Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) tarafından düzenlenen 9. BUHASDER Kongresi 24-28 Kasım 2021 tarihlerinde Mirage Park Resort Kemer/Antalya'da gerçekleşecek. Antalya Akdeniz Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın’nın Kongre Başkanlığını yapacağı toplantıda enfeksiyon hastalıkları ve immünolojiye ait önemli konular ve yeni tıbbi gelişmeler tıbbın farklı bilim dallarından katılımcılarla tartışılacak.

BUHASDER kongreye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklama şöyle:

Covid 19 Pandemisi süresince ülkemizde üstün görev bilinci ile mesleklerinin gereğini yerine getirmeye devam eden hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza bilimsel katkı sunabilmek amacıyla BUHASDER olarak, şimdiye kadar olduğu gibi, üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Günümüzde hastalıkların tanı ve tedavisinde karar verme süreçlerinin yanı sıra korunma başta olmak üzere bilimsel çalışmalardaki multidisipliner yaklaşımlar her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu amaçla BUHASDER Kongresi daha önce de olduğu gibi multidisipliner yaklaşım geleneğine devam etmektedir.

“DENEYİMLİ BİLİM İNSANLARI KATILIYOR”

Kongreye ülkemizdeki bilim insanları yanı sıra İtalya, İran, Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri, Balkan ülkeleri ve Afrika’dan bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon konularında deneyimli bilim insanları da katılacak. Yaklaşık 550 bilim insanının katılacağı Kongrede 5 günde düzenlenecek 42 sempozyumda Covid 19 pandemisi başta olmak üzere hepatitler (sarılık), tüberküloz, HIV-AIDS, diyabetik ayak enfeksiyonları, hastane enfeksiyonları, hayvanlardan bulaşan enfeksiyonlar, paraziter enfeksiyonlar ve aşılar gibi enfeksiyon hastalıklarının her alanındaki gelişmeler ele alınacaktır. Ayrıca, genç hekimler için “HIV ile enfekte hasta yönetimi”, “Mikrobiyota” ve “Klinik Mikrobiyoloji” kursları düzenlenecektir.

Kemer/Antalya'da Mirage Park Resort’ta gerçekleştirilecek kongrede, Nobel ödülü almış Marie Curie, Nadime Gordimer, Tevekkül Karman, Sigrid Undset, Nelly Leonie Sachs, Esther Duflo, Andrea Ghez, Nadia Murad ve Jennifer A. Doudna, Malala Yousafzai, You You Tu ... gibi 56 kadının hayat hikayelerinin yer aldığı “Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın – Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi” isimli BUHASDER’in 15. kitabı da okuyucularla buluşacak. Kitabın tüm geliri de kız çocuklarının eğitimine harcanacak.

BUHASDER

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği, Kurucu Başkan Prof. Dr. Şükran Köse’nin önderliğinde, toplumun bulaşıcı hastalıklardan korunması için eğitici, önleyici, koruyucu ve tedavi edici çalışmalar yapmak amacı ile 29.08.2008 tarihinde İzmir’de kurulmuştur. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya risk oluşturan kişilere ve gruplara tıbbi bakım, sosyal ve psikolojik destek sağlanması, yardımlarda bulunulması amaçları arasındadır. Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği olarak çıkılan yol çok uzun bir yoldur. Bu yol kentlerden, köylere, mezralara, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar durmadan yülünülecek bir yoldur. Korunmanın mümkün olduğu bulaşıcı hastalıklardan kimsenin ölmemesi, çok kıymetli varlıklarımız olan bebek ve çocuklarımızın kaybedilmemesi derneğin en önemli amaçlarından biridir.

Bu amaca ulaşmada en önemli konu çocukluk çağından başlayan eğitimdir. Covid 19 pandemisi, BUHASDER’in ilkokul öğrencilerine yönelik olan ve 2008’den beri sürdürülen “Çocuklara El Yıkama ve Hijyen Eğitimi” projesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. BUHASDER olarak İzmir’de başlayan eğitim çalışmalarımız, Türkiye’de birçok ilde gönüllü olarak çalışan temsilcilerimiz ile Bulaşıcı Hastalıkların önlenmesinde en etkin ve kolay yöntem olan “El yıkama ve Hijyen”, “Hastalıklardan Korunma”, “Halkın sağlık konusunda farkındalığını arttırma”, “Antibiyotik kullanımı” gibi konularda eğitimlerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir.

Herkese açık bir şekilde ve online olarak 22-24 Haziran 2021 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen Uluslararası Pandemi Konferansı da derneğimizin aktif katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Bu çalışmalarımızda bize destek veren tüm gönüllülere, Dalan Kimya Endüstri AŞ’nin koşulsuz desteğine minnettarlığımızı ifade etmek isteriz.