Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclisi üçüncü bileşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Meclis gündemine, Çiğli'de bulunan belediye bünyesindeki araziye belediye çalışanları ve dar gelirli ailelere konut yapımına ilişkin önerge geldi. Yaklaşık 2 sene önce de görüşülen konuya ilişkin önergede dar gelirli aileler için belirlenen aylık gelir sınırı yüzde 25 artırılarak, arazinin yüzde 45'inin müteahhite verilmesi yer aldı.

AK PARTİ GRUBU RET VERDİ
AK Parti grubundan önergede yapılan değişikliğe eleştiriler geldi. AK Partili Erhan Çalışkan, Fikret Mısırlı ve Hüsnü Boztepe yapılan değişikliklere karşı olduklarını belirterek, alanda ortalama 700 daire çıkacağını, 2 yıl önce alınan kararda arsa, belediye şirketi ve İZBETON tarafından inşaatın yapılacağına oybirliği verildini, yapılacak olan konutlardan alt düzey belediye çalışanları ve bölgedeki dar gelirli ailelerin faydalanacağını kaydetti. AK Parti grubu, yapılan değişiklikte ise belediyenin konut yapımından vazgeçtiği, yüzde 45'inin müteahhit firmaya verildiği ve dar gelirli aile tanımının da aylık gelir bazında 14 bin lira seyrine çıkarıldığı bu sebeple ilgili önergedeki değişikliklere karşı çıkarak ret oyu kullanacaklarını aktardı. Meclis Üyesi Çalışkan, "Bölgede 1 daire 4 milyona satılıyor. Bu konu başlangıçtaki şirazesinden çıktı" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ SÖZÜPEK: “İŞÇİ VE EMEKÇİ EV SAHİBİ OLACAK”
CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek ise AK Parti grubundan eleştirilere yanıt vererek,”Ayni ve nakdi sermaye ile biz burayı  Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’ye devrettik. ÇED Raporu nedeniyle süreç biraz  uzadı bir de biz bunu yaparken şirketimiz ve kooperatif ile bunu yapacaktık ama ekonomik sorunlar nedeniyle bu olmadı, Biz bunu kendimiz kat karşılığında yapacaktık, ama olmadı çünkü  maliyetler çok arttı şu an şirketimizin bu maliyet üzerinden kalkması mümkün değil. Biz alacağımız karar sayesinde emekçilerin ve dar gelirlilerin bundan yararlanmasını amaçlıyoruz. İşçi kardeşlerimiz ev sahibi olacak yoksa evet şu şartlarda vatandaşlarımızın bir ev alması ne yazık ki hayal” diye konuştu.

HIZAL: "İZBETON HUKUKİ ALTYAPISI OLMAYAN İŞ YAPIYOR"
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "CHP grubu meseleyi farklı boyuta taşımaya çalışıyor. Bizim çalışan ve emekçi arkadaşlarımızın konut ihtiyacının karşılanması noktasında karşı bir duruşumuz olmadı. Bizim iyi niyetimiz doğrultusunda belediyeye ait 2 parselin belediye şirketine devri yapıldı. Bize, 'Ege Şehir Planlama Şirketi eliyle bir çalışma yapacağız. Kooperatif kurulacak, işçi ve dar gelirlilerin konut ihtiyacını karşılayacağız' dediler. Biz de destek olduk. Bu karar 2021 Şubat ayında alındı. ÇED gerekli değildir raporu alınmış süresi 2-3 ay. 4 ay olduysa o sizin beceriksizliğiniz. Bir şey yapmak isterseniz her koşulda yaparsınız, istemiyorsanız yapmazsınız. İzmirli Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm faaliyetlerinde sabıkalı. Karnesi zayıf. Yıllarca kentsel dönüşüm alanında yapması gerekenleri yapmamış, ekonomi mazeretlerini ortaya koymuş sonra da garip bir yöntem bulmuş. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu bu yöntemi çok güzel anlattı; 'Biz böyle bir yöntemle daha önce karşılaşmadık dedi". Büyükşehir Belediyesi kooporatif modeliyle işi yürütmeye çalıştı. Önceden koperatif kurulmuş, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılmış. Şu anda işin boyutunu bilmiyoruz, kararı meclis yani bizler almışız. İş İZBETON'a devredilmiş, İZBETON ise bizi yok sayarak, kararı verenleri tınlamayarak kafasına göre iş yapmaya başlamış. Hukuki temeli olmayan bir iş yapmaya başlamış" ifadelerini kullandı.

