Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) nisan ayı olağan ikinci meclis oturumunda İBB ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Faaliyet Raporu konuşuluyor. Toplantıda ilk olarak grup başkanvekillerine söz verildi.

SADECE İZMİR İLE SINIRLANDIRMAMAK GEREKİYOR

İlk söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bir bilgilendirme yaptı.  Aydın, “İzmir’in sorunlarını ve bu sorunlara çözümü artık sadece İzmir sınırlarında aramanın imkânı bulunmuyor. İzmir’i Aydın’dan, Muğla’dan, Manisa’dan Denizli’den, Uşak’tan bağımsız düşünmek mümkün değil. İzmir körfezinin temizliğini, tarımsal sulamayı, su kaynaklarının verimli kullanılmasını, ulaşım ve ticaret ağlarını, bölgedeki diğer kentlerden bağımsız düşünmek olası görünmüyor. Bölgenin en önemli su kaynağı olan Gediz Nehri’nin kirliliği bu nedenle hepimizi ilgilendiriyor” dedi.

RAKAMLARI TEK TEK AÇIKLADI

Yapılan faaliyetleri rakam rakam açıklayan CHP’li Aydın, “2020 yılında 930 bin ton asfalt dökmüştük. Bu sayı 2021 yılında 959 bin ton oldu.2020 yılında yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare kilit parke uygulaması yapılmıştı, 2021 yılında bu sayı 1 milyon 734 bin metrekareye çıktı. 2020 yılında güneş enerjisinden 900 bin kilovat saat enerji üretmiştik, 2021 yılında bu rakam 1 milyon 780 bin kilovat saate çıktı. 2020 yılında 3 milyar 222 milyon lira yatırıma harcamıştık. 2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara, ekonomik krize rağmen yatırıma harcadığımız para 2 milyar 808 milyon lira oldu. Bu rakam 2021 yılı harcamalarının yüzde 32’sine denk geliyor. 2021 yılında da süt kuzusu projemizi sürdürdük ve yaklaşık 160 bin çocuğumuza toplam 14 milyon litre süt dağıttık, 5 yaşından küçük çocuğu ile birlikte seyahat eden yaklaşık 10 bin kişiye ulaşım kartı verildi. 2019 yılında uygulamaya konulan halk taşıt uygulamasıyla, dar gelirli yurttaşlarımızın daha çok seyahat ettiği saatlerde toplu ulaşımı yüzde 50 indirimli hale getirmiştik. Her gün saat 05.00 ile 07.00 arasında ve akşam 19.00 ile 20.00 saatleri arasında toplu ulaşımı kullananlara yapılan indirimin toplam değeri 122 milyon lirayı buldu. Bu uygulama sayesinde tam tarifede biniş yapan bir kişinin bütçesine sağlanan estek aylık 258 lirayı buluyor” diye konuştu.

‘ALYAPIYA 2 MİLYAR AYRILDI'

Altyapı alanındaki hedefe ulaşmak için 2021 yılı bütçesinde 2 milyar 236 milyon lira ayrıldığını 2021 yılında ise bu bütçenin yüzde 98 oranında gerçekleştiğini söyleyen Aydın, şöyle konuştu: “Bu harcamanın 1 milyar 500 milyon liralık kısmı kent ekonomisine katkı sunacak şekilde sürdürülebilir bir kent altyapısı inşa etmek için harcandı. Örneğin ulaşım yollarında asfalt kaplama, bakım, oranım ve düzenleme işleri için 1 milyar lira harcandı. Metropollerin önemli sorunlarında birisi olan otopark sorununun çözümü için önemli yatırımlar tamamlandı. İzmir Adliyesi yakınındaki 636 araç kapasiteli tam otomatik otopark ile 153 araç kapasiteli Yeşilyurt Yer altı otoparkının yapım işleri tamamlandı. 2021 yılında yol düzenlemeleriyle bin 792 araçlık otopark alanı oluşturuldu. Yeşil alanları sürdürülebilir kılmak ve iklim dostu yeşil alanlar ağı oluşturmak için yaklaşık 500 milyon lira harcandı. 2020 yılında 8 metrekare olan kişi başı aktif yeşil alan miktarı 2021 yılında yapılan 519 bin metrekarelik alanla kişi başına 8.31 metrekareye çıktı.

