Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üçüncü oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşti. Oturum CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın, mecliste yer alan tüm meclis üyeleri adına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yapılan saldırı kınayan bir metinin okumasının ardından başladı.

AK PARTİ’DEN ARDAHAN ELEŞTİRİSİ

Gündem dışı bölümünde söz hakkı alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Geçtiğimiz haftalarda bir Ardahan çıkarması oldu. Sadece CHP dışında AK Parti MHP, İYİ Parti’nin gurup başkan vekillerinin de haberinin olduğunu sanmıyorum. Bir il ya da ilçenin kardeş şehir olması ya da yardım alınacağı meclisten geçer. Biz buradan saman yollayacağız, oradan da bize et gelecek gibi çok büyük bir proje. Seferihisar durumunu hepimiz biliyoruz. Bataklık, borç içinde. Ardahan’ı kurtaracak ya… Vallahi Ardahanlı hemşehrilerime ‘aman dikkatli olun’ Elinizdeki, avunucunuzdaki de gider. Kasket takmakla çiftçi olunmuyor. Bir kucak ot alarak rençber olmuyor. Sayın Belediye Başkanımız gece rüyasında ne görüyorsa, sabah onu söylüyor.  Çiftçi olunmuyor, rençber olunmuyor.  Ardahan konusunda kendisini çok ayıplıyorum. Ortak akıl diyorsunuz, ortak akıl böyle almaz. Yüzde 50’yi geçen oy alan parti var. Bu işin yürütme ile ilgili alakası yok, bunu meclise danışacak. Ardahanlı kardeşimiz, aman dikkat edin diyorum” dedi.

ÜSLUP KENDİSİNE YAKIŞMADI

Boztepe’ye  yanıt veren CHP’li Kökkılınç, “Türkiye’nin doğusu da batısı da bir. Sadece yoksulluk farklı var. İnsanları araştırmamak lazım. Böyle bir ayrıştırmayız. Çok ayıpladım kendisini. Büyükşehir Belediye Başkanımız, yürütme görevini icra etmiştir. Kardeş şehirdir, bürokratlar kendilerine eşlik etmiştir. Ardahan’da 200 bin 865 TL 4 milyon 57 bin tutarında yol yapımı yapılmış. Ayrıca itfaiye aracı verilmiş. Esasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir olması, tüm kentlere örnek olması bir şey. Türkiye’nin tüm bölgesinin kucaklaşması gerekiyor. Bu konunun bu kadar bağıra çağıra eleştiri durumunu aşan bir şekilde üslupla kendisine yakıştıramadım” diye konuştu. 

İKİ TEMEL EKSENDE DEĞERLENDİRİLİYOR

CHP’li Meclis üyesi Murat Aydın da, “Geldiğimiz noktada şehrin kalkınması için tarım ve turizmdir. İzmir iki eksende değerlendiriyor. Bunu da beş yıllık stratejik planlarla yapılıyor. Saatlerce tartıştığımızı planı ve faaliyet raporunu aklına geleni yapıyor, gibi kötü bir üslupla eleştirmek doğru değildir. Tarıma verdiği katkıyı, gösterdiği çabayı yıllardır görüyoruz. Hala Seferihisar eleştirileri var. O dönemde tartışılsaydı. Polemik yaratmaya çalışmanın bir anlamı yok” diye konuştu.

CEMRELERİN VÜCUT BULMASINI İSTİYORUZ

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız eleştirilere yanıt verdi. Yıldız, “Beyaz ve siyah tartışması ayrıştırma kavramı bize hiçbir şekilde oturmaz. Yıllarca başörtülü kardeşlerimin ne zulüm olduğunu gördüm. Tunç Soyer, planlıyor ama tarımın başına sosyolog atıyorsunuz. Bunu eleştirmeyecek miyiz? Birinci cemre kayboldu. Umarım bulur başkan… Biz bulamıyoruz. 1. Cemre’de 3 tane battı çıktı yapacaktı, yapılmadı. 2. Cemre kaybolmak üzere. Siz seçmeninin karşısına çıkıp bir bildiri yayınlıyorsunuz. Bunu neyi ne zaman yapacağını söylüyorsunuz. Sayın Soyer vaatlerinden 2 yıl içinden vazgeçtiğini görüyoruz. Bizim derdimizi bu kentin çözülmesi. Siz körfezi kendi haline bırakıyorsunuz. Biz trafik sorunun nasıl çözeriz diyoruz, siz İzmir’li suçlu diyorsunuz. Biz ortak akıl diyoruz, siz üslup diyorsunuz. Biz söylem değil, eylem diyoruz. Biz de Sayın Soyer’in 1, 2, 3. Cemre’nin vücut bulmasını bekliyoruz” dedi.

