Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı ikinci bileşimi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin açılış konuşmasını yapan Soyer, Cumhuriyet'in 2 yüzyılında aslına uygun olarak gerçekleştirilecek iktisat kongresine yönelik yapılan çalışma ve hazırlıkları anlattı. "17 Şubat - 4 Mart tarihleri arasında nihai kongre ve sonuçlarının ortaya çıkmasını arzu ediyoruz" diyen Soyer, isteyen herkese toplantıların kitapçıkları ve videolarının gönderileceğini kaydetti. 9 Eylül kutlamalarına yönelik de bilgi veren Tunç Soyer, İzmir'de Tarkan konseri yapılacağını aktararak, "Çok görkemli bir 9 Eylül kutlaması yaşayacağız, tarihi bir ana tanıklık edeceğiz" diyerek tüm İzmirlileri kutlamalara davet etti.

Komisyonlardan gelen raporlara göre; Yeşildere Bölgesi EXPO 2026 Organizasyonu’na yönelik imar planı değişikliklerine yapılan itirazlar oy çokluğuyla uygun bulunmadı. AK Parti Grubu, Yeşildere planları ile ilgili eleştirilerini sıraladı. 

YILDIZ: "EXPO İÇİN YANLIŞ ALAN SEÇİLDİ"
Yeşildere alanındaki, bu planlar 2000'li yıllara ait, sadece ada ve parsel bazında değişiklik yaparak düzenleme yapıyoruz. Sorularımıza net cevap alamadık ve hızlı bir şekilde komisyonlardan geçtik. 9 mahallemiz bundan etkileniyor, siz bu mahallelerde toplantı yaptınız, insanların kaygıları çok net. Bölgede altyapı, kentsel dönüşüm analizleri eksik, ulaşım analizleri yok. Yeşil alanlarda ciddi bir kamulaştırma yüküne giriliyor. Biz bunları aktardık fakat değişiklik olmadı. Asıl mesele oradaki vatandaşlarımızın üzüntü ve sıkıntısı. Hazırlığımız eksik, yıllarca yerinde dönüşüm yapacağız dediniz, burada bin 300 aile mağdur durumda. Bu itirazlar toptan reddedildi, değerlendirilmedi, buraya davalar gelecek. EXPO için yanlış alan seçildi. Bu plan yanlışlarla ve mağduriyeti büyüterek geçiyor" dedi. 

KÖKKILINÇ: “ UZLAŞARAK DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ”
CHP Grup Sözcüsü Nilay  Kökkılınç, “EXPO 2026 İzmir için çok değerli bir kazanım. Bütün İzmirliler ve İzmir’e dışarıdan gelenler için  çok rahatsız bir görünüme sahip, oradaki insanlar da doğru standartlarda yaşamıyorlar, İnsan Haklarına aykırı yaşam sürülüyor. Bizler yerinde dönüşüm yapacağız  ve hak sahipleri ile uzlaşılacak. Plan tekniğine tamamen uygun yapıldı” dedi.

HIZAL: "CİDDİ MAĞDURİYETLERE NEDEN OLACAK"
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, EXPO 2026 için belirlenen alanda yaşanması muhtemel sorunları sıralayarak, "Yapılacak olan 2026 EXPO'ya karşı duruşumuz yok. İzmir'e kıymet katacak organizasyona birlikte imza atalım. Kentsel dönüşüme de itirazımız yok. İzmir'de çukur olmuş bir alanın dönüştürülmesine de karşı değilim. Belediyenin yapmak istediği bu tür dönüşüm organizasyonlarında AK Parti Grubu olarak bize yönelik; 'biz yapmak istiyoruz ama siz engel oluyorsunuz' gibi bir algı ve manipülasyonu da kabul etmiyoruz. Biz burada 'bir takım teknik sorunlar var, bu sorunlar süreci uzatacak, sizin yerinde dönüşüm ilkenize ters olan bir durum var' diyoruz. Dönüşüm alanında karneniz zaten zayıf. Yapılacak olan EXPO için  takvimsel olarak kısa bir süre, ciddi bir kamulaştırma ile belediyeyi karşı karşıya bırakıyorsunuz. Bizim bu 3 noktada itirazımız var. Geçmişinize bakarak bugünü, yarını kurgulayabiliyoruz. O gün geldiğinde yetişmeyecek, sonra birileri çıkacak 'Engelleniyoruz' gibi bir takım manipülatif açıklamalarla karşı karşıya kalacağız. Plan değişikliğine 200'e yakın itiraz vardı, vatandaş sorun yaşıyor, bu itirazlara imar komisyonu olarak kısa sürede geçildi. Burada hem planın hazırlanma süreci, hem itirazların değerlenme süreci oldu bitti'ye getirilerek bu noktaya gelindi. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu durum EXPO'nun yapılmasına da engel olacak. Oradaki ailelerin de ciddi mağduriyetler yaşamasına neden olacak" diye konuştu. 