RAKAMLARLA ULAŞIM

Yaşanan tüm sorunlara, ekonomik krize, döviz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen toplu ulaşım faaliyetlerini aksatmadan sürdürdüklerine ve yeni yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Aydın, “2021 yılı sonu itibarıyla Narlıdere Metrosunun yüzde 85’i tamamlandı. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte toplam metro hattı uzunluğumuz 27 kilometreye çıkacak. İzmir’in en büyük yatırımı olan Buca Metrosunun temelini attık. Buca Metrosunun ihalesiyle ilgili tartışmalara başkanımız ve bizler gerekli cevapları verdik. Çiğli Tramvayı, kuzey hattındaki önemli bir boşluğu dolduracak. 11 kilometreden ibaret hattın yapımının yüzde 40’ı 2021 yılında tamamlandı. Yapım işi 2022 yılında tamamlanacak ve hat kullanıma açılacak. Türkiye’nin tek kalemde gerçekleştirilen en büyük otobüs alım ihalesini gerçekleştirdik. Otobüs filomuza 2020 yılında 80 adet, 2021 yılında 284 adet yeni otobüs katıldı.  Otobüs filomuzda üç yıl içinde 249 araçlık net artış sağlandığı gibi filomuzdaki araçların ortalama yaşı düşürüldü. Filodaki gençleşme bakım giderlerini azalttığı gibi araçların servis dışı kalma sürelerini de kısaltmıştır” dedi.

MASAL EVİ SAYIMIZ 12 OLACAK

Aydın konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Daha önce açılan 3 masal evine Gümüşpala, Limontepe, Örnekköy, Buca ve Tire’de toplam 5 masal evi ekledik. 2022 yılında Asarlık, Çiğli, Ergene ve Mersinli masal evleri faaliyete geçince toplam masal evi sayımız 12 olacak. 2021 yılında 673 çocuk masal evlerinden hizmet aldı. 41 bin öğrencimize bot ve mont dağıtıldı. Ayrıca 24 bin öğrencimize, yüzde 10 indirim sağlayan eğitim kart ulaştırıldı. 2.363 tablet 29 bilgisayar dağıtıldı” dedi.

DÖNÜŞÜM VURGUSU

Geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji alanında hayata geçirilen projeleri aktaran Aydın, “Harmandalı Düzenli Atık Depolama ve Enerji Üretim Tesisindeki motor sayısı Temmuz ayı itibariyle 22 adede ulaşarak 32,34 megavat elektrik üretim kapasitesi ile Türkiye‘de önemli bir yere sahip oldu. Bakanlıkça onaylı Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisinin Rehabilitasyonu Projesi 1. Etap çalışmaları kapsamında 87.500 metrekare alanın rehabilitasyonu tamamlanmıştır. İlçelerden çıkan park ve bahçe atıkları, Harmandalı Düzenli Atık Depolama ve Enerji Üretim Tesisine ayrı olarak getirilerek, kompost ünitesinde küçültme işlemi yapılmış ve kurulan tesiste kompost haline getirilerek yeniden doğaya geri kazandırılmıştır. Aylık 20 ton kapasite ile üretilen kompost ürün, saha içerisindeki rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmaktadır. Ödemiş, Beydağ, Kiraz, Tire, Bayındır ilçelerinde oluşan evsel katı atıkların değerlendirilmesi amacıyla Ödemiş Biyogaz Katı Atık Tesisi kurulmuştur. 28 Haziran 2021 tarihinde Geçici Faaliyet Belgesi alarak hizmete başlamıştır. 7,8 megavat kapasite ile elektrik üretimi gerçekleşmektedir. Yıl sonu itibariyle tesise gelen, tamamen kapalı ayrıştırma ünitesinde plastik, kağıt, karton, metal ve cam atıkları gibi tüm atıklar otomatik sistemde ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Elektrik üretimi için tesiste yenilenebilir enerji ile ortaya çıkan organik gübre tarım ile buluşturulmaktadır. C40 şehirleri isimli organizasyon şehirleri sıfır emisyon yarışında harekete geçirmek için kurulmuştur. İBB Şehirler Sıfıra Yarışıyor programına dahil olmuş ve 2030 yılına kadar sera gazlarının salınımını yüzde 40 azaltmayı hedeflemiştir. Bunun için enerji tüketimini düşüren, yenilebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşan çalışmalar yürütülmektedir. Belediye hizmet binalarının çatılarına 310 kilovat saat kapasitede güneş enerjisi santrali kuruldu. Bu tesislerden yılda bin hanenin elektriğini karşılayacak yaklaşık 3 milyon kilovat saat elektrik enerjisi elde edilecek. Bu üretim hem yılda 3 milyon 500 bin liralık ekonomik kazanç hem de 482 tonluk karbondioksit salınımı azaltılmasını sağlayacak” açıklamalarında bulundu.

KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMALARI

İzmir’i yeniden Ege, Akdeniz ve dünya kültürlerinin üretim alanlarından biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Aydın, bu konuda yapılan çalışmalara dair şunları söyledi: Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) tarafından düzenlenen Kültür Zirvesinin dördüncüsüne, 2021 yılında İzmir ev sahipliği yaptı. İzmir’e dünya çapında bir opera binası yapımına ilişkin inşaat faaliyetlerimiz bu yılda devam edecek. Karşıyaka’da yapılan opera binası inşaatı yaşanan ekonomik krizin etkisiyle aksamış olsa da devam ediyor. 2020 yılında gerçekleşen yüzde 9’a ilaveten 2021 yılında yüzde 16’lık bir tamamlama oranı elde edildi ve inşaatın yüzde 25’i tamamlanmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu faaliyetlerini 2021 yılında da sürdürdü.”

‘ÇILGIN PROJE PEŞİNDE KOŞMUYORUZ’

Aydın, "İnsanı odak alan, birbirimizle, doğayla, geçmişimizle ve yaşadığımız hayatın getirdiği değişimle uyum içinde ilerleyen bir şehir olmayı, mutlu, özgür insanların yaşadığı bir şehir olmayı istiyoruz. Birlikte üretmeyi, üretileni hakça bölüşmeyi istiyoruz. Şehirde yaşayan insanların, hayvanların, bitkilerin dertlerine çare olmayı istiyoruz. Her şeyi yapamasak, her yarayı iyileştiremesek de bir nebze olsun düzletmeyi istiyoruz. Böyle olduğu içindir ki; Az sayıda insanın yararlanacağı, öncelikli ihtiyaç olmayan adına çılgın proje denilen işlerin peşinden koşmuyoruz. İzmir halkının günlük sorunlarına, ihtiyaçlarına bütçe ayırmayı, onların daha müreffeh, daha mutlu, daha özgür ve daha huzurlu olması için canla, başla, aşkla çalışmayı sürdürüyoruz. Ne yaparsak yapalım yeterli olmayacağını, yaptığımız hiçbir şeyle yetinmeyip daha iyisini yapmak için hedeflerimizi biraz daha ileriye koymayı sürdüreceğiz. Çünkü biliyoruz; yaşadığımız yoksulluk da eşitsizlik de ekonomik kriz de kaderimiz değil. Daha iyi bir dünya, daha iyi bir ülke ve daha güzel bir İzmir Mümkün” diye konuştu.

BELEDİYEMİZ BÜYÜK GAYRET GÖSTERDİ 
Faaliyet Raporu hakkında söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, şunları şöyledi:
"İdaremiz bu düşüncelerden faydalanacaktır, hiç şüphemiz yok” dedi. Ülkeyi etkisi altına alan pandeminin yanı sıra İzmir’de deprem ve sel felaketinin de yaşandığına dikkat çeken İYİ Partili Sevinç, “Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ülkemizde de büyük ölçüde etkili oldu. İzmir’imiz salgının yanı sıra deprem ve şiddetli yağmur sonucunda yaşanan sorunlarla da uğraşmak zorunda kaldı. Bu sorunların giderilmesi ve sıkıntıların en az seviyede atlatılması için Büyükşehir Belediyemiz büyük gayret gösterdi. Büyükşehir Belediyemiz, 2021-2024 stratejik planında hedefler doğrultusunda çalışmalarını olumlu yönde sürdürmektedir. Mücbir sebeplerden dolayı sapmalar olabilir, doğaldır. Salgın döneminde ESHOT ulaşım hizmetlerini aksatmadan sürdürmüş, doğru zamanda alınan otobüsler ile daha konforlu ulaşımı sağlamıştır. Tüm çalışmalar için teşekkür ediyorum."