Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayı olağan üçüncü meclis toplantısı Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşti.

3 ŞİRKETİN SERMAYE
Meclis’te belediye iştiraklerinden İZELMAN A.Ş, İZBETON A.Ş,  İZTARIM A.Ş’nin bütçesinde sermaye artırımına gidildi. Buna göre İZELMAN 15 milyon TL, İZBETON 150 milyon TL, İZTARIM 100 milyon TL sermaye artırımı oy çokluğuyla kabul edildi.

İZBETON’un sermaye artışına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Biz hiçbir zaman alttan alttan vurmayız hep açık açık ifadelerimizi belirtiriz. İZBETON, üç yıl öncesine kadar İzmir’in en değerli şirketlerinden biri idi. Maalesef son üç yıldır İZBETON yönetim anlayışındaki aksaklıklardan ötürü kentte ciddi sorunların yaşanmasına sebebiyet veriyor. İzmir’de son zamanlarda birtakım kronik sorunlar nedeniyle İBB’nin yeni sorunlarını görüyoruz. İzmirliler’in sözcüleri olarak diyoruz ki “İzmir’de yol ve koku problemi var” diyoruz ama İzmir’i yönetenler hayır böyle sorun yok diyor. Yine aynı kişiler sonradan ‘Koku sorununu fark ettik, şu tarihte çözeceğiz’ diyor. İZBETON’un en temel görevi, kentteki mevcut yolların bakımını yapmak. İzmir’de mevcut yollarla ilgili sorun var; hangi meclis üyesi buna itiraz edebilir? Bunu Sayın Tunç Soyer söylüyor, ‘Biz bu kadar hat yapıyoruz, kazdık ama kapatamadık eylül ayında bitireceğiz’ diyor. Demek ki sorun gerçek! Bir şirket sermaye artırımını iş yapmak için yapar” diye konuştu.

İZBETON KOCAMAN KARADELİK OLDU
AK Partili Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu şirket sermaye artırımına giderse işini büyütmüştür. İZBETON kocaman bir kara delik oldu. Siz ne kadar sermaye artırımını yaparsanız yapın karadelikte buharlaşıp gidiyor. İZBETON, başlarındaki liyakatsiz yöneticiler nedeniyle zarar ediyor Bugün İZBETON kapısına kilit vursa piyasaya ne kadar ödemesi gerekir? Sadece hak edişlerden dolayı piyasaya ödemeniz gereken rakam 200 milyon lira. Daha önce de uyarmıştık, şu anda İZBETON hak edişlerini yapmayarak aleyhinde açılmış icralara itiraz ederek hem tazminat hem de masrafları ödemek zorunda kalıyor. İZBETON asli görevlerini yerine getirmiyorken biz de iyi niyetli olup kentsel dönüşüm sorununu çözmek adına, Örnekköy’de kentsel dönüşüm yapması için yetki verdik. Tüm dünyada global sistemde yaşanan krizden maalesef ülkemiz de etkilendi. Hayat pahalılığıyla alakalı ben de vatandaşın yaşadığı sorunları görüyor ve bunun çözümü için çaba gösterdiğimizi söylüyorum. Ancak İZBETON para kazanacağı bir sistemi başkasına devrediyor. Kimlerin içinde olmadığını bilmediğimiz kooperatif ve müteahhitlere bu iş veriliyor. Buradan bir kar edilecek, kim bu karı edinecek? Kimse ‘Vatandaş’ demesin. Binlerce konut yapılacak; kim yapacak onu, ben bilmiyorum, yetkiyi biz verdik ama hiçbirimiz bilmiyoruz. İZBETON neden bunu yapamıyor çünkü kasa tam takır. O yüzden dahiyane bir çözüm buldular kooperatif kurdular. Biri Ankara’dan gelmiş, biri İstanbul’dan gelmiş. Üyeler kim, bilmiyoruz. Bu işten ne kadar rant elde edecekler, bilmiyoruz. İZBETON’un elinde iş var, yapamıyor, başka yere paslıyor. Sonra gelip ‘Biz 150 milyon lira sermaye artırımı yapacağız’ diyor. Üç yılda ne yaptınız, hiç, kocaman bir sıfır. İZBETON genel müdürü kahvecilik yapıyor, elinde telefonla reklam ajansı yöneticisi gibi çalışıyor. İzmir ile dertlenmiyor. Eylül ayında bu sorun çözülmeyecek. O yüzden de bu 150 milyon da karadeliğe atılmış kocaman bir sermaye oluyor, İzmirli’nin parası buhar olup gidiyor” dedi.

