GÜNDEME BAKIŞ – İzmir yeni bir kampüs alanı daha kazancak. Tınaztepe Üniversitesinin başvurusuyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Buca’da bitişik 95.112,42 ve 6.912,34 metrekare yüzölçümündeki alanı

1/25.00, 1/5000 ve 1/1000 planlarda  “Üniversite Alanı”, “Yüksek Öğretim Alanı” ve Z+5 Kat yapılanma koşullarında “Yüksek Öğretim Tesisi Alanı” olarak belirledi. Bakanlık burayla ilgili plan değişikliğini duyurdu ve askı sürecini resmen başlattı.

YER SEÇİMİNDE ETKEN OLAN…
Tınaztepe Üniversitesi tarafından hazırlanan projeyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“İzmir Tınaztepe Üniversitesinin kurulacağı üniversite alanı Buca ilçesinde yer almaktadır. İzmir'in güney doğu aksında yer alan Buca ilçesi metropol ilçeler içinde yer almakta konum ve fiziki özellikleri nedeniyle kentin ilk yerleşim alanı olmasıyla yerleşik bir dokuya sahip ağırlıklı konut kullanımın yer aldığı bir bölgedir. İlçede konut kullanımı yanında sanayi ve üniversite kullanımı ile devlet hastanesi ve hipodrom gibi kentsel ölçekte hizmet sunan kullanımlarda yer almaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünün gelişmesi Buca ilçesinde de paralel şekilde büyümesine ve üniversite kullanımlarına hizmet sunan yurt ve sosyal alan kullanımlarının artmasına neden olmuştur. İlçenin bu eğilimi ve yaygın kullanım alışkanlığı Tınaztepe üniversitesinin yer seçiminde bu alanı tercih etmesinde etken olmuştur. Yapılan çalışma üniversite kullanımı bir kamu hizmeti olduğundan yapılan çalışma kamu yararı taşımaktadır.  Plan bütününde tüm gösterimlerde Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği gösterimlerine uyum sağlanmıştır. Alandaki uygulama şekli ve yapılanmaya yönelik uygulama hükümleri uygulama imar planı değişikliğinde belirlenmiştir.  Uygulama imar planı değişikliğinde mevcut imar planı yapılanma koşulu olan Emsal=1.00 değeri aynı şekliyle bırakılmıştır. Üniversite alanında kat yükseklikleri Z+5 kat olarak belirlenip plan notu düzenlemesi yapılmıştır.  Mevcut plandaki yapı yaklaşma mesafeleri aynı bırakılmış, tüm yol cephelerinden 10 m yapı yaklaşma mesafesi aynı bırakılmıştır.

Planlamaya konu 7586 ada 11 parsel ve 8192 ada 1 parsel imar parseli niteliğinde olduğundan mülkiyet sınırı esas alınmış ada sınırı buna göre düzenlenmiştir. Taşınmazların imar parseli niteliği korunduğundan yeniden imar uygulaması yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle imar uygulamasına yönelik bir karar üretilmemiştir”