Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanık Burak Oğuz, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay da katıldı.

SAVUNMA YAPTI
Oğuz, yaklaşık 1.5 saat süren bir savunma yaptı. Hakkındaki iddialara, tanıkların ifadelerine tek tek yanıt verdi.

ÖRGÜTSEL BİR İLİŞKİM SÖZ KONUSU DEĞİL!
“Bir tanık beyanında 2005 yılında oda seçimleri için ofisime geldiğini ve benden oy istediğini ayrıca Cevdet Özen’le irtibatta olduğunu, duyumlardan ibaret iftiralarda bulunmuştur.  Kendisini tanımıyorum. O dönem, 2005 yılında kurulan Çözüm Grubu kurucularından birisi, 2006 yılında yapılan 17’inci olağan genel kurulunda denetim asil üyesi adayıydı. Sonraki seçime kadar Çözüm Grubu’nda aktif görev aldı ve seçimlerde asil üstlerde de hep görev aldı. Bunun ispatı olarak da İzmir SMM Odası’nın seçim kurulu müdürlüğü  belgesini delil olarak göstermiş. Siz de bu belgelere çok rahat bir şekilde daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Bu kapsamda yüzlerce hatta binlerce meslektaşımla bir araya geldim. Ziyaretlere gittim. Toplantılara katılıp görüşmeler yaptım. Cevdat Özen’i tanımıyorum.  Ama siyasi kapsamda herkesle görüşmüşümdür. Çözüm Grubu ve sonraki seçimlerde Çağdaş Grubu olarak seçimlerde yer aldım. Sayın Başkanım, bir tarafta duyumlar, dedikodulara dayalı iftiralar, diğer tarafta Seçim Kurulu’nun resmi belgesini delil olarak sundum. Doğruluğu ispatlanmamış bu iftiraları kesinlikle kabul etmiyorum. Resmi belgelerle tarafınıza ibraz edip, ispatlamama rağmen hala bir iddia ısrarla iddia makamlarına yüklenmektedir. Vedat Otomotiv İç ve Dış Limitet şirketinin muhasebesine baktığım, bununla ilgili İzmir imamı denilen Murat Safa ve Sami Samedov Olduğu söyleniyor. Sayın Başkanım, ben bu şirketi Orman Ürünleri Limitet Şirketi olarak 7 Mayıs 2010 tarihinde kurdum. Bu da ticari sicil gazetede yer aldı. Farklı isimlerle kurdum. Bahsedilen isimler yoktur. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün Vergi Dairesi’ne yazdığı yazıya istinaden, Konak Vergi daire müdürlüğünün 13 sayfalık yazısında benim şu şirkette yaptıklarım açık bir şekilde yazmaktadır. Benim bu şirketin muhasebesini 30 Kasım 2011 tarihinde bıraktığım resmi kayıtlarda yazmaktadır. Bu şahıslar 2015 yılında bu şirkete ortak oluyorlar. Bu da ticari gazetede yer alıyor. Şimdi soruyorum ben muhasebesini 2011’de bıraktıktan sonra aradan 4 geçmiş. Bu şahıslar daha sonra şirkete ortak olmuşlar. Bu nasıl iddianameye girebilir. Hukuken kabul etmiyorum. İsmimin bu şahıslarla geçmesini şiddetle ret ediyorum. Diğer şirkette de ayın şekilde. 10 yıl önce bu şirketlerle ilişkimi sonlandırmışım. Hakan Çiçek ile ilişkim ticari muhasebe ilişkisidir. Bunun dışında herhangi bir ilişkim yoktur. Mali müşavirler her ortağı tanımayabilir, sadece bir ortağını çalışmaları sürdürebilir. İsmail Vakuroğlu’nu hiçbir şekilde görmedim, konuşmadım. Şirket kuruluşuna gelmeyip ortağına vekalet göndermiştir. İddia edildiği gibi bu kişilerle herhangi bir örgütsel ilişkim söz konusu değildir. Belgelerde de gösterdiğimiz üzere tamamen ticaridir ve hukuksal süreç başlatılmıştır”

