Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde, Genel Başkan Yardımcılarının da katılımıyla gerçekleşen Van'da yapılan Belediye Başkanları toplantısını değerlendirdi. Kılıç, "Bu toplantıyı Gaziantep'te de yapmıştık, öyle güzel tepkiler aldık ki... Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanlarının tamamıyla vatandaşın kendi kentine gelmiş olması, kenti dolaşmamız, onlarla birebir ilişki kurmamız çok ciddi güzel sonuçlar yarattı. Benim gittiğim bölge gelir düzeyinin çok düşük olduğu bir bölgeydi, vatandaşın dertlerini dinledik, CHP iktidarında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde neler yapacağımızı anlattık. Çok mutlu oldular, Gaziantep'te tanıştığım, konuştuğum vatandaşlardan hala beni arayanlar var. Çok verimli oldu. Oy oranımız zaten artıyor, ekonomik kriz ve diğer sebeplerden dolayı zaten artış olacak ama özellikle bu gittiğimiz bölgelerde yaptığımız ziyaretlerden kaynaklı olarak ekstra partimize dönüş olacağını düşünüyorum. Bunlar Kayseri ve Van için de geçerli" dedi. 

"İNSANLAR ZOR DURUMDA"

Ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'nin  her yerinde hissedildiğini anlatan Kılıç, "Ben Van Başkale'de görevliydim. Vatandaş bizi bekliyormuş sanki, vatandaş 'Neredeydiniz' dedi. İnanılmaz olumlu, güzel geçti. CHP 248 belediye başkanıyla Van'a geldi. Bu çok önemli. Van'da ve Güneydoğu İllerinde bize iletilen en büyük şikayet kayyumlar konusunda oldu. Bunun ardında da ekonomik kriz, ekonomik krizden dolayı vatandaşın artık beli bükülmüş. Biz bu enflasyon oranlarının altında asgari ücretlinin ezildiğini, geçinemediğini söylüyoruz, orada insanlar asgari ücretin de altında çalışıyor. Kaldığım otelde çalışan garsonla konuşurken, sabah 6'da çalışmaya başladığını gece saat 11'e kadar çalıştığını ve maaş olarak 3 bin TL aldığını söyledi. Düşünün, bu insanın şu anki koşullarda nasıl yaşayabileceğini düşünün. Çok zor durumda insanlar" ifadelerini kullandı.

"MİLLET İTTİFAKI İKTİDAR"

Millet İttifakı'nın iktidara geleceğinin sahada okunduğunu anlatan Kılıç, "Ben bu programların daha da yoğunlaştırılmasını bekliyorum, zaten görüşmelerimizde de bu öne çıktı. Partimizin Genel Merkezi de bu programların artırılarak devam etmesini istiyor. Gaziantep, Kayseri ve Van belki ardından Karadeniz olabilir. İçeriği ne olursa olsun, bu programlar çok verimli oldu. Genel Başkanımız bizi Genel Merkez'de toplayarak, toplantısını yapıp gidebilirdi ama Genel Başkanımız çok farklı bir şekilde yapıyor, vatandaşa dokunuyor, bizlerin dokunmasını sağlıyor, bu çok farklı, çok güzel bir çalışma. Ben Van'ı gördükten sonra 'Millet İttifakı iktidar' dedim" açıklamasında bulundu.

"ASFALT PLENTİ ÜRETİME BAŞLAYACAK"

CHP'li Erhan Kılıç, asfalt plentinin çok yakında üretime başlayacağını söyleyerek, "Asfalt şantiyemizi kurduk, yapmamız gereken bazı teknik işler kaldı, TEDAŞ'ın panosu gibi... Çok yakın zamanda üretime başlayacağız. Kendi asfaltımızı kendimiz üreteceğiz, yani ne zaman ihtiyaç oldu o zaman üretim yapacağız. Bu yeni teknoloji bir plent olduğu için sürekli, her gün çalışmasına gerek yok. İhtiyaç olduğu sürece yapılacak. Belki de artık serme asfalta bile başlayabiliriz. Kentin ciddi manada asfalt problemi var, bunu biz yapmaya çalışacağız. Sağ olsun Büyükşehir Belediyemiz ile çok koordineli gidiyoruz. İZBETON'un yapacağı bölgeler var, onlarla ortak bir çalışma belirledik. Senkronize iyi bir çalışma ortaya çıkacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

"ÖNCELİĞİMİZ AVM OLMAMASI"