SARNIÇLILARIN HAKLARI YASAL DÜZENLEME İLE VERİLMELİ

Gaziemir’de Sarnıç yaşanan tapu sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Meclis üyesi İzel Zenginobuz,”buradaki arazilerin tamamı hazine ait. Bunların üzerinde insanların yaşadığı evler var. Ayrımcılıklarla ilgili Cengiz İnşaat’a yapılan ayrılıcılığı Sarnıç vatandaşlarla yapılmasını istiyoruz. 402 milyonluk vergi borcu ‘şak’ diye temizleniyorsa, Sarnıçlıların da hakkının yasal düzenlemeyle verilmesidir” dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın bölge halkıyla yaptığı toplantıda “alanın tamamının kamuya ait olduğu rayiç (güncel) bedelinin ödenmesi gerektiğini” yönündeki konuşmasını videoyu meclise dinleten Zenginobuz, “Biz siyaset yapmıyoruz, vatandaşımızın sorunlarını çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

MHP’Lİ ŞAHİN: VEKİLİMİZİN SÖZLERİNİ CIMBIZLAYIP…

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin ise, “Evet, milletvekilimiz bu bölgeye geldi. Sarnıç’ta vatandaşlarımız mağdur oldular. Bu konu partiler üzeri bir mesele. Milletvekilimiz, Gaziemir’imize çok sık gelen bir vekilimiz. Kaldı ki MHP, CHP, milletvekilleri bölgelerini geziyorlar. Keşke, İzel Hanım da bu toplantıya gelip, burada konuşsaydı. Vekillerin bir sözünü cımbızlayıp, dinletmek, çok doğru değil. Nasıl Tunç Bey herkes ile iletişim kurmaya çalışıyorsa, Gaziemir Belediye Başkanımız da böyle yapması gerekiyor. Orada vekil (Nasır) birçok şey söyledi. Kendisi de az konuştu, kimseyi de konuşturmadı. Buradaki insanları dinledi. Elimden geleni yapacağını söyledi. Gaziemir için İzmir için Cumhur ittifakı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Aktepe, Emrez’de Büyükşehir 300 konut kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattığını görüyoruz. Burası büyük mahallerimiz, birçok eksikleri var. Buradaki vatandaşlarımız mağdur. Bankalar, buraya bankamatik kurmak istemiyor. Arka sokaklar diyoruz, tam da arka sokaklar orası…  Emrez’deki kurşun fabrikası… Burada Büyükşehir de çalışma yaptı. Burada bir zararlı madde tespit edilmemiş. Demek ki onlar da o süreçte görmemiş. Belediye başkanlarımızın ilgi alanı olmayan ve kendisini ilgilendirmeyen işlerle uğraşıyor” diye konuştu. 

HIZAL’DAN ARDAHAN ELEŞTİRİSİ

Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “2019 yılı faaliyet raporunda, bu şehirde büyükşehir çıkıp, tarım hayvancılık hususunda, büyük büyük laflar edip, Ardahan’da et, kavurma aldığında eleştiririm. Neden Bu şehrin; Kiraz’ı, Beydağ’ı Ödemiş’i, tire, Bayındır’ı var. O zaman söylem ve eylem birliği oturmamış oluyor. İzmir’in adeta bir zafer kazanmış edasıyla tüm medyada koyduğu yavaş şehir… Bunun elde etmenin zafer olduğu gibi olacağını ifade edip, Ardahan’dan et alacaksınız, yok böyle bir şey. Gidip Ödemiş’ten et alacasınız. Daha iki yılda Ödemiş’te et entegre tesisi kuramadınız” dedi.

