Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin beşinci aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun için kredi sözleşmesi imzalandı.

İZMİR’İN YAŞAM KALİTESİNE ARTTIRACAK  

İmza töreni öncesi konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bugün Türkiye'nin iç karartıcı gündeminde döviz fırlamışken, geleceğe dönük herkesin aklında büyük soru işaretleri varken bugün bu krediyi imzalıyor olmaktan büyük bir heyecan duyurum. Kentlerin giderek daha çok öne çıktığı dünyada İzmir'in çok önemli konumları bulunuyor. İzmir altyapı çalışmalarını bitirmiş önemli toplumsal hedeflere sahip. Yeşil altyapısı güçlendirmesi gerekiyor İzmir’in. Küresel rekabetin yaşandığı dünyada bu sorunları sadece yerel yatırım boyutları ile çözmek hiç kolay değil. İhtiyaçlar ve sorumluklar değişti talepler farklılaştı. Bu noktada yerel yönetim ve merkezi hükümet ile iş birliği büyük önem taşıyor. İzmir ne yazık ki merkezi kaynaklardan son derece az karşılık alıyor. Bunla birlikte sorunları kendi imkanlarımız ile çözme kararlılığımız son derece kuvvetle devam ediyor. Portföyümüzü yeni finans kuruluşları ile çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Şehrimizin tarihinin ne büyük yatırımının gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmanın gurur içindeyim. 125 milyonluk anlaşma Buca metrosunu yapım ve inşaatı için kullanılacak. Bu büyük finansmanın çok uygun koşullarda sağlanmış olması dünyanın İzmir'e duymuş olduğu güvenin de göstergesi. Fransız Kalkınma Ajansı ile hazine garantisiz 4 yıl geri ödemesiz 125 milyonluk kredinin imzalanmasının gururunu yaşıyorum. Bu metrosu için toplam 490 milyon Euro'luk krediyi hizmete sokmuş oluyoruz. Bu Buca'nın trafik sorununu çözmekle kalmayacak istihdam eğitim gibi tüm temel yatımları güçlendirecek ve kentle uyumlu olacak. Hava kirliliğini azaltarak İzmir'in yaşam kalitesini arttıracak. Bu yatırımlar sadece Metro ve altyapı yapmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda istihdam ve ekonomiye yatırım demek.  Bu büyük başarı ortak çalışma ve birbirine güvenle gerçekleşti" diye konuştu. 

MAGRO: BU TARZ PROJELERİ GELİŞTİRMEK İÇİN FIRSATIMIZ OLDU
Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, "AFD ile İBB tarafından imzalanacak olan ve Buca Metrosu için ilk adım olacak imza töreninde olmaktan gurur duyuyorum. Fransa'da muadilleri gibi Türkiye'deki belediyelerin yerelleşme sürecinde kapsamlı becerilen kazandığı açıktır. Şehirler iklim değişikliğinde önemli bir rol oynuyor. AFD'nin katılımı ile Fransa'nın bu projeyi desteklemesinden 3 nedenden dolayı mutluyum. Öncelikle her yaştan cinsiyetten şehir sakinlerinin güvenilir ve erişilebilir bir ulaşım imkanı sağlayacağı için sosyal açıdan önemli bir projedir. İkinci olarak şehir sakinlerinin sağlık tesisleri üniversite gibi önemli ilgi noktalarında daha sorunlu ve rahat erişmesini sağlayacak ve önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlayacaktı. Üçüncüsü Buca metrosu iklime zararlı karbon emisyonunu azaltarak İzmir'in hava kirliliği hedeflerine önemli hedefler sağlayacaktır. Bu proje kurumlarımız uyum için çalıştığında iki ülkenin neler başarabileceğini örnek teşkil eden projedir. İBB başkanı, Buca Belediye başkanı umarım ileride bu tarz projeler geliştirmek için fırsatımız olur"  diye konuştu.  

ÇOK İYİ İLİŞKİLER KURULDU
AFD Balkan ve Ortadoğu Direktörü Philippe Orlıange ise "Türkiye konuşmadığım için özür dilerim sizlerden. Büyükelçi gibi Türkiye bilmiyorum. İzmir'de her yıl proje imzaladığımız için umarım gelecek yıl bir sözleşme daha imzalayacağız ve gelecek yıl birkaç Türkçe kelime kullanacağımı düşünüyorum. 35 yıl oldu aslında Türkiye'yi son ziyaretimden bu yana. İlk defa buraya Asya ve Balkanlardan sorumlu direktör olarak ziyaret ediyorum. Yeni pozisyonuma baktığımda bu kadar önemli projeyi imzaladığım için çok mutluyum. Geçen yıl bir 50 milyon Euro değerinde proje imzalamıştık. Bir yıl sonrasında ise burada finansal desteğimiz bir kentsel ulaşım projesi ile sürdürüyoruz. Uzun bir süredir İzmir'le çalışıyoruz. Kentsel kalkınmanın geldiği zorlukları gösteriyor bize. 2050 yılına kadar insan nüfusunun yüzde 70'snin kentlerde yaşayacağını gösteriyor. Ulusal ve küresel kalkınmayı hızlandırmak adına bu destekler hayati önem taşıyor. Son 2 yılda Türkiye hızlı bir kentsel gelişme yaşıyor. Temel altyapı için elektrik su altyapı için yatırım miktarının 50 milyar TL olması bekleniyor. Buca Metrosu ile AFD'nin İzmir'deki desteklediği projelerin toplamı 287 milyon Euro'ya ulaşacak. Buca metrosu tamamlandığında hareketliliğin artması bekleniyor. 190 bin günlük yolcunun kullanması ve 2050 yılına kadar bu sayının 300 bine çıkması bekleniyor. İBB başkanı olarak 2,5 yıldan kısa bir sürede büyük başarılar elde ettiniz. 4 milyondan fazla nüfusu olan şehirde hem insanlara hizmet etmenin hem de doğal ve kültürel etkinliklerini geliştirmenin ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bunların yanında Fransa ile çok iyi ilişkiler geliştirdiniz" dedi.