"ÖZDEN YERLİKAYA KİM?"
Hızal, İZBETON tarafından yaptırılan kentsel dönüşüm kapsamında işin devredildiği kooeratiflerden birinin yönetim kurulunda CHP'li bir meclis üyesinin yer aldığını savunarak, "Kooperatif sistemi kurmuşsunuz, muhteşem bir sistem olduğunu iddia ediyorsunuz ama ortada hukuki sorun var. Neden İZBETON diyorum, biri... İzmir'in dışından bir siyasetçi İzmir'in kentsel sorunlarını çözmek için dışarıdan İzmir'e geliyor. Kim bu; Özden Yerlikaya! Tanıyanınız var mı? İZBETON'un yaptığı Uzundere 3. etapta 422 bağımsız bölümü yapmak için İZBETON'dan işi alan kooperatifin yönetim  kurulu başkan yardımcısı. Bu kişinin bir görevi daha var. Bakırköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi. Bakırköy'den kalkmış sağ olsun İzmir'e gelmiş, Uzundere'yi görmüş, Tunç Bey'in sorunlarını duymuş, İzmirliler çözemedi bu sorunları ben çözeyim demiş. Biri kalkmış Bakırköy'den buraya gelip kooperatif kurmuş, bu işi almış. Bunun neresinde iyi niyet arayacağız? Bana bunun izahını yapabilir misiniz? Tunç Bey'e ve hukukçulara soruyorum; biz burada meclis üyeleri olarak karar verdik, bu karardan sonra İZBETON kafasına göre hukuk kurallarına uymaksızın birilerine kooperatif kurdurup sözleşme yapıyor. Biz bu sözleşmeyi görmek istiyoruz dedik, sözleşmeler gelmedi. Ben sizin yerinizde olsam o sözleşmelerin tamamını getirir teslim ederdim, şaibeleri ortadan kaldırmak adına" diye konuştu.

"BELEDİYE ŞİRKETLERİ ZARAR ETME DIŞINDA NE İŞ YAPAR?"
Hızal, "Çiğli'deki işte, yüzde 45'ini kime vereceksiniz, bilmediğimiz bir önerge. Belediyede 30 bin küsur kişi çalışıyor. Şu anda bu yapılacak konutlar için 2 bin başvuru sayısı var. Neden 500 kişi faydalansın sadece, işi belediye yapsın müteahhide vermesin de 700 kişi, 700 belediye çalışanı faydalansın. Belediye şirketleri ne iş yapar? Zarar etme dışında ne iş yapar? Nakdi, ayni sermaye verdik, 1,5 yıl sonra karşımıza çıkıp ben bu işi yapamadım diyor. Bu önergeyle sizler de mağdur olacaksınız. Göreceksiniz, kat karşılığı inşaat sözleşmesi 1 firmayla yapılmayacak. 1 kooperatifle yapılacak, merak ediyorum o kooperatifin yönetiminde nereden meclis üyesi olacak" diye sordu.

“SÖZ HAKKI KUTSALDIR”
Hızal’ın Büyükşehir’in inşaat konusunda karnesi zayıflarla dolu ve sabıkalı deyince CHP Grubundan da sizi saygıya davet ediyoruz çıkışı geldi. Bunun üzerine Hızal, ‘terbiyeyi sizden öğrenmeyeceğim diye sesini yükseltince Başkan Vekili Özuslu’dan da müdahale geldi.  Özuslu, “Elbette herkesin söz hakkı var, söz kutsaldır ama o söze itiraz edecek arkadaşlarımızın da söz hakkı o denli önemlidir” dedi.