CİTTASLOW ÖRNEĞİ

Hızal konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sonucu olmayan vaatler, sonucu olmayan eylemler. Seyyar makam aracını en son ne zaman gördük. CHP’li arkadaşlarımız gördünüz mü? Pandemi diyeceksiniz, tek tek oturabilir koltuklara. Çok büyük bir icatmış gibi gösterildi. Nerede, yok. İzmir’de markalaşma adına bir peynir denildi. İzmir Mozellası… Mandalar dağıtıldı, Nerede, yok. Mandalardan süt gelmedi galiba. Ebette ki yavaş şehir meselesini biz de destekleriz ama amaçlarının ne olduğunu görmeniz gerekiyor. İzmir herhalde Cittaslow Metropol olarak ilk şehir. Kriterleri de İzmir belirleyecek. İzmir’de trafik çok yavaş. Araçlar trafiğe çıkmasın. Bunu kriter olarak belirleyeceğiz. İzmir’de turizm inanılmaz yavaş. İzmir’e 1 milyon turist geliyor. İzmir’de kendine has bir koku sorunu var. Bir körfezimiz var. Kendi kendini temizleyecek dendi. Bu da bir kriter. Ticarete ve diğer konulara hiç girmiyorum. İzmirlilerin sorunlarını ortadan kaldırmak adına hiçbir adım atılmadı. Ya da yeterli adım atılmadı diyeyim. 100 kilometre yapılması gerekirken 30 kilometre yapıldı. Trafik sorunu de Çevre sorunu dediniz. Çernobil diyeceksiniz. O zaman İzmirliler bir süre pılını pırtını toplayıp gitsin, sonra gelsinler. Sorunu çözecek olan kişilerdir ama bakıyorsunuz sorunu çözmek değil, sorun üst üste artıyor. Kaç aydır göçebe olarak yaşıyoruz. Binamıza ne olacak bilmiyoruz. Başka bir yerde bina yapılacak mı haberimiz yok. 10 milyar lira bütçenin üzerinde bir büyükşehirden bahsediyoruz. İzmir’de son 25 yıllık süreç boyunca, 2 yılda hızlı bir şekilde tarihsel ve kültürel kimliğini yerel yönetimler nedeniyle kaybediyor” dedi.

KÖKKILINÇ’TAN DETAYLI YANIT

AK Parti Grubu’nun eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “

Tunç başkanla ilgili ‘kasket takmakla çiftçi olunmaz, Seferihisar battı’ gibi sözler kullanıldı. Bunlar ağır sözler. Çiftçi kasketi güneş altında çalıştığı için takar. Başkanımız, göreve geldiğinden bu yana İzmir’in 30 ilçesini bürokratlarıyla dolaşıyor. Konunun kasketten yola çıkıp farklı noktalara getirilmesini doğru bulmuyorum. Bu üsluptan vazgeçilmeli. Ardahan’a yapılan ziyaretten rahatsızlık dile getirildi. Daha önce de başkanımızın yurtdışı seyahatleriyle ilgili meclis üyelerimizden talep olmuştu, artık tüm meclis üyelerimizden katılım oluyor. İzmir’in İlk kardeş şehri Ardahan. Ben eminim ki başkanımızın, bundan sonraki kardeş şehir ziyaretlerinde diğer partilere mensup meclis üyelerimize de davet yapılacaktır. Öncelikle, kardeş şehirler ziyaretinde resmi görüşmelerinin ardından parti örgütlerinin ziyaret edilmesinde hiçbir sakınca yok. Eğer AKP meclis üyeleriyle gidilseydi eminim onlarda kendi teşkilatlarını ziyaret edecekti. İzmir’in 30 ilçesi var, neden Ardahan’a bu çalışma yapılıyor dendi. Büyükşehir Belediye Kanunu’nu hükümetimiz yaptı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkileri genişletildi. Ondan sonra bir kanun daha geldi. Dolayısıyla kardeş kent ilişkileri bu kanunlarla düzenlendi. Merkezi idarenin, tüm belediyelere kardeş kent ilişkisini kurması gerektiğine dair yaptığı bir kanun düzenlemesi var. Eğer AKP meclis üyeleri buna karşıysa kendi hükümetlerinin de anlayışıyla karşı karşıya demektir. Ben bunu anlayamıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi en fazla yatırımı Kiraz’a, Bergama’ya yapıyor. CHP’li belediyelerin olmadığı ilçelere yapıyor. Önceki meclislerde, Kiraz’da kişi başına yapılan yatırım tutarıyla Karşıyaka’da kişi başına yapılan yatırım tutarını gösterdim. Sonraki meclislerde Büyükşehir Bürokrasimiz de bu oranları göstersin ve tüm meclis üyelerimiz görsün.  Büyükşehir Belediye Başkanımız rozetini çıkarmış ve tüm ilçelere eşit hizmet sunmaktadır.  Başkanımızın trafikle ilgili açıklamasında İzmirliyi suçlu bulduğuna dair ithamlar geldi. Buna demagoji diyorum. Bu halkı yanıltma gayretidir. Başkanımız, İzmirlilere şu çağrıda bulunuyor, ki ben de o çağrıyı yapıyorum, siz de yapın. Bugün, trafikte olan araç sayısı 1,5 milyon. Avrupa kentlerine gidin kent merkezlerinde kişiler kendi otomobilleriyle hareket etmiyorlar, toplu ulaşım kullanma alışkanlığı var. Bu alışkanlığı kazanmamız gerek. Hepimiz kendi araçlarımızla yola çıkacak olursa trafiğe sebebiyet veriyoruz. Tramvay, metro hatlarımız var, deniz yoluyla ulaşım var. Eğer İzmir halkı toplu ulaşımı tercih ederse trafik rahatlamış olacak, araçların trafikte olmasından kaynaklı zarar da en aza inmiş olacak. Başkanımızın çağrısı budur. Trafik eleştirilerini çok haksız buluyorum” diye konuştu.