HALKIN PARASI
Hızal’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “İZBETON hala çok kıymetli bir şirket. Hala İBB’nin en önemli şirketi ve hala İZBETON, İzmir’in birçok sorunu için yatırım yapıyor. İBB yönetiminin ve CHP grubunun tarzında gerçekleri ve sorunları inkar etmek gibi bir anlayış yoktur. Bu şimdilerde neoliberal sağcıların söyledikleri ‘post truth’ dedikleri gerçek ötesi, gerçekleri çarpıtarak siyaset yapmak da bizim anlayışımız değildir. Biz meseleyi görür, tartışır ve sorunları çözmeye çalışırız. İBB’nin faaliyet raporuna ve stratejik beş yıllık planına bakarsanız bu şehirde ne kadar çok şeyin yapılması gerektiğini, hala ne kadar çok şeyin eksik olduğunu bizim söylediğimizi görürsünüz. Zaten o yüzden yönetimdeyiz. Yani bu şehir için daha iyi şeyler yapılması gerektiğine inandığımız için yönetimdeyiz. O yüzden İBB’nin kesin hesaplarında ve faaliyet raporlarında yüzde 35 ile yüzde 42 arasında yatırımların yapıldığını görürsünüz. Herhalde bu yatırımları şan olsun diye yapmıyoruz. İBB bu yatırımları başkasının parasıyla yapıp başkasına ödetecek bir anlayış içinde de değil. Kendisinin öz sermayesinden, bu halktan toplanan vergilerden aldığı parayla yapıyor. O yüzden de halkın kullanımına sunulmuş her bir hizmet için ödeme garantili işler de yapıyor. Aramızdaki farkı belirleyelim. O yüzden biz her zaman eksiği giderme çabasındayız” diye konuştu.

Aydın sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın Grup Başkan Vekili (Özgür Hızal), doğru, onlar da söyledi: Şirketler büyümek için, daha iyi yatırımlar yapmak için sermaye artırır. Peki, bugün Türkiye’de şirketlerin durumu böyle mi? Şirketlerin sermayesini yutan, ekonomiyi batırmış, Türk Lirası’nı ‘Daha ineceği yer yok’ denilen yerin de altına indirmiş ve bütün bunlara rağmen hala gerçeklikten kopmuş bir siyasal iktidarla muhatap İzmir halkı ve İBB. O yüzden de İBB’nin iştirakleri olan şirketler de bu ekonomiyi batırmış siyasi anlayış yüzünden yok olan, kara deliklerde yutulmuş, sermayesini toparlamaya çalışıyor. Bu, bütün şirketler için geçerli. Şirketlerin bilançolarındaki geçen yılki karşılıklarına bakın bir de bu yılkine bakın. Bu şirketler geçen yıl bütçe hazırlarken tahmin ettikleri Türk Lirası döviz kurlarının girdi maliyetlerine bakın. Sayın Hızal zaman zaman ‘Bahane belediyeciliği’ der; anladığım kadarıyla kendileri de ‘Bahane hükümetçiliği’ diye yeni model uydurdular. Çünkü görüyorum ki bu ekonomik krizle ilgili ne kötü gidiyorsa ‘Dünya böyle’ diyorlar. Oysa biz enflasyonda üçüncü sıradayız. İyi bir şey olduğunda ‘Hükümetimiz yaptı’ diyorlar. Bu, 10 aldığında kendi aldığını söyleyen ama üç aldığında da notun hocanın verdiğini söyleyen tembel öğrenci anlayışıdır. Bahane hükümetçiliğinden vazgeçin. Bu ülkenin şirketlerini, mal varlıklarını batırmış bir hükümetin yerel temsilcileri olarak biraz olsun dilinizi ısırarak konuşun. Herhalde, ‘Bile isteye itiraz ederek icra takiplerini yavaşlatıp inkar tazminatı ödüyorlar’ dediklerine göre ellerinde bir sayı vardır. Biz burada ESHOT’un, İZSU’nun mali durumunu konuşurken bize neden o zaman ‘Bahane belediyeciliği yapıyorsunuz’ dediler? Ukrayna ile Rusya arasında savaş oluyor ama enflasyon bizde artıyor. Biz savaşın tarafı değiliz. Avrupa’daki ortalamalar belli. FED bugün rekor düzeyde faiz artırdı ama bizim ‘enflasyon sebep faiz sonuç’ gibi tuhaf bir anlayışımız var. Şimdi bütün bunları görmezden gelip hiçbir şey olmuyormuş gibi, bu ülkede her şey güllük gülistanlıkmış da şirketlerin sermayelerini yutan karadeliğin kim olduğunu görmüyormuş gibi davranmak bize yakışmaz. Bunu da İzmir halkı yutmaz” diye konuştu.