CHP'Lİ ÖNAL: “ARAMIZDA BİR ANLAYIŞ FARKI VAR”
CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal, “ Aramızda bir anlayış farkı var. Kooperatif bir kişinin karını yükseltmek üzere ya da bir müteahhitler grubu değildir. Kooperatifi kuran kişi nereden olursa olsun kurabilir o kooperatifi, neresinden olursan ol üye olabilirsin. O kooperatif birine menfaat sağlamıyor ki ve bu kooperatife biri gelip de 'şu göreve aidat için soyunuyorum' demez ki. 200 vatandaşımız daha daire alacak. Şu an yaşananların müsebbibi de Büyükşehir değil ki; TL’nin değer kaybetmesi ve müsebbibi de merkezi hükümet. Kimse ihaleye girmemiş ve bizim bir şirketimiz elini taşın altına koymuş. Bizim karnemiz problemli değil. 3 ayda bir arttırdıkları emsal artışları, onların dönüşümlerini de Fikirtepe’den biliyoruz. Yeşil alanları, spor alanlarını, deprem alanlarını  İstanbul’da kulelerle donattınız. Bizim sizden farkımız emsal arttırmamak, sizden farkımız dönüşüm modelimiz ve yüzde 100 uzlaşı ile geç olabilir ama herkesle uzlaşarak bunu yaptığımız için bu kadar uzun sürüyor” diye konuştu.

MHP'Lİ ŞAHİN: “KENDİ ŞİRKETLERİNİZE OLAN GÜVEN Mİ AZALDI?”
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin,  de AK Parti’nin eleştirilerine katıldığını belirterek neden Kooperatifçilik diye başladınız yolda Aktepe Emrez’de 2. Etaba gelince müteahhitlere ihaleye açtınız, ne oldu da böyle yaptınız kendi şirketlerinize olan güveniniz mi azaldı?” dedi.

AYDIN: “BU MECLİS ÇOK PALAVRA DİNLEDİ…”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Bu meclis çok palavra dinledi, bizim yaptıklarımızın palavra olduğunu söyleyince onların da geçmişte yaptıklarını ve çok palavra dinlediğimizi söylemeliyiz. Bir şey anlayıp, bir fikir oluşturmak isteyene hiçbir söz yeterli değildir. Anlaşılmak istenmiyor, arkadaşlar kooperatif deyince aklılarına kominizim geliyor, çünkü hala bu ideoloji ile bakıyorlar. Çünkü inşaattan, müteahhitten, betondan anlarlar, her inşaat meselesi geldiğinde önerge dışına çıkıyorlar. 1 buçuk saattir konuştular akılda kalan kaç cümle var, İzmir halkı için neyi konuştuk biz. Yüksek perdeden konuşarak bağırıp çağırarak konuşmanın ne alemi var? Evi camdan olan komşusuna taş atmasın, kamunun parasını bu kadar denetim dışına çıkardıkları, nasıl harcadıkları hususunu açıklamayanlar, bunu açıklamaya gerek duymanlar neyi konuşuyor? Hangi kamusal denetimin siyasal temsilcilerisiniz siz?” diye konuştu.

ÖZUSLU: "MECLİSİ BELEDİYE BAŞKANI YÖNETMEMELİ"
Tartışmaların ardından konuşan Meclis Başkanvekili Mustafa Özuslu, "Meclis yönetirken aslında ben kanunun verdiği hakkı, eşitliği uygulamaya gayret ediyorum. Burada CHP mensubu gibi davranmamaya çalışıyorum. İnşallah biz, merkezi iktidarı Mayıs'ta, Haziran'da aldığımızda yerel yönetim kanununda çalışma gösterdiğimizde, oradaki vekillerimize ricada bulunacağım; hiçbir belediye meclisini belediye başkanı yönetmemeli. Meclisin seçtiği bir meclis başkanı olmalı, tıpkı Ankara'da olduğu olsun diyeceğim" dedi.

İZMİR'DE ULAŞIMA ZAM
Belediye sınırları içerisinde hizmet veren toplu ulaşım araçlarında uygulanacak olan Toplu Ulaşım Tarifesinin belirlenmesine yönelik, 05 Ağustos 2022 tarihli UKOME Olağanüstü Genel Kurul Kararı doğrultusunda alınan Toplu Ulaşım Fiyat Tarifesi oyçokluğu ile uygun bulundu. Yeni tarifeye göre; A Tarife kapsamında 6,50 TL olan tam biniş ücreti, 7,50 TL’ye çıkarıldı. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL’den 2,50 TL ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruştan 2 TL’ye çıkarıldı. Öğrenci biniş ücreti de 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltildi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 5,60 TL’den 6,46’ya çıkarıldı. Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulaması devam edecek. Aynı şekilde, 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş hizmeti verilen Halk Taşıt uygulaması da sürecek.
Önerge oyçokluğuyla kabul edildi.

