Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan birinci oturumu Kültürpark 1 No’lu Holde Başkan Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıda İZELMAN AŞ. Genel Müdür, Burak Alp Ersen mecliste oylanacak önergeler hakkında bir sunum yaptı.  

GEÇTİĞİMİZ MECLİSTE YAŞANALAR İÇİN ÜZÜNTÜ YAŞIYORUZ
Ağustos ayı meclis oturumunda AK Parti ve MHP grubunun meclis salonunu terk etmeleri hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “AK Parti grubu olarak buradaki tüm meclis üyesi arkadaşlarımız adına yaklaşık 17 aylık süreçte İzmir için mücadele verdik. Her zaman İzmirlinin tercihlerine dün olduğu gibi bugün de önem verdik. İzmirlinin seçim sandığında bir irade ortaya koydu; bu irade bizim için değerli. 31 Mart yerel seçimlerinde siz iktidar oldunuz bizler de muhalefet görevi üstlendik. İlk oturumda İzmirlinin lehine olduğunu düşündüğümüz her konuda yanınızda olacağımızı, aleyhine olan her şeyde de muhalefet yapacağımızı söyledik. Geldiğimiz günde yüzde 90’ı konuda oybirliği verdik. Ancak bir takım konulara karşı çıktık. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AK Parti grubu olarak hiçbir zaman hiç kimseye hak bildirmek gibi bir niyette olmadık. Ancak kimsenin de bize hak bildirme gibi bir düşünceye sahip olamayacağını söyledik. Hiç kimseye ve bir gruba demokrasi dersi vermedik, bize de verilmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Bu meclis Türkiye için örnek bir meclistir ancak bu meclisin örnek olması bu salonda olan tüm meclis üyelerinin duruşu ve davranışı ile olmuştur. Dönem dönem elbette ki üzülecek, kızacak, gülecek ve sevineceğiz. Ancak bu noktada demokrasi çizgisinin dışına çıkmayacağız. Yine İzmirlinin lehine olan kararlarda biz üzerimize düşeni yapacağız. Son meclis oturumunda yaşanan süreçle alakalı tüm İzmirli hemşerilerimize böyle bir görüntü için üzüntü yaşıyoruz. Biz İzmirli için yaşıyoruz, İzmirli için mücadele edeceğiz” dedi. 

MUHALEFET YOKSA DEMOKRASİ OLMAZ
“Bu meclisin demokrasinin icra ettiği bir yer olduğunu düşünüyoruz” diyen CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, şu açıklamalarda bulundu: “İzmir halkının seçimleriyle geldik, onların sorunlarını konuşmak ve çözmek üzere görev yapıyoruz. Dolayısıyla bu salonda bulunan tüm meclis üyelerinin bu idrak ile hareket ediyor olmaları önemlidir, değerlidir ve takdire şayandır. Burada aslolan demokrasiyi kurallarıyla işletebilmektir. Yazılı olan ya da olmayan kurallarıyla… Seçilmiş olmanın ağır bir sorumluluğu vardır bunu da idrak etmeliyiz. Bütün davranışlarımızı da bu temel prensip üzerinden düzenlemeliyiz. İzmirliler bizi izliyor. Demokrat olmak kolay bir şey değildir, zordur. Çünkü karşındakilere tahammül etmek, dinlemektir. İnsanların yekvücut değil farklı farklı olduğunu ve bu şekilde siyaset yapabileceğine inanmaktır. Bizi vareden de budur. Demokrasinin anlamı da budur. Muhalefet yoksa demokrasi yoktur. Demokrasinin kendisi muhalefetin varlığıdır. Her koşulda her zaman meclisin gücünü seçilmiş olanın sorumluluğunda olmaya mecburuz. Burada muhalefeti ile iktidarı ile İzmir Büyükşehir Meclisi vardır.” 

“YOL GÖSTERİCİ KARARLAR ALALIM”
Yapılan konuşmaların ardından CHP ve AK Parti’nin güzel bir demokrasi örneği sergilediğini belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “Dileğimiz bundan sonra da yapıcı ve yol gösterici bir biçimde kararlarımız alalım, yol gösterelim” dedi. 

HEPİMİZİN DERDİ İZMİR
MHP Grup Başkanvekilli Selahattin Şahin de, “Geçtiğimiz mecliste AK Parti ve MHP grubu olarak terk ettik. Tabii ki de İzmirli bizi hizmet etmemiz için seçti. İktidarı ve muhalefeti ile bu sorumluluk bilincinde olmalıyız. Birbirimizle derdimiz yok hepimizin derdi İzmir. Onun için inşallah önümüzdeki süreçte bu anlayışımızı sürdürelim. Bu tür durumlara sebebiyet verecek durumlar da oluşmasın. Bizler de sorumluluğumuzun bilincinde olalım” diye konuştu. 

