Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun ve büyük yangının yüzüncü yılı dolayısıyla  Çatı Bostanlı'da açılan "Ateş Çemberinde İzmir - İşgalden Kurtuluşa" sergisinde açıklamalarda bulundu.

Serginin açıldığı binaya yönelik bilgilendirme yapan Tugay, "Bu alan İzmir Büyükşehir Belediyemize ait katlı otopark binasının terası, daha önce burada spor tesisi ve sosyal tesisi olan bina vardı. Birkaç senedir kullanılamıyordu, ondan önce de sürekliliği sağlanamamış, çeşitli işletmecilere verilmiş, işletmeciler kısa sürede bırakmıştı. Büyükşehir Belediyemiz de bu alanı tekrar kiraya vermek düşüncesindeydi. Burası Bostanlı, bizim sosyal alan oluşturmakta zorlandığımız bir yer, biz de bu değerli alanı sosyal ve kültürel amaçlı değerlendirmek istedik. Büyükşehir Belediyemize ricada bulunduk, kabul ettiler, meclis onayıyla burayı bize kiraladılar, çok cüzi bir rakamla, tahsis ettiler de diyebiliriz. Biz projelendirme yaptık alanda. Daha önce yapılan yapıları kaldırıp bu binaları yaptık. Burası kafeterya olarak tasarlandı, henüz tam faaliyete geçmedi. Toplantı alanları, sanat atölyeleri planlandı" diye konuştu. 

"İZMİR'DE BENZERİ YOK"

Tugay, "Bir sergi salonu yaptık, birazdan birlikte gezeceğimiz 500 metrekare yüz ölçümü 5 metre tavan yüksekliğine sahip, sadece sergi amaçlı kullanılacak bir yapı. İzmir'de benzeri yok, tek örneği. Sergi salonları var ama sergi salonu olarak yapılmış başka alan yok, bu sadece sergi amaçlı yapıldı. 9 Eylül'ün yüzüncü yıl dönümünde 11 Eylül de yaptık açılışını burada törenle bir sergi açtık. İşgal yıllarını anlatan bir sergiydi, bu ilk sergimiz oldu. Bundan sonra başka sergiler olacak. Sergi salonu ortadaki bölmeler kaldırılabilir türde, tamamen her sergi için yeniden dekorasyon yapılabilir. Dijital sergiler de dahil. Klasik resim koleksiyonları ve her türlü sanat koleksiyonlarının sergilenmesine uygun bir yer. Gördüğünüz alanı İzmir'in popüler, üst düzey kalitesi olan Karşıyaka öncelikli ama İzmir'den  herkesi buraya davet edeceğiz.  Sergimiz de çok özel, ilk defa gün yüzüne çıkarılan bazı belge ve fotoğraflar var. İzmir'in işgal yıllarını, Türkiye perspektifinde anlatan, değerli bilgiler içeren bir sergi bu. Serginin koleksiyoneri Nejat Yentürk, kendisine teşekkür ediyorum" dedi. 

YENTÜRK: “30 YILLIK BİR ARŞİVİN SONUCUNDA BU SERGİ OLUŞTU”
Serginin koleksiyoneri Nejat Yentürk, “Cemil Başkan İzmir’in büyük bir eksiğini gidermeye yönelik bir adım attı. İstanbul’da sayısız salon vardır ama İzmir’de ne yazık ki böyle bir ortam yoktu. Fuar bir tek bu alanda kullanılırdı ama orası da bir sergi alanı değil. Biz bunu yıllardır dile getiriyorduk sigortası, güvenliği olan bir nokta yoktu. Ülkeler, şehirler biri birine sergi gönderir ama biz de bu durum yoktu. Cemil Başkan bu eksiği giderdi artık iyi bir sergi salonuna sahibiz ve uluslararası sergilerin gerçekleşe bileceği bir ortam oluşturdu. İlk sergi de bize nasip oldu. 30 yıllık bir koleksiyon sonucu bu sergi oluştu. Büyük yangının 100. Yılında bu sergiyi İzmir halkı ile buluşturduk. Hem fotoğraf hem de orijinal belgelerin ilk kez görüleceği bir sergi. Bu nedenle bunun tarih yazılımına da bir katkı sunacağına inanıyorum. 9 Eylül ve İzmir’in Kurtuluşu deyince sadece kahramanlık anlatıyoruz ama burada Türk’ü, Yahudi’si, Rum’u, Lavanten’i var ve bu yangınla bir kent yok oldu ve bu pek anlatılmaz. Bir de Yunan Ordusu’nun yaptığı mezalim, katliam hiç konuşulmaz. Koleksiyoncu çabamda gösterdiğim Batı Anadolu’da yaşanan mezalimi belgelemek, o belgeleri bulabilmek” diye konuştu.