Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı Grup Başkan Vekilleri, İsrail’i Filistin’e yönelik saldırılarından dolayı kınadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkındaki maddeler komisyonlara gönderildi.

DENİZCİLİK KOMİSYONU KURULDU

Mecliste, Denizcilik Komisyonu kuruldu. Komisyon’a CHP’den Hakan Barçın, İbrahim Halil Kılıç, Erhan Uzunoğlu, Raşit Dirim, Ayhan Kaya, Fikriye Aslan, AK Parti’den Mustafa Alper Güldalı, Semih Yalın, Barış Bükülmez seçildi. CHP Meclis Üyesi İsmet Orhan’ın, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan istifası nedeniyle boş kalan üyeliğe CHP’li Sıla İlgi Akkaş seçildi.

ASBESTLİ GEMİ İÇİN ÖNERGE

CHP’li Meclis Üyeleri, Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülmek üzere, içerisinde 600 ton asbest ve binlerce ton zehirli madde içeren Brezilya donamasına ait Nae Sao Paulo adlı uçak gemisi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu tüm boyutlarıyla ilgili kuruluşlarla incelemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi hakkında önerge verdi. Söz konusu madde komisyonlara havale edildi. 

70 MİLYON EURO KREDİ YETKİSİ TALEBİ

Çiğli Tramvay Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere 55 milyon Euro tutarında ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 20 milyon Euro tutarında kredinin sağlanması ve kullanılması ile kredilere ilişkin her türlü işlem için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önergeler ‘acil kaydıyla’ komisyonlara gönderildi. Maddelerin komisyonlarda değerlendirildikten sonra kabul edilmesi halinde Başkan Soyer’e toplamda 70 milyon Euro kredi için yetki verilmiş olacak.

BÜYÜKŞEHİR BİNASI İÇİN KRİTİK PROTOKOL

Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının deprem güvenliğinin ve güçlendirilmeye uygunluğunun önceki çalışmalar ve 30 Ekim 2020 tarihindeki İzmir depremi sonrası yapılan gözlemler ışığında değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında protokol imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki madde komisyonlara gönderildi. Maddenin komisyonlarda değerlendirildikten sonra mecliste kabul edilmesi halinde söz konusu protokol imzalanacak ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının deprem güvenliği ve güçlendirilmeye uygunluğu değerlendirilecek.

AK PARTİ’DEN EMLAK KONUTLARI ÇIKIŞI: VATANDAŞ 1984 PLANLARINI İSTİYOR

Meclis’te Karşıyaka Atakent mahallesinde yer alan Emlak Bank Konutları planları tartışıldı. Konuyla ilgili söz hakkı alan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Geçtiğimiz meclislerde bu konuyu tartıştık. Vatandaşlar burada 1984 imar plan notunu uygulamasını istiyorlar. Buruda etkilenen 6 bine yakın vatandaş var. Atankent’te gidip vatandaşlarla görüşmesini isterim. Burada CHP’ye yüzde 80 oy çıkıyor. Bu insanlar emlak bankasında kredi verip aldılar. Bir çoğu emekli maaşları geçiniyorlar. Buradaki insanların amcaları, dayıları olmadığı için mi böyle bir karar çıkıyor. Bazı meclis üyeleri bu konuda vatandaşları tehdit ediliyor. Vatandaşlar burada yüzde 40 yapılaşma istiyorlar. Genel başkanınızın da bir sözü var, ‘Vatandaştan yana karar alın’ diye… Başka bir şey demiyorum” diye konuştu.  

İDDİANIZ VARSA ADLİYE ORADA

Boztepe’ye yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, “Önceki olan planlarda bulunan haklarda bir geriye gitmiyoruz. Emlak konutları anlayışı bugünkü geçen aldığımız kararla 6 bin 99 metre alanı koruduk. Bu kararla 2 bin metre karelik bir alanı konuyoruz. Önceki planlarda var olan hakları koruyoruz. Karşıyaka Belediye Başkanı ve CHP meclis üyeleri, bu mahallelerde yaşayan, bu mahallere gitmiş ve herkesle tek tek görüşmüş insanlardır. Gidip mahalleden kimseyi tehdit etmez. Böyle bir iddiası olan varsa adliye oradadır. Sayın Genel Başkanımızın sözü de nettir; oradaki insanların yararına çözüm üretilmesini istiyor. Ayrıca, itiraz oranı yüzde 8’ler civarındadır” dedi. 

İNSANLAR MEVCUT DOKUNUN BOZULMASINI İSTEMİYOR

Konuyla ilgili konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bin defa cevap verdim yine söylüyorum; bizden önceki dönemde böyle bir ruhsat verilmiş, sonra mahalle halkı şiddetli tepki göstermişti. Bizim dönemimizde bir parselde riskli yapı kararı aldırılmış, bina yıkılmış, ön ruhsat işlemi yapılmış. Kesin ruhsat işlemi geldiğinde biz Büyükşehir ve bölge halkına sorarak inceledik. Bu bölgenin planlama alanı dışında kaldığını öğrendik. Plan yapılması konusunda Büyükşehir ile fikir birliğine vardık. Buradaki insanlar mevcut dokunun bozulmasını istemiyorlar. Planlara itiraz oranı yüzde 10 üzerine çıkmadı. Aldığım teşekkür mesajlarının sayısını bilmiyorum. Hüsnü Bey ile gezebiliriz. Biz hiç kimseye ‘bu bölgedeki insanlar zengin’ diye bir cümle kurmadık. CHP’den böyle insanlar çıkmaz. Bu bize yapıştırılmış sözdür. Kabul etmiyorum” diye konuştu. 

MHP’DEN GEMİ ÇIKIŞ 
Asbestli gemi konusunda söz alan MHP’li Meclis Üyesi Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Şimşek, Türkiye’nin söz konusu gemiyi almasını büyük bir başarı olarak niteledi. Şimşek, “Haberlerde nükleer atık ve radyasyon yüklü gemi denilmesi bir kere külliyen hayal ürünü. Neden? Gemi buhar gücüyle hareket eden bir gemi. Bir nükleer gemi değil. Bakanlık şu anda geminin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini bilmiyor. Gemilerin geliş prosedürü var. Atık raporları olmadan ne geliş ne de çıkış yapamaz. Şu anda Norveçli bir firma bu gemiyle ilgili bütün atık envanterini çıkartıyor. Raporlar gelmeden herhangi bir deniz ulaşım aracının yerinden çıkıp geri dönüştürülmek amacıyla başka bir yere gitme imkanı yok. Açık ve net söylüyorum; Türkiye tersanelerinin bu gemiyi alması büyük bir başarıdır” dedi.

İNGİLTERE SÖKÜMÜNE İZİN VERMEDİ 
Hakan Şimşek’in ardında söz alan söz konusu önergede imzası da olan CHP’li Hakan Barçın ise “28 STK ile iki toplantıya katıldım. Bu gemi 2017’de görevi durdurulmuş. Nükleer atık diyen yok. Nükleer silah taşıyan, nükleer denemeler yapan bir gemi deniliyor. Bu geminin ikiz bir kardeşi var. Bu geminin İngiltere söküm ihalesini alıyor. Yeterlilikte var ama söküme izin vermiyorlar. Kamuoyu baskısıyla izin verilmiyor ve Hindistan’da sökülüyor. Aynen bu gemin ikiz kardeşi. Vahşi şekilde sökümü yapıldığı ülkeler arasında Türkiye, Hindistan ve Bangladeş var. Bu çok büyük bir risk, magazinsel bir konu değil. Bu sadece bir taneyle kalamayacak. Arkası peşi sıra gelecek” diye konuştu.