Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı üçüncü olağan oturumu Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde Ahmed Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.  

BUCA’DA EMSAL ARTIŞA RET İzmir depremi sonrası yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla hazırlanan ve Buca Belediye Meclisi’nden onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu ilavesi önerisini içeren önerge mecliste oyçokluğu ile uygun bulunmadı.  

GELİN MASADA BİR ARAYA GELELİM Söz konusu önerge ile ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “30 Ekim’den sonra yaptığımız çalışmalarla ilgili bu mecliste pek çok kez konuştuk. Fakat kente baktığımızda hala sorunun çözülmediğini görüyoruz. Kentin esas sahibi olan ve mağdur olan insanların gözleri kulakları Büyükşehir’de. Şehir efsanesi gibi yüzde 30 artacak deniliyor. CHP’nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemesi ve Bayraklı Belediye Başkanı’nın dilekçesiyle başlayan süreç. Ortak akıl diyoruz… Aslında biz aynı masaya oturamadık. Bayraklı, Bornova ve Buca… Karabağlar’a da gelmesi lazımdı. Ben yine tekrarlıyorum; Karşıyaka, Bornova Bayraklı arasında hiçbir fark yok. Hepsinde depreme hazırlıksız binalar var. Gelin, hep birlikte oturalım ve buna bir çözüm bulalım. Bu kenti mutlaka baştan yenilemeliyiz. Gelin, aynı masaya dört siyasi partinin ve Büyükşehir’in bürokratlarının olduğu bir masada oturalım ve sorunu çözelim” dedi. 

BAYRAKLI ÖZEL BİR NOKTAYA GİDİLDİ  Konuyla ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal da, “Büyükşehir’de karar almadık, kendi ilçelerinde alınan kararları değerlendiriyoruz. İzmir’de 30 ilçede deprem sonrasında bir emsal artışına gittik. Orta ve ağır hasarlarla ilgili yüzde 20 emsal artış sağlandı. Bayraklı bu depremi çok ağır hissetti. Bu yüzden Bayraklı’ya özel bir noktaya gidildi. Bunu diğer yerlerle karşılaştırmak olmaz. Biz zaten kentlerin yenilenmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Diğer ilçelerle bunu kıyaslamak iyi değil. Gerekli yerlerde emsal zaten fazlasıyla verilebiliyor. Bunu sürekli tartışmayı doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

KARŞIYAKA’DA ‘K’ BÖLGESİ TARTIŞMASI  

Karşıyaka’da İmbatlı, Örnekköy Soğukuyu mahallesinde bazı parsellerin ‘K’ bölgesinin kabul edilmesine Cumhur ittifakında yer alan meclis üyeleri tarafından itiraz geldi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.  

  

‘EŞİT DAVRANIN KARDEŞİM’ 

“Bu kent için gerekirse yüz kere bin kere konuşacağız” diyen Boztepe de, “Biz Bornova¸ Konak Buca’dan gelen buna benzeyen önergeleri geri çevirdik. Bu kentin yüzde 80’inin riskli olduğu açıklanıyor. Eğer burada bir rant varsa İzmirli alsın. İnanın bazı sokaklara arabayla girmeye korkuyorum. Kalkıp da kimse için rant konuşmuyoruz. Eşit davranın kardeşim, eşit. Karşıyaka’ya ayrı, Bornova’ya ayrı, Çiğli’ye ayrı plan olmaz” açıklamalarında bulundu. 

BİZ ZORU SEVERİZ AK Parti’nin eleştirilerine bir yanıt da İmar Komisyonu Başkan Vekili CHP Meclis üyesi Murat Aydın’dan geldi. Aydın, “Bir şehrin dönüşümü sürekli emsal artışı vererek yapılmaz. İBB, dönüşümde en doğru yolu seçti. İnsanları yaşadıkları yerden koparmadan dönüşüm yapmayı tercih etti. Biz zoru başarırız. Şehrimizle ilgili sorunları dile getirirken tabi her zaman fazlasını isteyeceğiz ama yüz yıldan fazladır bu kente hizmet eden İBB’nin yöneticilerine saygı göstereceğiz” dedi. 

TEK SİLAH EMSAL ARTIŞI DEĞİL Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özuslu, “Risk sadece İzmir’de değil, Türkiye bir deprem ülkesi…Keşke şunu yapabilsek; bu konu bu memleketin önemli bir konu, her türlü siyasi münazaranın üstünde olması gerekir diye bakılsa… Kentsel dönüşüm ya da depremle mücadelenin tek silahı emsal artışı değildir. Mekânsal, yapısal yoğunluğu artırarak bu sorunu çözmek mümkün değil. Büyükşehir Meclisi’nde aynı şeyleri, bilinen şeyleri konuşarak yol almamız mümkün değil. Sonuçta Büyükşehir’in ortaya koyduğu bir irade var, bu irade neciptir” diye konuştu.