İZBETON NEDEN HER YIL SERMAYE ARTTIRIYOR
İZBETON’un her yıl sermaye artırımına gittiğini kaydeden AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Her yıl bütçe konuşmalarında ekonomi ile ilgili yaptığınız bahanelere alıştık. İZBETON her yıl sermaye artıyor. Hadi bu sene artırdı. Geçen sene niye yaptı? Ondan önceki sene neden yaptı? Kentsel dönüşümde örnek olduk ve oybirliğiyle yaptık. İZBETON’a yetki verdi. İZBETON neye dayanarak yaptı? Sizin öcü gibi baktığınız 6634 maddesine sığınarak yaptı. İnsanın karnesi işidir. AK Parti hizmet siyaseti dışında bir siyaset yapmamıştır. Maalesef, bizim muhalefetimizde de sizin muhalefet anlayışı yoktur. Hizmet muhalefeti vardır” diye konuştu.

NEDEN SORGULANIYOR ANLAMIYORUM
AK Partili Yıldız’a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Enflasyon bizi 20 yıl geri götürdü. Bu bir işbirliği değil, iş bilmezliktir. Önümüzdeki seçimlerde halk mutlaka tercihini ölçecektir. İZBETON, kooperatif kanunu dediğimiz bir yasal mevzuat var. Belediye kanunu ve Büyükşehir kanunları var. Biz oybirliği ile İZBETON’a yetki verdik. Kooperatif kanunun 9’unca maddesinde belediyeler ve kooperatifler ortaklaşabilir ve birlikte iş yapabilir. Bu kadar net hüküm varken, bunu neden sorguluyorlar anlamıyorum.İZBETON’un web sitesine bakarsalar İZBETON’un ne kadar destek olduğunu görürler. Türkiye’ye örnek modeli İzmir Büyükşehir Belediyesi çıkardı. Depremzedeler de bir kooperatif kurdular. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alınan güç, maneviyatla kurdular. Bu güçle de depremzedelerin sorunları çözülecek. Deprem sonrası hasarlı binaları hükümetin vatandaşlara bir kuruş harcanmadan konut edinilmesi gerekiyordu. Nerde deprem paraları? Rezerv alandaki konutlar da bitmedi” diye konuştu.

İBB BİNASINI KOOPERATİF KURUP YAPALIM
Daha sonra tekrar söz alan AK Partili Hızal, depremde zarar gören ve yıkımı başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binasıyla ile ilgili flaş bir öneri geldi. Hızal, “İZBETON komisyonculuk modeli uyguluyor.  Bu model sakat bir model. Ben burada bir teklifte bulunmak istiyorum.  İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi hizmet binası sorunlar yaşıyor. Bir kooperatif kuralım. Biz de üye olalım. Birlikte İzmir Büyükşehir Belediye binasını bunanla yapalım” dedi.

