GÜNDEME BAKIŞ – Her yağmurda suların bastığı, yıllardır yeniden cazibe merkezi olması için farklı görüşlerin ortaya konulduğu Tarihi Kemeraltı Çarşısı için İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçiyor.

180 MİLYON TL’LİK DEV İHALE
Büyükşehir Belediyesi, Konak Pier-Kadifakale arasındaki bölümün altyapısını yenilemek için 2 Kasım’da yapım ihalesine çıkacak. İhalenin tahmini bedeli ise 180 milyon TL. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Pandemi sonrasındaki hareketlilik sürecine tamamen hazırız. Kemeraltı’nı bir kaldıraç olarak gördük. Çalışmalar tamamlandığında Konak Pier’den Kadifekale’ye uzanan bir güzergah ortaya çıkmış olacak. Kadifekale’de İzmir’in tam göbeğinde yeni bir Efes kazanmış olacağız” dedi.

ÇALIŞMALAR NASIL İLERLEYECEK
Çalışmalar Konak Pier'den başlayıp Kemeraltı, İkiçeşmelik, Agora aksı üzerinden Kadifekale'ye uzanan rota üzerinde yapılacak. Böylece Efes ile aynı kapasitede olan amfi tiyatro gün yüzüne çıkarılacak. Soyer, İzmir için en büyük projelerinden birini de açıkladı.

İZMİR’İ BÖYLE AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Soyer, konuyla ilgili daha önce şu açıklamayı yapmıştı:

“Kemeraltı dünyanın en büyük, en eski açıkhava alışveriş merkezi. Tek başına bir dünya markası. Konak Pier'den çıkıp, Saat Kulesi'ne oradan Kemeraltı'na ve sinagogların restore edildiği Havra Sokağı’na uzanan bir gezi düşünün. Oradan kazıları tamamlanmış Agora’ya çıkıyoruz. İkiçeşmelik'teki bütün dükkanları kaldırıyoruz. Yerine sinemalar, tiyatrolar ve kafeteryalar yapıyoruz. İzmir'in en güzel manzarasının olduğu Kadifekale'ye ulaşıyoruz.
Biraz yakınında 20 bin kişilik amfi tiyatro var. Efes ile aynı kapasitede. Kazı başkanımızla görüşüp üç yıl içinde yani 2023 yılında, 10 ayrı ekiple çalışarak buradaki kazıların bitirilmesini planladık. İzmir bir Efes daha kazanacak. Kadifekale'den Konak Pier'e uzanan bu güzergah, İzmir'in kaldıracı olacak. Bu hikayeyi büyütüp,  bütün insanlığa sunacağız. İzmir'i böyle ayağa kaldıracağız" dedi.