GÜNDEME BAKIŞ - Meclis öncesinde Atatürk Mahallesi hakkında konuşan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Gelecek yıl Atatürk Mahallesi’ni riskli alanlardan risksiz alanlara dönüştürmüş olacağız. 1940 yılında da o dönemin Belediye Başkanı orada bir revizyon yapmak istiyor ama ne yazık ki kayalardan dolayı yapamıyor. Ama biz İnşallah şimdi makinelerimizle bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

“GELİR BÜTÇESİNDE YÜZDE 100 BİR GERÇEKLEŞME SÖZ KONUSU”

2022 yılı gelir ve gider bütçesi hakkında konuşan Başkan İduğ, “Biz bu gidişle 1.5 Milyonluk bir bütçeye ulaşacağız. Gelirde yüzde 100 giderde de yüzde 90’nın üzerinde bir bütçe gerçekleştirdik.  Ben bu anlamda ekibime çok teşekkür ederim” dedi.

ERCAN: BANKALARA 1 KURUŞ BORCUMUZ YOK

CHP’li Meclis Üyesi  Ercan Kahya ise 2022 yılı gelir ve gider bütçesi hakkında bilgi verdi. Kahya, “Biz 300 milyonluk bütçemizi bugün 600 milyona çıkardık, devraldığımız bütçeye göre  bugün yüzde 52 oranında bir artış söz konusu,  hem gelir hem giderimizin büyümesi söz konusu,  bu mutluluk verici.  Geçen seneye göre de gelirimiz yüzde 24 artış, Mutluluk ve gurur diye bahsettim çünkü biz bu büyümeyi gerçekleştirirken borçlarımızı da  ödemişiz, ek hizmet binamızı açmışız, iş makinelerimizi yenilemişiz. Uyguladığımız sıkı para politikası bu duruma gelişmemizde oldukça önemli.  Bu çerçevede aldığımız tek kredi vardı ve geçen ay ödedik. Bizim şu anda bankalara 1 kuruş dahi borcumuz bulunmamakta. 600 milyonluk bir gider bütçemiz ve 557 milyon gelirimiz var 42 milyonunu banka kredisi ile denkleştirdik. En büyük gelir kaynağımız gelir vergisi, İller bankasından aldığımız 200 milyon ancak yüzde 61 kendi öz kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirimiz var. Dolayısıyla yüzde 61 gelirin öz kaynaklarımızdan olması ayrıca güzel. Birçok belediyenin borcu nedeniyle iller bankası kesinti yapıyor bizim borcumuz olmamasından dolayı bir kesinti söz konusu değil. 2022 de 93 milyonluk bir yatırım hedefliyoruz” diye konuştu.

“BORÇLARIMIZI MEVDUAT İLE ÖDEDİK”

Başkan Mustafa İduğ  ise; çok güzel bir mali tablo izlediklerini vurguladı. İduğ, “Öyle bir mali tablo izledik ki. 2021 Yılı Eylül sonuna kadar biz kredilerimizin yüzde kırkını mevduattaki paramız ile karşıladık. Bu durum son derece mutlu verici. Paramızı faize yatırdık ve onun sonucunda da biz kazanan taraf olduk. Bu meclisin en büyük kararı ilk geldiğimizde o araçları oy birliğiyle satın almamızdır. Bu karar bize yılda 50 milyon tasarruf sağladı. Bunun devamı için tasarruf kaçınılmaz. Personel gideri belediyelerin yüzde 65’e dayanmış durumda bizim yüzde 62 emlak vergisi ve iller bankasından gelen para anca maaşlara gidiyor ama bizim 2 ana gelirimizi iyi kullanmamız ve tasarruf bizi bu güzel tabloya getirdi. Gerçekten Fen İşleri ve Park Bahçelerin iş yapması adına araçlar alındı ve bunlar Bornova’nın kalkınması için çok büyük önem taşıyor. Ben gittiğim yerlerde şunu gördüm çoğu yerde araçlar kiralık ama birçok belediye bizim gibi araç, makine, tecizat alımına geçiyor. Biz bunu hizmette hız kazanmak adına yapıyoruz. Umuyorum ki Türkiye’de birçok belediye bu sisteme geçecektir” dedi.

