GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’de ulaşımı rahatlatacak Buca metrosu projesinin Ankara tarafından yatırım programına alınmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale çalışmalarına başlattı.

1 MİLYAR BÜTÇE AYRILDI
İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Tunç Soyer’in, “1 milyar TL bütçe ayırdık” dediği projeyle ilgili uluslar arası ihaleye çıkılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şartnamenin hazırlanmasının 6-8 ay süreceğini, ihalenin 2020 yılı içerisinde yapılacağını bildirdi.

5 YIL İÇİNDE BİNECEĞİM
Soyer, Gündeme Bakış’a yaptığı açıklamada, “5 yıllık görev sürem dolmadan Buca metrosuna bineceğim” demişti.

11 İSTASYON OLACAK
13,5 kilometre uzunluğunda ve 11 adet istasyondan oluşacak Buca Metrosu, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Üçyol'dan başlayan ve 11 istasyondan oluşan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F. Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.
DERİN TÜNEL TEKNİĞİ İLE YAPILACAK 
Buca Metrosu, TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak ve böylece tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları en aza indirilmiş olacak.  Projede toplamda 80 bin m2 kapalı alana sahip olacak şekilde projelendirilmiş Bakım Atölye ve Depo Binası da yapılacak. İki katlı olacak şekilde tasarlanan bu binada alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrıca idari ofisler ve personel kullanım alanları bulunacak.