“ÖNAL: “AK PARTİ DÖNÜŞÜMÜ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR”
İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, “700 milyon civarında bir kamulaşma ön görüyoruz, biz bu parayı boş bir alana da harcaya bilirdik ama biz orada bir mahalleyi ve vatandaşları kalkındırmak istedik. İzmir’in bir sorununu kalıcı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. 9 Mahallenin dönüşümü sağlanacak. EXPO bir katalizör olacak ve oradaki dönüşümü hızlandıracaktır. Ben her şeye rağmen AK Parti’nin bizi engelleyeceğini söylemiştim ve hala da bunu düşünüyorum. Müsterih olalım biz bu çalışmalarımızı EXPO’ya yetiştireceğiz” diye konuştu.

HIZAL: "KENDİ BÜTÇENİZLE DÖNÜŞÜM YAPAMIYORSUNUZ"
CHP'li İrfan Onal'a yanıt veren Hızal, "İtirazların arkasında biz varmışız gibi kabul edilemeyecek bir itham var. Biz bu konudaki hassasiyetimizi dike getirirken, siz bir önceki meclis toplantısında çok doğru bir açıklama yapmıştınız, şüphe duyun demiştiniz. Siyaset şüpheyle yapılır; biz de şüpheyle yaklaşıyoruz. Kamulaştırma için 700 milyon diyorsunuz, bugünün kuruyla belki 1-1,5 milyon olacak. Ey İzmirliler, İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi bütçesiyle kentsel dönüşüm yapamıyor, siz 1 milyarlık kamulaştırmadan bahsediyorsunuz. Siz çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsunuz. Elbette şüphe duyarım, çünkü sizin performansınız ortada, yapmadıklarınız yapmayacaklarınızın teminatıdır" dedi.  

AYDIN: “BU KADAR DA İNSANIN AKLIYLA OYNANMAZ”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Hızal’ın eleştirilerine yanıt verdi. Aydın, “Ebetteki şüphe duyup, yaptığımızı denetleyecekler, muhalefet bunu yapar. Ama bunu yaparken eylem söylem tutarlılığı, samimiyet aramak da bizim hakkımız. Arkadaşlarımız hala anlayamamışlar, bu kentsel dönüşüme para ayrılmamasının nedeni EXPO, yani yapamıyor değiliz ama EXPO’nun yapmasını istiyoruz. Biz şu an başka bir yöntem benimsiyoruz, bu bir tercih. 3 yıldır buna karşı değiliz diyorlar, 2026’ ya çok var dediler şimdi geçiriyoruz önergeyi bu kez de hızlı geçiyor önerge deniyor. Bu kadar da insanın aklıyla oynanmaz ki. İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin en temel sorunuyla ilgili bir pozisyon, karar almış. Bir meseleyi tartışırken ben iki şeyi yapmaktan kaçınıyorum onlar da ısrarla bunu yapıyor. Bu mikrofon sesimi yeterince duyuracak kadar yüksek çıkartıyor, ama onlar bağırıyor yani kibirle siyaset yapılıyor. 4-5 tane konuyu iç içe geçirip bu konuyla bağlantısı olmayan konuları konuşmanın bir anlamı yok. Bakın dinlemek konusunda bile sorun yaşıyoruz. Kendisi Grup Başkanvekili, ben de Grup Başkanvekili söz söyledi cevap veriyorum ne yapalım bir birimize had mi bildirelim. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeşildere gibi bir sorunu EXPO ile çözmek için adım atmış. Önceki mecliste başka konuşuluyor şimdi de çok hızlı geçiyor diyorlar” ifadelerini kullandı.