HIZAL: "İZMİRLİLER PARASINI GERİ İSTESİN"
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ulaşıma yapılan zamma yönelik eleştirilerde bulunarak, "UKOME'de böyle bir karar alınmadı, reddedildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin teklifi reddedildi. Şu önerge bile İzmirlileri aldattığınızı gösteriyor. Genel kurulun oluşumu ayrı bir tartışma konusu ama genel kurulun verdiği karar reddedildi, siz bunu ve hukuku görmezden gelerek, burada kelime oyunu yaparak önümüze bunu getirdiniz. İyi ki komisyonda bu işi araştıran komisyon üyesi arkadaşlarımız var, yoksa bu işten İzmirlilerin de haberi olmayacak. Neden  ESHOT'ta fiyat artışı yapamadınız. Ret kararı var, araştırırsanız siz de bulursunuz. İzmir İdare Mahkemesi kararı ile yapılan zam da iptal edildi. Bu mahkeme kararını da size atarım, İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce de yapmıştı şimdi de mahkeme kararlarını yok sayıyor. İzmirlileri adeta uyutarak İzmirlilerin parasının üzerine çöküyor. Mahkeme zammı iptal etmiş, yürütmeyi durdurma kararı vermiş, o süre içinde İzmirlilerin yaptığı fazladan ödemeleri İzmirlilere geri ödemesi gereken belediye kulağının üstüne yatıyor. İzmirli kardeşlerim mahkeme kararı var, gelip paranızı belediyeden talep edin. Alınmamış bir kararı alınmış gibi önümüze getirdiniz" çıkışında bulundu.

AYDIN: “BÜTÇE YETKİSİNE HAZIR BELEDİYE BURADA TARİFE CETVELİ BELİRLİYOR”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “2. Sınıf temel hukuktur Özgür Bey orayı hala geçememiş, idare hukunun temel prensibi işlem yürüklükten kaldırılana kadar devamlılığını sürdürür. Yok çöktünüz yok şöyle bunu hukuken söylüyorsa bunu tartışmak istemem değerli bir hukukçu, UKOME kararında bahsedilen tarife cetvelidir, biz UKOME kararını tartışmıyoruz, belediye gelir ve gider bütçesi oluşturur ve yani gelirlerini bilmek için yapılıyor yani bu şunun gibi bir şey siz ESHOT’un gelir giderini bu mecliste belirleyeceksin ama bilete karışmayacaksın… Yüzde 102 zam geldi akaryakıta, bütçe yetkisine sahip belediye tarife cetvelini belirliyor sadece burada tartışılan konu budur” ifadelerini kullandı.

HIZAL: "İZMİRLİLERİN PARASINI İADE EDİN"
CHP'li Aydın'a yanıt veren AK Partili Hızal, "UKOME kararı sürecini ben çok iyi biliyorum, çünkü takip ediyorum, dertleniyorum. Murat Beyin bunların hiçbirinden haberi yok. O verilen mahkeme kararının ardından UKOME'de gereken yapılmadığı için İzmirlilerden fazla para alındı. Sizin söyledikleriniz bu önerge ile alakalı değil. Çıkar onu ESHOT görüşmelerinde söylersiniz ama siz şu anda İzmirlilere yanlış bilgi veriyorsunuz, İzmirlileri aldatıyorsunuz. Sizin yetkinizde olmayan şekilde, bir mahkeme kararıyla... Siz eski bir yargıç olarak 'Ben mahkeme kararını kabul etmiyorum' diyorsanız ona bir şey diyemem ancak mahkeme kararına rağmen ulaşım ücretini artırırsanız İzmirlilere haksızlık olur. Aradaki fiyat farkını İzmirlilere iade edin" ifadelerini kullandı.