Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) haziran ayı ikinci olağan meclis birleşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde  gerçekleşti. Meclis’te son zamanlarda tartışmalara neden olan koku sorunu gündeme geldi.

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkan Vekili Salehattin Şahin, “Koku problemiyle ilgili gerek İZSU genel kurullarında gerekse meclis birleşimlerinde defalarca görüşlerimizi dile getirdik, fakat biz söyledik yine biz dinledik. Maalesef İBB yönetiminin bir kulağından girip öbür kulağından çıktı. Fakat koku burnumuzdan giriyor, ciğerlerimizin en ücra hücrelerine dek nüfus edip orada kalıyor. Koku problemini de tek mecrada ele almak sorunun çözümüne yönelik bizi bazı yanılsamalara itebilir. Bu yüzden körfezin kokusunu ayrı, dere yataklarının kokusunu ayrı, mazgallardan gelen kokuları ayrı ele almalıyız. Her üç bölümün koku probleminin de altında yatan ortak sebep birleşik sistemdir ancak buna ilave olarak körfez kokusu dere yatakları vasıtasıyla körfeze taşınan pislikler, arıtma sistemlerinin yetersizliği, dere yataklarına döşeli pis su hatlarının eski ve yeterli çapta olmaması sebepleriyle beraber ele alınmalıdır” dedi.


MHP Grubu olarak sorunun çözümü noktasında önerilerini de sıralayan Şahin, “Arıtma tesislerinin tamamlanmayan eksiz fazlarının bir an önce tamamlanması, dere yataklarının yaz gelmeden bakım ve temizliklerinin yapılması, dere yataklarına döşenmiş pissu kanallarının boru çaplarının yeniden hesaplanarak gerekli tadilatların yapılması, dere yataklarındaki pissu hatlarının elden geçirilerek, deprem ya da diğer sebeplerle patlak bozuk ya da deforme olanların acilen yenilenmesi, yağmur suyu mazgallarının yaz öncesi yaprak ot ve benzeri organik maddelerden arındırılması, üniversiteler ile görüşülerek iç körfezin bilimsel yöntemlere dayalı olarak su sirkülasyonunun sağlanmasıdır. Çalışmalarıyla koku probleminin önemli ölçüde çözüleceği kanaatini taşıyoruz” ifadelerini kullandı.



‘BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ’
Şahin’in açıklamalarının ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Geçen haftalardan bu yana İzmir’deki koku konusu herkes tarafından dile getiriliyor. İBB son üç yılda 387 milyon liralık çevre ile ilgili yatırımlarını gerçekleştirdi. 85 milyon lira daha para harcayarak yağmur suyu hattı çalışması sürdürüyor. 2 bin 500 kilometre dere temizliği gerçekleştirdi. İzmir’den güneydoğu kentlerinin bin 600 kilometre uzakta olduğunu düşünürseniz ne kadar büyük bir yatırım yapıldığını görürsünüz. Yine İzmir’de açtığımız arıtma tesisleriyle Türkiye’de lider durumundayız. Ege Bölgesi’nde müsilaj ile hiç karşılaşmadık. Geçenlerde DSİ’nin ikinci bölge müdürü kendilerinin de görev alanında olan nehir yataklarından bahsetti. Yine Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığının da görevleri, çok sayıda tekniği var ama sadece 20 gibi çok komik bir sayıda denetimcisi var. Bu konuya İBB bir şey yapmıyormuş gibi yaklaşmak doğru değil. Burada bütün kurumların birlikte hareket etmesi lazım. Koku ve çevre sorunu Türkiye’de her yerde yaşanıyor. Daha yakın zamanda şehir hastanelerinin atıklarının kent içinde deşarj edildiği kamuoyuna yansıdı. İlk önce bu sorunların çözülmesi lazım” diye konuştu.