TANIKLARIN İDDİALARINA YANIT VERDİ
“Muhasebe ofisimi açtığımda hiç param yoktu. Otobüs param bile yoktu. Daha sonra çevrem oluştu. Bazı toplantılara çevre edinmek için 3-5 kez katıldım. Ama bu toplantılar hep oluyordu. Benim davet edildiğim toplantılara belli zamandan süre katıldığımı hatırlamıyorum. 16-17 yıl önce çarşı esnafının katıldığı toplantılar oldu. Ben de o çarşı esnafından birisiydim. Tanık M.Ç’nin 16 yıl önce anlatılanları hatırlaması aklen mümkün değildir. Bazı tanıklar sohbet ağabeyi olmadığımı yalanlamışlardır. Hakkımda tanıklık yapan bazı isimler Önder B. AKP’de aktif siyaset yapıyor. Yerel seçimlerde AKP belediye başkan adayının danışmanlığını yaptı. Aynıca tanıklardan AKP Urla eski İlçe Başkanı Tarkan Bakırlı’nın teyze kızı ile evlidir. Kendisi benimle hiçbir alakası olmadığını söylemiştir. M.Ç ile konuştuklarını söylemiştir. Tarkan Bakırlı, aktif siyasetin içindedir. 55 ay boyunca muhasebesine baktım. Kendisi, sohbetleri katıldığımı, işimi aksattığı için çalışmayı bıraktığını söylemiştir. Tamamen yalandır. Sözleşmeyi parayı ödemeği için ben feshettim. Yasal takip başlattım. Bu sabittir. Yalan beyanda bulunmuştur. M.T ile kampanya döneminde birlikte çalıştık. Gönüllük esasına çalışmasına rağmen Urla Belediyesi Şirketinin yönetimine girmek istedi. Ben vermeyince aramızda husumet oluştu. Tehdide, şantaja başladı. Konuyu CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e bildirdim. Aramızda hukuksal bir süreç başladı”

CHP’LİYİM! BUNU KİMSE DEĞİŞTİREMEZ
“Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum, kendime yediremiyorum. CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus döneminde partiye gidip gelmeye başladım. 2008’den sonra partinin aktivitelerine katıldım. Afrika’ya gittiğimde gezide dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de vardı. 2010 referandumunda CHP’nin hayır kampanyasında aktif görev aldım. Milletvekili aday adayı oldum. Çalıştım ama olmadı. 2011 genel seçim kampanyasında yer aldım. Ben CHP’liyim ve bunu kimse değiştiremez. Hayatım boyunca devletime, milletime, cumhuriyetime bağlı kaldım. CHP’yi en iyi şekilde temsil ettim. 31 Mart yerel seçimlerinde rekor bir ola belediye başkanı seçildim. Alnımın ak sütü gibi helal olan belediye başkanlığı koltuğuna oturdum. Ben CHP’liyim. Bunu ne siz ne de başka bir güç asla değiştiremez”

BERAATİMİ TALEP EDİYORUM
Daha sonra Avukatlar savunma yaptı. Mahkeme Başkanı Oğuz'a son sözünü sordu. Oğuz, "201 gündür özgürlüğüm elinden alındı. Belgelerle her şeyi gösterdim. Çoçucuğumdan ayrıyım. Örgüt üyesi olmam söz konusu değil. Kim üye ise cezasını çeksin. Tek ilişkim ticari idi. Size bunu ispat etmeye çalıştım. Beraatimi talep ediyorum" dedi. 

MAHKEME KARAR VERDİ
Mahkeme heyeti Oğuz'a FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ceza verdi. Oğuz'a duruşmadaki iyi halinden 1/6 oranında indirim uyguladı. Yattığı süre değerlendirilerek Oğuz'un tahliyesine karar verildi. Oğuz'a yurtdışı yasağı getirildi. 

CEZAEVİ ÖNÜNDE KARŞILADILAR
Oğuz kararın ardından saat 16.00 sılarında tutulduğu Buca Kırklar Cezaevi'nden tahliye oldu. Oğuz'u eşi Burcu Oğuz'un yanı sıra CHP İl Başkanı Yücel ile Urlalı vatandaşlar da karşıladı. Cezaevi önünde duygusal anlar yaşanırken Oğuz'un gözyaşlarını tutamadığı da görüldü

YÜCEL'DEN İLK AÇIKLAMA
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den ilk açıklama geldi. Yücel, "
7 aydır tutuklu bulunan Urla Belediye Başkanımız Burak Oğuz 6 sene 3 ay hapis cezası verilerek TAHLİYE EDİLDİ. Tahliye kararı sevindirici. Sn. Burak Oğuz'un istinaf ve temyiz süreçlerinde aklanacağına inanıyoruz" dedi.