Halil İbrahim GÜLER  / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan birinci oturumu Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.  Toplantı öncesi Başkan Tunç Soyer, geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ‘İzmir Tarımı’ modeli hakkında meclise bilgilendirme yaptı.   

HERŞEY KORUNACAK
Toplantıda Kültürpark İmar Planı oybirliği ile kabul edildi. Konuyla ilgili konuşan CHP Grup Sözcüsü Kökkılıç, “Behçet Uz tarafından kente kazandırılmış olan bir alan. Fuarcılık, eğitim, öğretim başta gelen hususlara ev sahipliği yapıyor. İkinci doğal sit alanı ve tarihi sit alanı…siz göreve geldiğinizde imar planları yapılmıştı. Çok fazla kamuoyunda tartışma olduğundan biz yeni dönemde İzmir’deki tüm dinamiklerin görüşlerini alalım ve odaların görüşlerine başvuralım dedik. Buluşmalarda Kültürpark konusunda İzmir kentinin görüşleri alındı. Konu meclise geldiğinde yine gündemde yerini aldı. Hukuk komisyonu koşul getirdi. Yönetim ve işletim planının da meclis gündemine gelmesi,  koruma kurulunda onaylanması koşulu getirdi. İmar ve eğitim komisyonu geçmişten bugüne gazino ve isimlerle anılıyor. Bunlar değerlendirilsin denildi. Kültürpark bir yeşil alan. Yapılaşma koşullarını azalttık. Korunması gereken ve sit alanı haricinde yüzde 5 emsal getirdik. Bugünkü yapılaşma daha az olacak. Holler 27 bin metrekare alanı isabet ediyor, yıkılıp yeniden yapıldığında 12 bin metrekare olacak. Kurucu unsurun iradesi dikkate alınacak. Her şey korunacak. İzmir kentine tüm dinamiklerle karar verdiğimiz ve kazandırdığımız bir plan oldu

AK PARTİ’DEN DESTEK!
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da, “Hukuk komisyonu bazı kaygılarımız vardı. Plan notlarında bazı hususların netleşmemiş durum. Buradaki işlet projesi esası alınıyor. Önce meclise gelip, meclisten tartışılıp daha sonra 1 No’lu Kültür Koruma Kurulu’na gönderilmesi. Bazı bazı maddeleri netleşip gelinseydi bu tartışma olmayacak. Acil bir şekilde İzmir’in yeşil alanına kavuşması ve daha kullanışlı hale gelmesi gerekiyor. Biz kaç değişikle oy birliği geçiriyoruz” dedi. 

İLGİLİ MESLEK ODALARIYLA GÖRÜŞÜLDÜ
Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklamalarda bulundu. Başkan Soyer, “31 Mart’ta yapılan yerel seçimin ardından belediyemizce Kültürpark’ta yaklaşık 42 hektar kentlilerce kullanılan kent merkezindeki alanlar da dikkate alınarak ortak akılla karar verilmesi amacıyla sürecin tekrar yürütülmesine karar verildi. Bu doğrultuda belediye başkanlığımızca söz konusu sürecin tamamlanmasına ilişkin adımlar atılmasına karar verilmiştir. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ilgili meslek odaları ile de görüşülmüş; Koruma Amaçlı İmar Planı da dikkate alınarak plan çalışmasının yürütülmesi amacıyla ilgili meslek odaları ve teknik ekiple görüşülmüştür” dedi. 

MEVCUT YAPILAŞMA AZALTILDI
Soyer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu kapsamda 11 ayrı toplantı yapılmıştır. Bu toplantılarda alana ilişkin görüşler alınmış, ayrıca meslek odalarımızca ilave analiz çalışmalarının yapılması karar verilmiştir. Bu kapsamda ilgili uzmanlarca Kültürpark faunası, kent ekosistemine etkileri, taşıma kapasitesinin değerlendirilmesi, yapı envanteri, mimari dokuları, heykelleri, kullanım ve kullanıcı portföyünün tespiti, acil toplanma alanı gibi başlıklarda bilimsel raporlar hazırlanmıştır. Koruma Amaçlı Plan kararı doğrultusunda alanın Tarihi Varlıkları Koruma Kurulu’nun önerileri de dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Kültürpark Alanı’nın ikinci derece doğal sit alanı olmasının yanı sıra aynı zamanda tarihi sit alanıdır. Kültürpark Taşınmaz Kültür ve Tabiat Koruma Varlıkları Yüksek Kurulu’nun kararı ile ilk sergi alanı olması, Cumhuriyet döneminde kurulan milli bir değer olması nedeniyle tarihi sit alanıdır. Koruma Amaçlı planlardan birinin fuar içi sergileme faaliyetlerini gerçekleştirmek olduğu ve İhtisas Fuarları Gaziemir’deki yeni fuar alanına taşınmışsa da, tarihi sit niteliğini taşıyan Enternasyonal Fuarı’nın bu alanda devam etmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda alanın tarihsel kimliğine uygun bir biçimde fuar, kültürel ve sportif işletmelerinin devamının sağlanması amaçlanmış ve mevcut plandaki yapılaşma oranı azaltılarak, Kültürpark Alanı; fuar, festival ve panayır alanın tamamı için emsal 0.05 olarak belirlenmiştir. Yeşil alanların yanı sıra, kültür, sanat, spor, eğlence, dinlence, sosyal tesis gibi fonksiyonları yer alacak şeklinde planlanacaktır. Mevcuttaki 27 bin metrekare olan taban alanın azaltılarak bu bölgede taban alanı 12 bin metrekare ve Celal Atik Spor Salonu’nun tabanının 6 bin metrekare olacak şekilde uygun görülmüştür. Böylece bir taraftan tarihsel kimliği yansıtacak şekilde yapılması ve fuar faaliyetlerinin devam etmesi, diğer yandan Celal Atik Spor Salonu’nun yenilenmesi amaçlanmıştır. Özetlediğimiz süreçlerde emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. İzmir’in belki de en değerli tarihsel miraslarından biri olan Kültürpark böylece sağlam, güçlü bir anayasaya kavuşmuştur.”