Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Geçtiğimiz ay meclis toplantısında gündeme gelen İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’na (İZTAV) 8 milyon 948 bin lira aktarılması tartışmalara neden olmuştu. Ağustos ayı meclis toplantısında AK Parti grubunu itiraz ettiği önerge için İZTAV sunum yaparak bilgi verdi. Önerge komisyonda oyçokluğu ile kabul edilirken AK Parti grubu ret oy verdi.

AK PARTİLİ ÇALIŞKAN: MECLİS PKK'Yİ LANETLESİN
AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan’ın, İzmir’deki orman yangınlarını üstlendiği iddia edilen PKK’nın lanetlenmesi için bir meclis kararının alınması ve şehit ailelerine destek kampanyası düzenlenmesi yönünde verdiği önerge üzerine mecliste gergin anlar yaşandı. CHP’li meclis üyeleri bu önergenin, meclis gündemini kapsamadığını savundu. Bunun üzerinde mecliste uğultuların çıkması üzerine Tunç Soyer konuyla ilgili açıklamada yaparak, “Bundan sonra meclise 24 saat öncesinden önergenizi verirsiniz meclis başkanlığına biz de bunu değerlendiririz.  Bunu bir sonu var. Meclis toplantısı yapamaz hale geldik. O soru sorsun öbürü soruya cevap versin, meclisi kapatıp gidelim" dedi.

40 YILLIK KANGREN OLMUŞ SORUNLAR İÇİN MECLİS KOMİSYONU KURULSUN
Tekrar söz hakkı alan AK Partili Çalışkan “Bu çalışmalar konusunda hemfikiriz. Bu konuda bizi de  bilgilendirilmesi gerekiyor. Kentin sorunları 40 yıllık kangren olmuş sorunları var. Bu iş için olmasa bundan sonraki dönemde böyle bir komisyon kurulması, bize bir bilgi verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

AK PARTİLİ HIZAL: BU GEZİLER TURİSTİK GEZİLER OLMASIN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yurt dışında yapacağı temaslar tartışma konusu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bizim bu konuya ret vermemizin nedeni, bu gezileni turistik gezi haline getirilmemesidir. Bu meclisin itibarı bizim için önemli. Burada geçmişte yapılan hatalarının yeniden yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar değerlendirir zamanla görüşüyoruz. Biz CHP’li meclis üyelerimizle süreli irtibat halindeyiz. Önergeler konusunda ise bizim gösterdiğimiz iyi niyeti, CHP, İYİ Parti ve tüm meclis üyelerinin ve sizin hassasiyet göstereceğinize inanıyorum” diye konuştu.

DENİZLİ’NİN BOZKURT BELEDİYESİ’NE HİZMET BİNASI
Mecliste, Denizli’nin Bozkurt Belediyesi’nin ilçe hizmet binasının inşa edilmesi yönünde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması için protokol oluşturulması önergesi plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. 

