aydır hiçbir kısıtlama olmaksızın devam etmiştik. Ben de 10 yıl meclis üyeliği yaptım. Bunun bir süre kısıtlanarak devam etmesini uygun buluyorum. Daha sonra siz bunu grup başkanvekilleri olarak değerlendirirsiniz ama meclis başkanı olarak bu iradenin bende olduğunu düşünüyorum. Komisyonlarda uzun uzun konuşuldu ve değerlendirildi. Bizim burada meclisin çalışmasını kesmek asla olamaz ama önümüzde bir yönetmelik var. Biz o zaman bu gündem maddelerinin de açıklanarak önerilmesini bekliyoruz. Siz ilk toplantıda benim vaktim var dediniz” diye konuştu.  

DEMOKRATİK YÖNTEMİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ
Yeniden söz hakkı alan AK Partili Hızal şunları söyledi:
“Bir de İzmir’in gündemi var. Bazen 3 arkadaş bazen 5 arkadaş tarafından dile getirilebilir. İşte siyasetin dilinin burada birbirimizin yüzüne karşı o eleştirileri yaptığında doğru olacağını söylüyoruz. Yoksa sosyal medyadan da açıklama yapılabilir. O yüzden bir kez daha söylüyorum: Burada oldukça demokratik bir yöntemle devam eden uygulamanın yine devam etmesini istiyoruz. Bunu bir süre daha değiştirelim, 3 arkadaşa söz verelim yarın yine değiştireceğiz gibi bir ifadeyi doğru değil.”  

ÇOK SIĞ KONUŞMALAR YAPILABİLİNİYOR  
Son olarak Soyer, “Bu gündem dışı konuşmalar maddesi adından da anlaşılacağı üzere gündem dışı. Bizim asli işimiz meclis raporlarını konuşmaktır. Onun dışındakiler asli konuşma değildir. Onun dışında meclis imkan veriyor. Ama şöyle bir şey başladı; asli konuları 1 saat konuşuyorsak diğer konuları da 1 saat konuşuyoruz. Biz gündem dışı konuşmalar başlığını meclis olarak iyi kullanmadık. Özgür bey çok memnun kalmış olabilir ama ne biz ne İzmirliler memnun kaldı. Çok sığ konuşmalar yapılabiliyor. Bu kadar yıldır İzmir Büyükşehir meclisi teamüllerine de saygı göstermeye devam edeceğiz. Gerçekten İzmir halkının bu tür sığ siyasi çekişmelerle mağdur edilmemesi için sıralamayla gideceğimizi söyledik. Bugün 3 arkadaşımıza söz vereceğim” diye konuştu.  

Başkan Soyer’in son söz hakkını vereceğim” demesi üzerine AK Partili Hızal’dan sert tepki geldi. Hızal, Siz burada ati demokratik bir yöntem izliyorsunuz” dedi. Soyer ise “Lütfen oturur musunuz! size söz hakkı vermedim. Mikrofonu kapatın” çıkışında bulundu.  Tepkisine devam eden Hızal, “Söz hakkı verseniz ya da mikrofonu kapatsanız da konuşmaya devam edeceğiz. Antidemokratik bir yöntem izliyorsunuz” diye konuştu.  

ÇARPICI İNCİRALTI AÇIKLAMASI
İnciraltı Planlama konusunda açıklamada bulunan Başkan Soyer, “1989 turizm bölgesi ilan edilmişti. 1997’den 2007’e kadar sınırları üzerinde tartışmalar yapılmış 2007 halinde son şeklini almıştı. Yarın bu konu ile ilgili bürokrat arkadaşlarımızı görevlendirdik. Diliyorum ki uzun yılların kangren meselesi sonuçlanacak. Ağaçlandıracağımız alanın sınırları geliştirecek bir yeşil alan ortaya çıkarılır yine sağlık turizmi merkezi olarak planlanır. EXPO sürecinde ne kadar doğru bir hedef koyduğumuzu gördük. Sağlık teması ile başlayan süreç planlama ile hayata geçirecektir. Balçova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de hazırladığı taslaklar orada değerlendirilecektir” diye konuştu.