“DOĞRU BİR İFADE DEĞİL”
Geçtiğimiz ay yapılan toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Geçmiş toplantıda demokrasi bazılarına bol geliyor ifadesini kullanmıştım. Bu doğru bir ifade değil. Kurallara uyulmuyorsa demokrasi herkese bol gelir. Bundan sonra kuralla daha çok riayet edeceğiz. Kurallara daha da uyacağız. Büyük bir üzüntü duydum. Bu doğru değil. Bundan sonra bu tür tabloları bir daha yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.  

“KHK’LI PERSONELİN MAĞDURİYETİ İÇİN ÇALIŞILIYOR”
AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı’nın 136 KHK’lı personelin mağduriyetinin olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bu mağduriyetlerinin bir türlü giderilmediği yönündeki eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, “Bir çalışma içerisinde arkadaşlar. Ocak ayında toplu iş sözleşmesi gündeme gelecek. İlk defa önümüze gelen bir durum değil. Biz bunu değerlendireceğiz. Sendikayla arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor. Aralık ayında bu sorunun çözülmesi için çaba gösteriyor” açıklamasında bulundu.  

 AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın dilek ve temenni bölümünde söz hakkı aldı. Yıldız’a Başkan Soyer, Hakan Bey, sözlerini toparlarsanız iyi olur” sözlerini Yıldız, “Beş dakikam dolmadı, arkadaşlar süre tutuyor” dedi. Soyer ise, “ben size 5 dakika süre vermedim” çıkışında bulundu.  

Söz hakkı alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu’ya konuşması sırada AK Partililerin itirazı üzerine tansiyon iyice yükseldi.  

Özuslu’nun konuşması şu şekilde:
“ Tutanaklardan getirtip göstereceğim. Biraz önce demokrasinin arkasından atıyor Hüsnü Boztepe. Eğer siz benim konuşma hakkımı kısıtlarsanız o zaman bende gündemdeki her maddede söz alırım yani kitlerim burayı diyor. Ama olmaz eğer bu meclisin kurallarına göre, bizim burada oluşturduğumuz hüsniyet çerçevesinde bu işi götüremezsek bu iş olmaz. Problem şurada çıkıyor: Ben görmedim, gören varsa söylesin, herhangi bir maddede kim sözünü söyleyemedi muhalefet temsilcilerinden? Hepsi var, tutanaklarda var. Tabiri caizse zurnanın zırt dediği yer ne oluyor biliyor musunuz. Aynı konular aynı şahsiyetler tarafından dile getiriliyor ve başkana yönelik haksız iddialarda bulunuyor. Burada amacım şu: Demokratik bir mecliste sözünüzü hakkıyla sonuna kadar kullanarak aynı şeyi söylemek zorunda değiliz. Lütfen gerçekten bu mecliste kimse sizin düşmanınız değil. Hepimiz bu şehrin çocuklarıyız, evlatlarıyız.”  

GEREKSİZ AÇIKLAMALARA MAHAL VERMEYİN
Nihal Kökkılınç ise, “Teamüllere uyalım bunları hedef alalım. Anayasa hukukumuz altında kanunlar genelgeler var. Bunlar içinde yazılı olmayan kurallardır teamüller. Hukuk dilinin gereğidir. Öncelikle bunu anlamaları gerekiyor. Büyükşehir Belediye Meclisi en demokratik çalışan belediye meclisidir.  Bu meclis vatandaşı dikkate alıyor, sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Lütfen bu gereksiz açıklamalara mahal vermeyelim” diye konuştu.  

HER TOPLANTININ SONUNDA BATIRDINIZ BATIRDINIZ! BU NEDİR?
Tartışmanın ardından açıklamada bulunan Başkan Soyer, “Elbette herkesin öz geçmişi referansıdır. Bu özgeçmişler üzerinden siyaset yapmak bu meclisin işi değil. Geçmişte başka siyasi partilerle çalışmış olabilirsiniz, kimsenin sorunu değildir. Kişilerin üzerinden saldırı yaparak, eleştirmek siyaset yapmak bu meclise yakışmıyor. Sinirlenip üzüldüğüm şey bu. Varsa hukuki bir dayanağınız ispat edersiniz. Bu meclis salonunda kişileri özgeçmişleri üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğim. Bu meclis bunun yeri değildir. Bu mecliste Bergama’nın Ödemiş’in meselesini konuşuruz. Bunu konuşmaya sabrımız da inancımız da var. Ama her meclis toplantısı sonunda ‘Batırdın, batırdınız’… Bu nedir! Bundan sonra bu tür kişisel hesaplaşmaların, kişisel özgeçmişler üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğim” dedi.