PARA AKTARIMINI DOĞRU BULMUYORUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Kentimizin doğum günü… özel günde meclisi toplandığınız için mutluyuz. Burası özel bir makam… Bazen hatalar olabilir, bazen sorunlar olabilir ama elbette ki tartışacağız. Bazı konularda ortak hareket edebiliriz. 52 komisyon içerisinde sadece 3 önerge oy çokluğuyla geçmiş olduğunu görüyoruz. İzmir’in menfaati olduğu bir konuda oy birliğiyle konusunda hassasiyet ile duruyoruz. 13 maddesinde İzmir’in tanıtımı noktasında karşı duruş sergilemiyoruz. İzmir bizim ortak noktamız. İzmir’in dünyanın sayılı kentlerin arasında olmasını istiyoruz. İzmir hep beraber coşkuyla açtığımız fuarın 1 değil 15 milyon olmasını istiyoruz. Bu tanıtım konusunun vakıflar üzerinde yapılmasını istemiyoruz. Bu vakıflarla ilgili detaylı konuşmalar yapıldı. İzmir’in bu kadar çok dinamiği varken neden İZTAV’tan üzerinden yapılmaktadır. Kafamızdaki soru işaretlerinden başında komisyonun vakfın genel sekterinde kardeşininiz olmasıdır. Geçtiğimiz dönemde bir takım belediye başkanlarının yapmış olan atamalar tartışmalara yol açtı.. Bunlardan geri adım atıldı. Bunu yanlış anlaşılmaya mahal vermemek istiyoruz. Neden bu İzmir’in tanıtımı farklı bir platformda yapılmadığını tartışacağız. Kardeşinizin gönüllü ya da para almamasını çok doğru bulmuyoruz. İzmir’in farkındalığını ortaya koyacak binlerce dinamikler var başka yönetimleri bulunuyor. Bugün 8 ya da 9 milyon ayrılıyor. Bunun üzerine bir video izleniyor. Bilmiyorum araştırıldı mı ama geçen günlerde İZTAV’ın faaliyetlerini araştırdım. Araştırmalar sosyal medya hesabından yapıyor. İnanın siz sosyal medya üzerinden paylaşım yapsanız daha fazla etki yaparsınız.  Bugün karşı duruşumuzun sebeplerinden biri de budur. Bizce doğru işler yapılmadı. İzmir çokça dinamiği olan ve bu dinamiklerinin harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞIYOR
Meclis’te uzlaşmalı şekilde karar alınmaya çalışıldığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, “İzmir Tanıtım Vakfı meclisin komisyonlardan olan plan bütçe komisyonundan oy birliğiyle çıktı. Agora’daki meclisimizden gelmişti. AK Partili meclis üyelerinin talebi üzerine bu konuyu tekrar değerlendirmesi makuldü. Biz de bu konuyu komisyonlarda tartışılması 2’inci kez konuşuldu neyin nasıl yapıldığı bilgisi verildi. Açık şekilde bilgilendirildi. Zaten muhalefetin temel görevi budur. Demokrasilerde muhalefetle vardır. Muhalefet bir haktır. İzmir’in tanıtımı konusunda, Bir EXPO’yu düşünün… İzmir’in tanıtılması ve yeni kaynakların getirilmesi hakikaten önümüzdeki yıllara taşındığında bu bizim eserimiz desin. Biz Agora meclisinde oy çokluğuyla da geçirebilirdik. Sayın başkanımızın kardeşinin genel sekreter olarak görev yaptığı için karşı çıkmayalım. Bu işi meccanen yapıyor, para almıyor. O da bu memlekette yetişmiş, bu ülke için çalışan bir arkadaşımızdır” dedi.

CHP’Lİ KÖKKILIÇ GEÇMİŞTE AKTARILAN SERMAYEYİ HATIRLATTI
CHP Grup sözcüsü Nilay Kökkılıç, önergenin daha önceki 3 dönemde oybirliği ile geçtiğini hatırlatırken, “Bu önerge daha önceki meclislerde oybirliği ile geçmiş bir önerge. 3 dönemde de oybirliği ile geçmiş bir önerge. Bu vakıf kenti yöneten tüm dinamiklerden temsilcileri var. Bir dönem vakfın yönetim kurulunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demiştaş yönetim kurulunda görev almış. AK Parti grubu vakfın hiçbir şey yapmadığını söylüyor ancak bu sorunun muhattap geçmiş dönemdeki yönetim kurulu paydaşlarıdır. Başkanın kardeşi görev yapıyor ancak hiçbir ücret almıyor” dedi.

BAŞKAN SENGEL’DEN AK PARTİ’YE HATIRLATMA
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Selçuk’un AK Partilİ Belediye Başkanı yönetiminde olduğu dönemde İZTAV’a üye olduğunu hatırlatırken, “İzmir tanıtım vakfı yeni kurulan bir vakıf değil. Bu vakfın esas amacı İzmir’in potansiyalini ortaya çıkarmak. 2016 yılında 3 milyon liralık bir bedel aktarıldı. AK Parti, MHP ve CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla geçti. Selçuk, geçtiğimiz dönem AK Partideyken, Selçuk bu vakfın üyesiydi. Bu vakfın iki önemli üyesi Selçuk ve Bergama çünkü her iki ilçe UNESCO’ya üye. İzmir Büyükşehir Bellediyesi elbette bunu yapabilir ancak, turizm çok saç ayaklı bir şeydir. Selçuk, geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde hala bu vakıfa üye” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN EN BÜYÜK EKSİĞİ…
Başkan Soyer, İzmir’in en büyük eksikliğinin koordinasyon olduğunu vurgularken, “8 Nisan’dan beri 6 aya yakındır bu görevi icra ediyorum. İzmir’de kurumlar bu şehirle ilgili iyi şeyler yapmaya çalışır ancak aralarında koordinasyon sağlanmadığı için, iyi niyetli çabaların büyük bölümü çöldeki kum tanesi gibi kaybolup gitmiştir. İzmir’in en büyük eksikliği kurumları arasındaki koordinasyon eksikliğidir. Biz bu vakfı neden büyütmek istedik. Sadece bir personeli olan o da part time çalışan bir vakıftı. Biz neden bu vakfı büyütmeye çalışıyoruz belediye olarak rahatlıkla yapabileceğimiz işler. Vakfı büyütmememizin tek bir nedeni var, valilik, ticaret odası, borsası hepsi içinde olsun istiyoruz” dedi.

