GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca metrosu için 1 milyon 70 milyon avroluk dış kredi buldu. 15 Şubat Pazartesi günü proje ilanına çıkılacak, bir aksilik olmazsa ihale önümüzdeki Haziran sonu Temmuz başında gerçekleştirilecek.

SÜRE UZATIM TALEBİNDE BULUNULDU
Büyükşehir Belediyesi, Hazine garantisiz dış finansman sağlanması yönündeki izin talep yazısını 2019'da Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış¸ Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Ancak pandemi nedeniyle kredi belirtilen zaman diliminde kullanılmadı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz 22 Ocak’ta süre uzatım talebinde bulundu. Ayrıca borçlanma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “olumlu” görüş alındı.

ERDOĞAN İMZALAYACAK MI?
Önümüzdeki Haziran sonu Temmuz başında gerçekleşecek ihalenin sonuçlanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi kullanım onayı vermesi gerekiyor. Eğer bu olmazsa ihalenin sonuçlanması mümkün değil. 

Bu süre zarfında Soyer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın randevu alarak Ankara’ya gitmesi bekleniyor.

NE DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Salı günkü grup toplantısında şunları söylemişti:

“Ortada borçlanma izni bulunmadığı için belediyenin kredi kullanım söz konusu değildir. Proje finansmanı ile tahvil ihraçları birbirleriyle ilgisi olmayan konulardır. Kılıçdaroğlu ekonomiden ve rakamlardan anlamadığı için hazinenin sağladığı uluslararası finansman kredi şartlarının daha uygun olduğunu da bilmiyor. Hepten cahil. Bunların hangi yalanlarını düzelteceğimizi bilmekten usandık. Bunları görünce bir anda 1994 yılında İstanbul Belediye Başkanlığına seçildiğimiz günleri hatırladık. Hazine ve Maliye Bakanlığı herhangi bir tahvil müsaadesi vermedikten sonra hiçbir belediye bu şekilde borçlanmaya gidemez. Bu sonunda bana gelir, benim de onaylamam gerekir”