Yıkılan cezaevine yönelik açıklamada bulunan Kılıç, "Bizim ilk aşamadan beri talebimiz yeşil alandı. Yani her belediye başkanı yaklaşık 80 dönümlük bir yeşil alanı kentine kazandırmayı ister. Benim de burası büyük bir yeşil alan olsun talebim var. Hasan Ağa Bahçesi'nden bir tane daha Buca'da olsun ben de çok istiyorum. Böyle olmamasını düşünmek zaten mantıklı değil ama bizim şöyle bir durumumuz da var; bizim için cezaevinin kaldırılması ciddi bir öncelikti, cezaevi kentin göbeğinde kalmış, merkezde olan bir binaydı. Trafikten tutun her yönden olumsuz etkiliyordu kenti. Bunların yanında Buca Cezaevi insani koşullar açısından da çok iyi değildi, yani 70 kişilik koğuşta 200 kişinin kaldığı durumlar yaşanıyordu. Buca'nın böyle bir cezaeviyle anılması da bizim için kötüydü. Yaptığımız diplomasiyle kaldırıldı. Bu işte katkısı olan vekillerimize teşekkür ediyoruz. Artık cezaevi kalktı, yıkımı da tamamlandı. Biz öncelikli olarak yolumuzu açacağız. İmar yolu açıldıktan sonra Buca trafiğine çok ciddi bir katkısı olacak, Menderes Caddesi'nin paraleli ortaya çıkacak. Şu anda Menderes Caddesi, Buca trafiğinin tüm yükünü çekiyor. Ekstra yan yollar açılacak. Şu an kamuoyu yoklamalarına baktığımızda en büyük problemlerimizden biri trafik sorunu ve bu konuda ciddi bir rahatlama olacak. Bunların dışında burada halihazırda kesinleşmiş planlar var. 2003 yılında buranın planlaması Taralı Ticaret Merkezi olarak yapılmış, yani sonuç AVM'ye gidebilir. Biz böyle bir şey olmasını kesinlikle istemiyoruz. Çünkü AVM ya da buna benzer bir yapı Buca trafiğini düşünemeyeceğim bir noktaya getirir. Bizim birinci önceliğimiz buranın yeşil alan, güzel bir park olması yönünde. Kamunun yararlanabileceği Kültür Merkezi olabilir, bunların hepsi konuşulur ve yol haritası ortaya çıkar. Önceliğimiz AVM olmaması şu anda. Bana, 'Ya başkanım direkt yeşil olsun neden demiyorsunuz' diyorlar; çünkü burası şu anda mevcut kesinleşmiş planlarında taralı ticaret alanı olarak duruyor. Alanın maliki gelip, benden imar durumu istediğinde ben halihazırdaki imar durumuna göre vermek zorundayım. O yüzden bir an önce bu plan değişsin istiyorum" dedi. 

"YAKINDA İLK KAZMA VURULACAK"

Buca Metrosu'na ilişkin açıklama yapan Kılıç, "İzmir'in en büyük projesi, Türkiye'nin en önemli projelerinden bir tanesi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in herkes tarafından kutlanması lazım ki; yurtdışından alınan geri ödemesi de belediyeyi zorlamayacak şekilde yani uygun koşullarda, ucuz kredi buldu. Bu da Büyükşehir Belediyemizin kredibilitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu konuda tebrik etmek lazım Büyükşehir Belediye Başkanımızı. İhale prosedürü ve diğerleri idari konular ve yakın zamanda çözülecektir. Yasa açık, yasanın hükümleri açık. Bu uluslararası bir sözleşme, yakın zamanda sonuçlanacak ve ilk kazmamız vurulacak" ifadelerini kullandı.

"BUCA MEYDANINA KAVUŞACAK"

Buca'nın en büyük eksiklerinden birinin meydan olduğuna vurgu yapan Başkan Kılıç, "Yakın zamanda bir deprem yaşadık. İzmir'de son zamanların en yıkıcı depremini yaşadık. Bu depremde gördük ki; bizim Buca'da bir toplanma alanımız yok, Buca'daki vatandaşın bu tür durumlarda kendini güvende hissedebileceği alanların olmadığını gördük. O yüzden bizim için önceliklerden biri bu. Bir kentin sembolü meydanlarıdır. Buca'nın en büyük eksikliği meydanın olmamasıdır. Hali hazırdaki stadın olduğu yer de kullanılmıyor. Şu anda Buca'da nüfus arttığı için, trafik sorunu olduğu için, kentin  göbeğinde kaldığı ve güvenlik önlemleri kapsamında sıkıntılar yarattığı için, resmi bir maç yapılamıyor. En önemlisi de burası imar planlarında park - meydan olarak planlanmış. Biz ekstradan bir şey istemiyoruz. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığına bu konuda başvuru yaptığımızda onlar da olumlu karşıladılar. Atilla (Kaya) Vekil de bu konuda olumlu açıklamalar yapıyor. Buca'yı meydanına kavuşturacağız" dedi.

"SORUNLAR AİLE İÇİNDE ÇÖZÜLÜR"

Kılıç, CHP Buca İlçe örgütünde yaşanan kavgalar ve disiplin süreçlerinin sorulması üzerine ise, "Cumhuriyet Halk Partisi Buca örgütü çok dinamik bir örgüt. Çok dinamik bir örgütte de heyecan çok yüksek olur, biz bir kongre yaparız, herkes çalışır 7'den 70'e. Buca, dinamik yapısını her zaman göstermiştir. Aynı şekilde şu anda yönetimdeki tüm arkadaşlarımız çok heyecanlı, dolayısıyla bu tür durumların olması da doğal çünkü insanoğlunun olduğu yerde olabilir. Aile içinde de tartışmalar çıkabilir, fikir ayrılıkları olabilir ve yine bunlar aile içinde çözülür. Bazen olması gerektiğinin bir tık üzerine çıkılabiliyor ama dediğim gibi bunlar aile içinde çözülebilecek konular. Çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Dimdik, dinamik, heyecanlı, seçime hazır bir ilçe örgütümüz var. Bizim organlarımız en doğru kararı verir" dedi. Kılıç İlçe Başkanı Hacer Taş'ın çalışmalarını da değerlendirerek, "Hacer Başkan il yönetiminden beri tanıdığım, çalışkan bir partilimiz. Kendi görevini layıkıyla yerine getiren, belediye hizmetlerini anlatan, sahada olan bir başkan. Uyumumuz gayet iyi" açıklamasında bulundu.