BATUR: "BU ÇALIŞMA DESTEKLENMELİ"
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bölgenin kendi ilçe sınırları içinde olması nedeniyle konuya ilişkin açıklamada bulunarak, "Bu alan Konak Belediyesi sınırları içinde, özellikle bu bölge geçmişten bu yana İzmir'in  en çok görülen alanı, protokol caddesi olarak da bilinir, devamlı eleştirilir. Bu konuda Büyükşehir belediyemiz bir vizyon ortaya koyarak 2026 yılında bu alanda EXPO düzenleme kararı aldı. Ben de Konak Belediye Başkanı olarak ve bölgedeki insanlar adına seviniyorum. Orada yaşayan insanlar mutlu bir yaşlan tarzı sürmüyor. Teknik olarak gerekçeler ortaya koyuluyor ama bu çalışmanın desteklenmesi gerekir, orada yeni bir Kültürpark yaratılmış olacak. Kentsel dönüşümler sancılı başlar, orada yaşayanları anlatarak projenin içine almak için, onlara gelecek avantajları anlatmalıyız. Bu planlar ortaya çıktığında oradaki 9 muhtarımızla, vatandaşlarımızla bir araya gelerek onları mağdur etmeyecek belediyecilik anlayışı zaten Büyükşehir'imizde var. Kentsel dönüşümü de en iyi şekilde götürüyüz. Biz de Gültepe'de sıkıntı yaşıyoruz ama gidip yüzde 100 uzlaşarak bir yere getiriyoruz. Bu planlar geçtikten sonra bu problemin çözüleceğine inanıyorum" dedi. 

SOYER: “KANGRENLİ, KANSERLİ HÜCREYİ KAZIYIP ATACAĞIZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Tunç Soyer; eleştirilere bizler kolaya kaçmıyoruz açıklamasını yaptı. Soyer, “Birincisi şunu netleştirelim EXPO yapmak değil mesele bir şehir alır EXPO’yu 6 ayda para da kazanır sonra dükkanı kapatıp gider. Dünyada başarılı ve başarısız EXPO’lar var. Örneğin Seville, EXPO bittikten sonra yerli teknolojinin gelişmesi için bir Tekno Park haline geldi. Biz EXPO’yu alabiliriz 6 ay boyunca İzmir’in bütçesine, esnafına para kazandıracağız eyvallah. Ama asıl mesele bu değil bir yangın yerini, çıban başını, yıllardır çürüyen ve dökülen, insanları perişan olmuş, İzmir’in protokol caddesi  olan bir alanı düzenlemek ve İzmir’e kazandırmak.  Abdül Başkanın da dediği gibi ikinci bir Kültür Park kazanacağız.  Bu planlarda benim gördüğüm bir gerçekten yeşil alan artıyor. İki sosyolojik olarak çok önemli bir şey yapıyoruz. Muhtarlar ile görüştük ve ilkinde çok büyük şikayet ile gelmişti, ikinci toplantı da ise 9 muhtarımız çok mutlu ayrıldılar, alkışlarla bitti toplantı. Biz orada kimseyi mağdur etmeyeceğiz, biz onların mağduriyeti üstüne bir şey yapmayız. Kangreni, kanserli hücreyi kazıyıp atacağız. Evet süre kısa, yapılacak başka alanlar da var tabi ki, başka alanı yapabilirdik daha kolay bir alanı ama derdiğimiz bu şehre gerçekten sorunu çözecek ve ileriye taşıyacak bir kaldıraç olarak EXPO’yu kullanabilmek” diye konuştu.