BU GİDİŞLE YOLLARIMIZ OFF ROAD PARKURUNDAN FARKSIZ OLACAK
MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, “İzmir’deki yolların durumu facia. İZBETON yol mu yapacak, kentsel dönüşüm mü? Biz de bilemiyoruz. Dört ilçe belediyemiz asfalt tesisi hazırlıyor bizim tavsiyemiz bütün ilçe belediyeleri kendi göbeğini kendileri kessin. Bu gidişle yollarımız off road parkurundan farksız olacak. İzmir genelinde yolların asfaltlanmasına ciddi ihtiyaç var. Büyükşehir Belediye Başkanımız da 3-4 ay içinde çözeceğini söyledi, inşallah çözülür” ifadelerini kullandı.

NEREDE KALDI BİZİM SOSYAL BELEDİYECİLİĞİMİZ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’nin Küçükçiğli mahallesinde yapmayı planladığı kreş tartışma yarattı. Konuyla ilgili söz alan AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı, “Burada çok anlamlı doğru iş yapıyoruz. Büyükşehir belediyesi ayni sermaye olarak 9,6 milyonluk arsasını, yanındaki 5 milyonluk bir nakit aktarıyoruz. Yaklaşık 150 çocuğa hitap edecek. Buraya bakıldığında doğru iş yapıyor. Asıl soru bu asıl soru İZELMAN’a ayni sermayenin yanında 5,4 milyon akdi sermayeyi neden aktarıyoruz eleştirimiz var. Yeni zamlarla birlikte 150 çocuk 3 bin TL ödeyecek. Burada büyükşehir belediyesi burada nakdi sermaye vermese İZELMAN bunu normal koşullarda 2 senede karşılayabilir. Asıl sorun, İBB sadece 30 bin çalışanı yok. Büyükşehir Belediyesi’nin 4,5 milyon tane çalışanı var. Kamu hizmeti yaparken, tabii ki onların yararlanmasına hiç eleştirimiz yok. Bu kadar fahiş zamlarla yapılan bunu İstanbul ile karşılaştırıldığımızda 690 TL alıyor. Burada vatandaşa yük olurken, bizim sosyal belediyeciğimiz nerede kaldı?” dedi.  

FİYATLAR GAYET MAKUL
Mısırlı’ya yanıt veren CHP’li Meclis üyesi Bülent Köklü, “Büyükşehir Meclisi Küçükçiğli Mahallesi’nde bir gayrimenkulü var. Mahkemeden de yer tespiti yapılmış bu yeri İZELMAN’a ayni sermaye olarak veriyor. Büyükşehir buraya toplamda bin 600 metrekare inşaat yapacak. Yapacağı inşaat da kreş ve anaokulu eğitim merkezi. Büyükşehir Belediyesi’nin cebinden çıkacak para 96 bin 490 lira bir ücret. Fikret Bey, Türkiye’de yaşadığımız için o rakamları görürüz sandı ama durum öyle değil. Dışarıdaki fahiş fiyatlara bakıldığında bu rakam gayet makul” dedi.  

ORTADA BİR GENELGE VAR  
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç de, “Burada sermaye artırımına konu olan rakamın 9 milyonu ticaret mahkemesinin belirlediği ayni sermaye. Bu konuda içleri rahat olsun 15 milyon lira sermaye artırımı yapılmasına rağmen yapılacak çalışmanın miktarı 19 milyon lira. Orada da bir genelge var; kamu kurumlarının verdiği ücretin daha üzerinde ücret ödüyor. O yüzden burada ödenen miktarı vatandaşın ödediği ile değil, memurlarla karşılaştırmalı. İZELMAN personeli de burada fedakarlık gösterip destek sağlıyor” dedi.

OTOPARK FİYATLARINA ZAM
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait otoparklara yüzde 25 zam meclisten oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni fiyatlar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanacak.

TEMMUZ AYI TOPLANTISI AĞUSTOS’TA YAPILACAK
Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Temmuz ayı Meclis tarihinin Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle toplantı yapılmayacağını açıkladı. Temmuz ayının toplantısının 8  Ağustos Pazartesi günü yapılacağını duyurdu.