AK Partili Cesim Çelik ise borçlanma artışın olduğunu ileri sürdü. Çelik, “Borçlanmada yüzde 60 artış söz konusudur. Yatırım yüzde 9’ da kaldı, Naldöken Pazar yeri için ise çivi dahi çakılmadı. Yolların yapımı için 17 milyon bütçe ayrıldı ama yeni yollar yapılmadı. Umarım bundan sonra asfalt yapılır, İŞTAŞ hizmet binasının güçlendirilmesi için 3 milyon bütçe ayrılmıştı ama sadece boşalttık” dedi.

İDUĞ: BİZ BORÇLANMAMAK ÜZERİNE BİR BÜTÇE KURDUK

Başkan İduğ ise borçlanmanın söz konusu olmadığını sadece tedbir amaçlı bir borçlanma gösterdiklerine dikkat çekti. İduğ, “Borçlanma yapmadık biz borçlanmayı ön görüyoruz ama biz borçlanmamak üzerine bir bütçe kurduk ama eğer olursa diğer tedbir amaçlı 42 milyon sadece bir ön görü” dedi.

AK Parti Mehmet Turu da 42 milyon borçlanmayala ilgili eleştirilerde bulundu. Turu, “557 milyon 500 binlik bütçenin denkliği için 42 milyon kredi gösterilmiş ve 600 milyonluk gider gösterilmiştir. Siz borçlanma olmayacağını söyleseniz de hiç gerek kalmadan bütçenin bu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum.Basın Yayın ve Halklar İlişkiler Müdürlüğü’nde bir bütçe artışı var ve daha planlı bir bütçe harcama olması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2.5 MİLYONLUK YENİ BİR YATIRIM YAPIYORUZ”

Başkan İduğ’dan ise bürokratların işlerini hızlandırmak adın bir bütçe artışına gittiklerini kaydetti. İduğ, “Basın ile ilgili 18 milyondan bütçemizin 19 milyona  gelmesinin nedeni bir iletişim merkezi açtık 60 arkadaşımız orada görev yapıyor. Ayrıca bilgi işlem geliştikçe bilgisayar ya da programların alım maliyeti artıyor. 2.5 milyonluk yeni bir yatırım yapıyoruz. Bürokratın işini hızlandıracak program yok ve programın hemen satın alınmasını sağladım, bugüne kadar farklı programlar alınmış ama entegre değil kasım ayında da faaliyete geçecek. Türkiye’de enflasyon yüzde 19 ama Türkiye’de üretim yapanın maliyetinin de yüzde 50  arttığını herkes biliyor. Yaptığımız yatırımların açılışını kasım ayında yapacağız ve geriye kalanı da inşallah bir pandemi gibi bir durum söz konusu olmazsa yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“EN BÜYÜK KORKUM GİDER MALİYETLERİ”

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Başkan İduğ, artan gider maliyetlerinden dolayı endişesini aktardı. İduğ, “Bu bütçelerin denk bütçe olması ve yatırımları gerçekleştirmek çok kolay olmayacak. 2022 yılında döviz artışı bizi olumsuz etkileyecek. İhalelerde maliyet artışı nedeniyle firmaların artan işi yarıda bırakması söz konusu olabilir.  Böyle olunca zaman kaybı oluyor bu en büyük kaygım. Biz Toplu Sözleşmede yüksek bir zam verdik ama satın almada zorlanmalar yaşanıyor. KDV, ÖTV yükü de üstümüzde 5 ay önce cebimize girenle çıkan aynı olmuyor. 2022 yılı sert bir yıl olacak. Tasarruf konusuna herkesten çok önem veren bir belediye başkanı olduğumu da belirtmek isterim” dedi.