25 KURA MAĞDURU TARTIŞMASI
Öte yanda kura mağduru 25 depremzede ile ilgili AK partinin verdiği önergenin  görüşüldüğü sırada da sert tartışmalar yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kura çekiminde dışarıda kalan 25 depremzede için Büyükşehir'den yer tahsisi yapılması gerektiğini savundu. CHP Grup Başkanvekili ise, 25 kişinin mağduriyetinin hükümetin binaları 5 kata indirmesinden kaynaklandığını ve savunarak, "kendi yarattığınız sorunu kendiniz çözün" çıkışında bulundu. Hızal ise yaşanan tartışmaların ardından "Bakanlığımız bu işi çözecek" dedi. 

SANDAL: “BİÇİLMİŞ KAFTAN…”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Hızal’ın eleştirilerine yanıt verdi. Sandal, “Ben Tunceliliyim onunla ilgili bir sıkıntı yok ama ben 30 yıldır Bayraklı’da yaşıyorum. Tunceli’de, Bingöl’de de mevkidaşlarım görevlerini yapıyor. Bizim temel görevimiz olduğumuz bölgeyi en iyi şekilde yönetmek, Van’da, Elazığ’da deprem oldu ama ben kamu hizmetinin her yere adil bir şekilde verildiğini düşünmüyorum. Geceden burasını  sabah  afet bölgesi ilan edeceğiz dediler, bunda kötü bir durum yok, elbette oraların affet bölgesi ilan edilmesi  oradaki sorunları çözer biz de mutlu oluruz, Karadeniz’in  de  affet bölgesi ilan edilmesi bizi rahatsız etmez. Ama İzmir’de 117 canımızı kaybetmişken burayı affet bölgesi ilan etmemek, doğru mu? Şu an bir kredi sorunumuz var ve kredi olayı kurumlar arasında sağ sola top olarak elden ele geçiyor.  Yani İzmir’de yaşanan depreme siyaset karışmıştır. Elazığ elbette benim memleketim ve oraya  25 bin konut yapıldı, oraya yapılanın  yarısını da Bayraklı’ya yapın da bu mağduriyet bitsin. Çevre ve Şehircilikten gelen her işi  hızlandırıyoruz, bunu Sayın Bakanımıza da ifade ettim. Arama kurtarma yapılırken orada siyaset yapanlar şimdi bizi nasıl eleştiriyor anlamış değilim. Arkadaşlar siyaset uğuruna bazı tartışmalara giriyorlar. Trafo alanı ile ilgili sorun olduğunda önce Turan’da bir  bölgeyi önerdik kabul edilmedi, sonra Bornova’da önerdik, sonra kamu araziyi vermekten vazgeçti, buradaki olay da çözülebilir İZKA konutlarının yanındaki alan bunun için biçilmiş kaftan” diye konuştu.

SOYER: "KREDİYE HÜKÜMET ONAY VERMEDİ"

Sandal’ın ardından söz alarak deprem üzerinden İBB ve Bayraklı Belediyesi’ni eleştiren AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Deprem anıtı yapıp, bunun reklamını yaptınız” dedi. Bunun üzerine Başkan Soyer, “Bu tartışma biraz seviyesiz bir hale gelmeye başladı, lütfen... Bir şey ağrıma gitti; ‘Anıt açtınız’ dediniz. Ben hayal görmedim, 340 milyon dolarlık krediyi Dünya Bankası’ndan onaylattık. Bunu ben tek başıma görüşmedim, İller bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Dünya Bankası yetkilileri ile görüştük. Sayın Cumhurbaşkanı’na gittim, dedim ki; 6 bin orta hasarlı binanın sorununu çözecek bir kaynak buldum.  Anlattım kendisine, dinledi, ‘Arkadaşlarla görüşeceğim’ dedi. O kredi şu an yok. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti onay vermediği için kredi İzmir’e getirilemedi. Ben vicdanen çok rahatım. Biz deprem anından itibaren depremzedelerimizin her derdine koştuk. Yaptıklarımızı sıralayacak değilim, övünmek gibi bir derdim yok. Herkes gereğini yaptı" ifadelerini kullandı.