ÖZUSLU’DAN TARIM VURGUSU

Son olarak açıklamalarda bulunan CHP’li Özuslu, “Keşke Sayın Boztepe bizimle beraber Şenkaya’ya gelebilseydi. Ama o Şenkayalının ona soracağı hesaba hazır olsun. Sadece hayvancılık değil, esas sanayisi orman ürünleridir. 20 yıldır, bu ülkeyi yönetenler Şenkayalı insanlarımıza tüccara peşkeş çekilen orman ürünleri için tesis kurulmadığını bana soruyor. Ben gittim. MHP ve AK Partili vatandaşlar bana hesap soruyor. Bana sormayın dedim. Metaforla koşucağız. Ne diyorlar ‘katranı kaynatsan olur mu şeker’ olmuyor. Bir diğeri, ‘Eğer evin camdansa komşuna taş atmayacaksınız’. Tam 20 yıldır, tarihini kültürünü kaybediyor. İddia ediyorum. İnsan hafızası unutkanlıkla sakat. Hızal ve bir meclis üyesi arkadaşımız İZBETON ile ilgili eleştiriler yapıldı. Bununla ilgili video yayınladım. Çok izledi, patladı gitti. Neden, çünkü orada gerçekler var. Belediyemizin yaptığı hizmetleri anlatırsak, sabaha kadar devam eder. Çünkü yaptığımız icraatlar yarım saatte anlatacak icraatlar değiller. Elbette ki muhalefet eleştirecek ama yanıtını biz vereceğiz. Milyonlarca litre kooperatiflerinden süt alıyoruz. Mandalina, bakla alıyoruz. Kooperatiflerden et alıyoruz. Ardahan’dan et almışsak iyi yapmışız. Çünkü kooperatiften almışız. Ardahan ve Kars, çok güzel ve doğal meralar var. Oradaki o güzelim topraklar ekilmiyor. Kim bunun sorumlusu, ben mi, İzmir mi, Soyer mi? Hani tarım, hani bakanlık nerede? Karşı dükkanları gezdik. Peyniri ve balı güzel. Ama orayı müreffeh bir şehir yapmak için yetmiyor. Büyümeli, kimse oralarda göçmemeli. Aksi taktirde, büyük metropollerde yürür gider. İzmir’e buradan sesleniyorum. Büyük metropollerin sorunlarını yaşarsınız” dedi.

BOYACI KÜPÜ DEĞİL Kİ…

Özuslu konuşmasını şu şekilde bitirdi:

“Elbette ki kim iktidarsa bununla ilgili çözüm ve çareleri ortaya koyacaktır, biz koyuyoruz. Bu şehirde deprem oldu. Belediye Binası denildi. Meclis binası yıkılmış, Allah razı olsun burası var. Büyükşehir binası yıkılsın denildi, herkes mecliste şak şak alkışladı. Boyacı küpü değil ki bir ayda meclis binası yapılsın! Ama holler var, bir ayda taşındık. Allah razı olsun Piriştina’dan. Trafik sorunu olduğu herkes söylüyor. Dünyanın her yerinde olan bir şey. Çözüm raylı sistem. Biz de yapıyoruz. Allah, peygamber aşkına Halkapınar-Otogar metrosunu siz yapın. Cittaslow’u İzmir’in alınmasını hafife almayalım, çok önemli. Destekleyim, herkese buradan bir pay çıkar.”