“TİCARET ODASI ARMUT MU TOPLAYACAK“
AK Parti grubunun önergeye siyaseti karıştırdığını belirten Soyer, “Vakıf nasıl denetlenecek diyorsunuz. Ticaret odası armut mu toplayacak, valilik sessiz mi kalacak. AK Parti siyaseti alet etmiştir ve hiç yakışık almamıştır. Bu vakfın paydaşları siz kabul etmediğiniz için bu vakıfa mesafe koyacaklar ve İzmir güç kaybı yaşayacaktır” dedi.

“VİCDANIM KAN AĞLIYOR”
“Vicdanım kan ağlıyor” diyen Soyer, “Keşke hepsine muhalefet şerhi koysaydınız da bu önerge oy birliği ile geçseydi. İzmir fırsatı kaçırdı. Kardeşim aylardır bir kuruş almadan hizmet veriyor. Benim vicdanım kan ağlıyor vicdanım sızlıyor. Biz oybirliği içinde bu kararı almış olsaydık diğer kurumlarla çok daha uyumlu çalışacaktık. Biz neden 9 veriyoruz diğerleri de versin. AK Parti ret vermiş şimdi gidip o kurumlardan kaynak alamazsınız. Bu yüzden vicdanım kan ağlıyor. Vali beyin başında olduğu, ticaret odasının, sanayi odasının yönetiminde olduğu bir vakıf neyini denetleyemeyeceksiniz. Bu bir vakıf değil ki bu bir İzmir koasliyonu, STK’lardan, belediyelere kadar bir koalisyon. Oy çokluğu ile geçireceğiz ancak içim kan ağlıyor” dedi.

SOYER: BENİMLE İLGİLİYSE ÖZEL OLARAK GELİP KONUŞURSUNUZ
Başkan Soyer, İZTAV ile ilgili görüşlerini aktardıktan sonra 9 Eylül kutlamaları kapsamında fener alayı yürüyüşüne geçmek için meclisten ayrıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, Başkan Soyer’e hitap ederek, “Sayın başkan söyleyeceğim söz sizinle alakalı” dedi ancak Başkan Soyer “Benimle alakalı bir şey varsa daha sonra gelip benimle özel olarak konuşursunuz” sözleriyle cevap verdi ve meclisten ayrıldı.

22 EYLÜL PAZAR GÜNÜ ÜCRETSİZ ULAŞIM
22 Eylül’de toplu taşımalarda ulaşım 1 kuruş olacak. 16-22 Eylül tarihleri arasında ‘Hareketlilik Haftası’ kapsamında 22 Eylül günü ise ‘Otomobilsiz Kent Günü’ olarak kutlandığı için 22 Eylül Pazar günü boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçlarında geçerli tarife olarak kuruş belirlenmesi için harekete geçildi.

ALİAĞA’YA İTFAİYE MERKEZİ
Aliağa Organize sanayi bölgesine meydana gelecek herhangi bir yangın çıkması durumunda etkin müdahalelere engel olması sebebiyle Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde tam teşekküllü bir itfaiye merkezi kurulması için harekete geçti. Gerekli ekip ve ekipmanların tahsisi, kurulacak itfaiye merkezinin gerektiği takdirde İzmir ili sınırları içindeki yangınlara da müdahale edilmesi gibi karşılık protokol imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi istendi. Önerge plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.